Batman

Batman
Batman art

søndag 6. november 2016

Heltinnen Huntress


Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes
 
 
Jessica De Gouw som Helena Bertinelli/Huntress, i TV-serien Arrow (2012-)


Huntress- den nådeløse heltinnen, som setter skrekk i forbryterne i Gotham. Hun er en heltinne i et kostyme inspirert av Catwoman, mens hun også har bistått Batman i kampen mot all urett. Hun er ikke den mest kjente heltinnen i Batmans univers, men de trofaste Batmanfans vet veldig godt hvem hun er. Det er Helena Wayne og Helena Bertinelli som er de virkelige Huntress-karakterene. Men så, til å begynne med, var Paula Brooks den første Huntress. Men det har ingenting å gjøre med den Huntress som Bertinelli og Wayne er kjent for. Og en interessant karakteristikk ved Bertinelli, er at hun er en redelig og trofast kristen. Dette gjøres rede for i seksjonen om Bertinelli. Og i Huntress sin kamp mot all urett: Not without my crossbow!

 

Paula Brooks

Paula Brooks ble skapt av Mort Meskin, i Sensation Comics nr. 68 (1947). Hun var den aller første Huntress, men har ingen betydning for Waynes og Bertinellis rolle. Og drakten hennes var ikke i nærheten av å ligne på Waynes og Bertinellis drakt. For i hennes aller første opptredener, ble hun først kalt Tigress, og gikk i en tigerinspirert tricot. Verdt å merke seg, er at også hun kunne bruke armbrøst, selv om det ikke var hennes faste våpen. Hun var en storviltjeger som så opp til Paul «Manhunter» Kirk. Men så kom hun i strid med en norrønsk superskurk, Gudra, og ble tilsynelatende drept. Men Brooks overlevde, og valgte å fornye seg. Nå tok hun navnet Huntress, og hun gikk imot sin tidligere allierte Wildcat. Paula Brooks rolle som Huntress, var mildt sagt, på et begynnelsesstadium i DC Comics alternative versjoner- før opprydningen i Crisis On Infinite Earths (1986-1987).

 


Paula Brooks som Huntress/Tigress (Ill.:Joe Staton)



Helena Wayne
 
Helena Wayne som Huntress. Her sørger hun over sin døde mor. (Ill.: Joe Staton).

Helena Wayne ble skapt av forfatter Paul Levitz og tegner Joe Staton, i DC Super Stars nr. 17 (1977). Selv om hun ble født som Waynes og Kyles datter i tegneseriene, i 1957. Fordi at som denne datteren på 50-tallet, var hun bare en biperson, som det ikke ble skrevet særlig mer om. Ikke før Paul Levitz grep pennen i 1977.

I Pre Crisis-eraen giftet Bruce Wayne seg med Selina Kyle. De fikk en datter, Helena Wayne. Hun var så heldig å få vokse opp i Wayne Manor, med alle de fordeler og muligheter dette innebar. Hun fikk grundig privatundervisning, men også fysisk trening- inkludert kampsporttrening av sin far, Bruce. Butleren Alfred var som en pedagogisk bestefar for henne.

Da denne datteren var i tenårene, ble Selina utpresset av den kriminelle Silky Cernak. Han presset henne til å ta på seg rollen som Catwoman for å stjele for ham. Men Selina døde i dette forsøket. (Dette var i en alternativ tidslinje. Og selv om Catwoman er død i denne fortellingen, har hun vært å se i en rekke tegneserier etter dette; helt frem til i dag.) Dette skulle Helena hevne. Fra før av, hadde hun av sine foreldre blitt trent i krigskunsten, og var nå klar for å bli til Huntress. Og nå hadde hun tatt i bruk et kostyme inspirert av Catwoman, og hadde armbrøst som sitt varemerke. Hun satte skrekk i de kriminelle. Siden ble Helena utdannet jurist, og fikk jobb i advokatfirmaet Grayson and Wayne. En underavdeling i Wayne Enterprises. Der jobbet også Dick Grayson, og de ble gode venner. Som Robin og Huntress samarbeidet de om å bekjempe all urett- like mye som de var jurister.

Men: Helena Wayne ble fjernet i serien Crisis On Infinite Earths (1986-1987), fordi at DC Comics hadde hatt såpass mange rotete alternative versjoner og tidslinjer. Nå skulle alle karakterene få skikkelige bakgrunnshistorier, og kun én klar tidslinje. Og tilbake til Huntress: Nå kom en ny kvinne, Helena Bertinelli.

