Batman

Batman
Batman art

onsdag 20. juli 2016

Catwoman


 

 
Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes

Anne Hathaway som Catwoman fra The Dark Knight Rises (Nolan 2012)



 

Selina Kyle, alias Catwoman, var ikke bare en skurk som Batman sto overfor, men også en godhjertet antiheltinne som var hans venn. Hun har hatt en kompleks og sammensatt romanse med Batman/Bruce Wayne, og i den sammenheng har hun vært Batmans lengstlevende kjærlighet.

Tegneserieskapernes visjon

Catwoman (på norsk, i gamle dager kalt for Kattekvinnen) ble skapt av tegner Bob Kane og forfatter Bill Finger, i Batman nr.1 (1940). Inspirasjonskilden kom fra tre kvinner som var ganske populære på den tiden; Bob Kanes kusine Ruth Steel, og skuespillerinnen Jean Harlow. Den tredje kvinnen, skuespillerinnen Hedy Lamarr, har ikke blitt spesifikt nevnt av skaperne, men da Anne Hathaway skulle spille Catwoman i The Dark Knight Rises (Nolan 2012), ble hun bedt om å fordype seg i Lamarr’s ulike filmroller. Og med hensyn til Catwomans karakteristikker, har Kane uttalt at han alltid har forbundet kvinners listige eleganse med katten.

Hedy Lamarr, en av inspirasjonskildene til Catwoman.

Catwoman, slik hun var under Bob Kanes era på 40-tallet (Ill.:Bob Kane).

Helt i starten var Catwoman slik vi også ser henne i dag, en listig og elegant juveltyv, som ikke var den verste skurken Batman sto overfor. Men det var med Frank Millers Year One(1987), og hefter etter dette, som dannet en skikkelig og utfyllende bakgrunnshistorie som er som hogget i stein. Hun kom fra en fattig familie, og måtte klare seg selv. Og dessverre måtte hun gå veien om prostitusjon og nasking for å få endene til å møtes. Et kattekostyme skulle skjule hennes identitet ved juveltyveriene. I 1993 fikk hun sitt eget blad, (og har det også i dag) med en rekke vikarierende forfattere, men regelmessig tegnet av Jim Balent. Her var hun en internasjonal tyv, og kunne ta jobb som dusørjeger. Men slik vi også kjenner henne fra før av, har hun en sammensatt og noe tvetydig moralkodeks.
 

 Her har Catwoman fått sitt eget blad (Ill.:Jim Balent)

Karakteren Catwoman

Selina Kyle hadde en traumatisk oppvekst, og hennes søster Maggie Kyle hadde det like ille. Faren Brian var alkoholiker, og sa han ikke likte Selina siden hun minnet ham slik om hennes mor, Maria. En dag døde moren, og ikke lenge etterpå hadde faren drukket seg til døde. Selina, med sitt halvkriminelle rulleblad, havnet på barnehjemmet Gotham City Juvenile Hall. Og siden hun ikke hadde det noe greit der, snoket hun, og klarte å ta daglig leder på fersken. Han hadde visst stjålet penger fra egen bedrift, og var dermed skyldig i underslag, noe som kan gi avskjedigelse. Derfor ville han slette alle spor fra dette, og da måtte han ta livet av Selina. Han stappet henne i en bag og kastet henne på sjøen, i håp om å drukne henne. Men siden katter har ni liv, klarte hun å bryte seg ut av bagen og svømme i land.

Hun bosatte seg på Gothams farlige østkant, og ble fanget opp av Mama Fortuna, en slags ‘Fagin’. En ‘Fagin’ er en type personlighet som fikk navnet fra Charles Dickens Oliver Twist (1839). Dette er en som gir barn/voksne kost og losji på den betingelse at de stjeler penger o.l. for ‘Faginen’. Sylvia var en av disse som jobbet for Mama Fortuna, men Selina og Sylvia bestemte seg for å stikke av fra denne elendigheten. Da var de fullstendig frie, men de måtte gå veien om prostitusjon for å klare seg. Men så fikk de en urettferdig hallik, Stan. Sylvia stakk av, og Selinas nye venninne ble Holly Robinson. Denne karakteren, Holly Robinson, er å se i Year One (Miller 1987), men også i The Dark Knight Rises (Nolan 2012), der hun har et annet navn, Jen.