Første gang Helena Wayne kom på spillefilm, var i den katastrofale parodien Legends Of The Superheroes (Carruthers 1979), der hun spilles av Barbara Joyce. Her er Adam West med som Batman, og han er like humoristisk (kanskje mer) som da han var Batman i 60-tallsserien. Men mange superhelter fra Justice League er også med, for det er nemlig en parodisk film om Justice League.

Andre gang Helena Wayne kom på live-action, var i TV-serien Birds Of Prey (2002-2003), som bare kom på én sesong, og på totalt 14 episoder. Men det var en mørk og alvorlig TV-serie som virkelig tok DC Comics univers på alvor. Den varte bare så kort på grunn av lave seertall. TV-serien er basert på tegneserien med samme navn, og dreier seg om at tre sentrale kvinner, fra Batmans univers, kjemper mot kriminaliteten. Det er Barbara Gordon (lederen), Black Canary og Huntress som er de så å si faste medlemmene av Birds of Prey. Huntress spilles av Ashley Scott, men i denne serien heter hun Helena Kyle. Dette er ikke så galt i den forstand, hun ville heller være oppkalt etter sin mor i stedet. Merk at det egentlig er Helena Bertinelli som er medlem av Birds Of Prey, men at det i noen versjoner har vært Helena Wayne, slik som i dette tilfellet.

 Ashley Scott som Helena Kyle/Huntress, i TV-serien Birds Of Prey (2002-2003)

Helena Bertinelli
(Ill.:Marcus To)

Hun ble skapt for aller første gang i Huntress nr.1 (1989), av forfatter Joey Cavalieri og tegner Joe Staton. Heldig var hun, som fikk sitt eget blad på sin første fremtreden. Men det var fordi at Helena Wayne hadde vært på banen, i mange år før. Joe Staton hadde tegnet mange blader med Helena Wayne som Huntress, og fortsatte å tegne Huntress-bladene selv om en ny Helena var kommet til.

En svært markant bakgrunnshistorie om henne, ble til i Huntress: Year One, skrevet av Ivory Madison, og tegnet av Cliff Richards, i 2009. Og der får vi vårt møte med Helena Bertinelli, tyve år gammel, som er i Sicilia, på en forlatt gård borte i ødemarken. Denne gården eies av Asarofamilien. På denne ødemarken er Helena utstyrt med sin armbrøst, det er hennes kjente varemerke. Men hun var fortrolig med armbrøst før hun ble til Huntress. Hun skyter ned en elg. Asarofamilien valgte å ta henne imot med åpne armer, etter at foreldrene hennes ble drept av en grusom leiemorder.
Hun var fortrolig med armbrøst før hun ble til Huntress (Ill.: Cliff Richards).

Hun lar tankene vandre til da hun som åtte år gammel, fikk kjenne denne traumatiske opplevelsen på kroppen. For Helena vokste opp i Gotham. Men hun tilhørte en mafiafamilie. Hennes far Franco var voldelig og aggressiv. Han slo konen sin Maria, bare på grunn av bagateller som at middagen var for sen. Denne familievolden ble observert av Helena og broren Pino. Helena hadde en stor kjærlighet til kristendommen, og det har hun fortsatt som skikkelsen Huntress. I hennes barndom ba hun mye til Gud, og hadde et krusifiks-kjede rundt halsen. Så skjer det grusomme: En stor og kraftig mann (Omerta er navnet) i finlandshette skyter ned far, mor og bror. Han vil at Helena skal overleve og bære med seg denne traumen. Og enda ondere: Han river av henne halskjedet, og stjeler det fra henne, som en slags suvenir. Etter at Omerta stikker, sitter Helena bøyd over den døde familien, og gråter.

Tomaso Panessa er Helenas onkel, og kalles for onkel Tommy. Men han har ikke helt rent mel i posen, viser det seg. For mens Helena inne i hytten henger fra seg jaktutstyret, sender han inn tre pøbler for å banke henne opp (!) Mens han godtroende koser seg i bilen, for han tror at Helena ikke ville klare å forsvare seg mot tre mafiapøbler. Til sin store forbauselse ser han Helena storme mot bilen. Hun hadde visst slått dem rett ned. Da snur han på femøret, og vil vie henne inn i Panessafamilien. Dette var en test for å se om hun var en Bertinelli verdig. Han prøver å overtale henne om ikke å komme tilbake til Gotham- det vil hun ikke! Men hun er nå tatt inn i varmen hos onkel Tommy.