Selina hadde fått nok av denne elendigheten, og hadde bygget seg opp en kraftig formue, også fra juveltyveri. Heretter gled hun inn i Gothams fasjonable elite, og kledde seg som en av snobbene derfra. Hun deltok i mange selskaper om nettene, og der møtte hun Bruce Wayne. Hun bestemte seg for å kutte ut all prostitusjon og satse på juveltyveri. Men da trengte hun å skjule sin identitet. Da bestemte hun seg for å kle seg ut i et katteinspirert kostyme, og tok heretter navnet Catwoman. Men så sto hun overfor Batman. Og det var bare begynnelsen.

Batman har sett mellom fingrene på det hun holdt på med, dette fordi han klarte å se det gode i henne. Hun var langt i fra slik som Jokeren eller for den saks skyld Poison Ivy. Og romansen hadde lenge ligget i luften mellom dem. For Bruce Wayne og Selina Kyle giftet seg, i et overdådig bryllup der både Clark Kent og Lois Lane var inviterte. Sammen fikk Bruce og Selina en datter, Helena Wayne. Denne datteren ble senere til heltinnen Huntress.
Helena Wayne/Huntress, datteren til Selina Kyle og Bruce Wayne (Ill.:Ed Benes)

Det har også kommet fortellinger som frigjør seg fra denne kontinuiteten, der Catwoman fremdeles er en juveltyv som har et ambivalent forhold til Batman. Men det er også vanlig i tegneseriene ellers.

Hvem er hvem?

Catwoman har konfrontert Batman på to ulike måter: I selskapene møtes de som Bruce og Selina, der romansen ligger i luften. På den andre måten møtes de som Batman og Catwoman, men der kan de havne i konflikter fordi Catwoman stjeler. I filmene Batman Returns (Burton 1992) og The Dark Knight Rises (Nolan 2012) har begge to en liten anelse om hvem de er utkledd som om nettene, men slår tanken fra seg. Kanskje later de som at de ikke vet det, men mot slutten av begge filmene klarer begge to samtidig å finne ut av det.

Andre varianter

Catwoman har alltid vært en elegant og stilig kvinne som glir inn i nattelivet. Dette ble riktig skildret i The Dark Knight Rises (Nolan 2012). Men slik er det ikke i Batman Returns (Burton 1992). Der er Selina Kyle en usikker og sjenert sekretær som må finne seg i trakassering fra sjefen sin, Max Shreck. Og fordi hun har gjort en feil i datasystemet, kaster han henne ut av en høy bygning. Heldigvis overlever hun av å ha landet på en rekke takpresenninger, og ligger besvimt på bakken. Der våkner hun av at en rekke katter slikker hennes sår, og hun er blitt til Catwoman. Men med kattedrakten er hun slik vi kjenner henne fra tegneseriene.
Michelle Pfeiffer som Catwoman i Batman Returns (Burton 1992)
 

What’s in it for me?

Catwoman stjeler juveler og penger. Hun har riktignok drept noen rivaliserende kjeltringer, men hun kunne aldri ha funnet på å drepe folk på samme grusomme måte slik Jokeren gjør. Med andre ord er hun en ganske harmløs skurk, i forhold til de andre skurkene Batman tar seg av. I filmen The Dark Knight Rises (Nolan 2012) hjelper hun Batman såpass mye at hun kunne vært Batwomans stedfortreder. Men for at ikke folk skal påstå dette, dekkes alt over med småsarkasmer som underbygger ‘What’s in it for me?’

 

Til slutt

Catwoman, en antiheltinne med karakteristikker lik en katt. Med den geniale idéen fra Bob Kane om at han kunne se likheter mellom kvinner og katter. Hun var en av de første kvinnelige tegneseriekarakterene, og i tillegg har hun vært Batmans lengstlevende kjærlighet. Hun hører ikke hjemme på Arkham Asylum, nettopp fordi hun ikke er som de psykotiske kriminelle Batman står overfor. Hun er ett av mange eksempler på at kriminelle kan ha sine gode sider, som det er i Batmans univers.

Lee Meriwether som Catwoman, fra Batman-The Movie (Martinson 1966)

Kilder: Bøker:
Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books
Internett:
Wikipedia. Engelskspråklig versjon.