Og det som er forlokkende med dette, er at hun kan bli gjenforent med Sal Asaro. Denne kjekke og unge mannen var hennes mentor, og som en bror for henne. Han trøstet henne i alle hennes mørke stunder, og fulgte henne til kirken. Og han lærte henne kampsport. Han var hennes skytsengel. For slik det viser seg gjennom hele dette albumet, så er kirke og bønn veldig viktig for Helena. Men så ble Sal arrestert av politiet, anklaget for mord. Om han er utsatt for justismord, vites ikke. Helena vil så gjerne befri ham, men dette klarer hun ikke. Sal ble tatt fra henne, og hun visste ikke når hun ville få ham tilbake.
Sal Asaro, han ble senere en prest. Han var Helenas englevakt og skytsengel. (Ill.: Cliff Richards)

Helena har noe å se frem til: Hun blir snart 21 år gammel, og ifølge det italienske lovverket (i denne fortellingen), så har hun krav på å få arven sin. Dette skal visst være et millionbeløp. Før dette, skal hun bo hos onkel Tommy, tante Graziella, og kusinen Monica. Kusinen er ganske bortskjemt, og vil ikke dele rom med Helena. Og selv her, oppsøker Helena nærmeste kirke for å oppleve en ny, spennende atmosfære. Her møter hun en mann som fulgte etter henne inn i kirken. Hans navn er Tony Angelo, og er sønn av mafiabossen Nino Angelo. Disse to mennene er sentrale i denne fortellingen. Så skjer det noe urovekkende: Monica er blitt overfalt på rommet sitt, og vi lesere skal ikke vite hvem som sto bak overfallet. Helena blir helt fra seg når hun ser dette. Monica er også for stolt til å sladre, og da onkel Tommy får se skadene hennes, skylder hun på uskyldige Helena. Videre fiker han til Helena og kaster henne ut. Denne hendelsen gikk sterkt inn på henne, og hun ville bringe rettferdighet. Senere i denne fortellingen får både Tony og Nino Angelo en omgang juling på grunn av denne episoden.

Helena får riktignok arven sin, men det er bare to millioner euro. Bankmannen dikter opp at beløpet er så lite fordi at reservefamilier og skolegang har tært på formuen. Dette gjør henne rasende, for selvsagt kjøper hun ikke denne bortforklaringen. Hun vil fremdeles ikke tilbake til Gotham.

Helena har opplevd såpass mye urett at hun vil starte sin vigilantevirksomhet, men nå går hun forsiktig frem. For hun har kledd seg ut i en svart spionuniform, og sniker seg inn bak kulissene i en operasal. Der sitter en stakkars dame fanget, bundet fast til en stol. Noen lugubre menn står rundt henne, men før de får gjort det de pønsker på, kommer Helena til unnsetning. Hun slår dem helseløse. Når alle mennene ligger besvimt på bakken, tar hun en titt på dem. Lederen er Stefano Mandragora, en mektig leder for en verdensomspennende, italiensk mafiaring. Mandragora har vært mafiaboss i alle år, og tross sin gamle alder, styrer han mafiaringen med jernhånd. Han tror også at han kan slippe unna med alt: Han har for eksempel drept sin fjerde kone, fordi at Helena hamlet opp med ham på dette operahuset. Med andre ord har han overført hevnen sin på en uskyldig part.

Nå skal Helena inn i en ny kirke hun kommer over. Og himmelen har en vakker solnedgang. Om det var et kall fra en vakker himmel, vites ikke. Men i kirken blir hun gjenforent med Sal Asaro. Her er han, merkelig nok, en prest. Og Helena lar tankene vandre, til da hun som barn var med ham ute på jakt. Hun mente at man ikke kunne si ting som ‘forfatterinne’, eller ‘lærerinne’, fordi at man da ikke behandlet menn og kvinner likt. Sal mente man kunne bruke slike ord. Så ble Sal plutselig angrepet av et kraftig villsvin. Helena drepte villsvinet med kniv, og reddet Sal fra å bli hardt skadd av svinet. Da kalte Sal henne for ‘Huntress’ (på norsk ‘jegerinne’). De ble enige om at hun var en ‘Huntress’. Sal er prest i kirken, fordi en nonne hadde hjulpet ham med å rømme fra fengselet. Vi lesere vet fortsatt ikke om han var utsatt for justismord. Nonnen hjalp ham også med å skifte identitet, og han var i de tryggeste hender i denne kirken. Sal har sverget en ed på at han skal være hennes skytsengel, i hennes kamp for rettferdighet.

Så skjer det et dramatisk vendepunkt, Helena har nå bestemt seg for å bli til Huntress. Derfor oppsøker hun en magnat innenfor tekstilbransjen, og hun overtaler ham til å lage en spesialdrakt til henne. Nå har hun fått en stilig, mørk drakt- og hun er blitt til forbryternes fiende.



Hun oppsøker Mandragora i hans villa, og stormer inn i værelset hans.

Nå har Helena fått seg sin aller første Huntress-drakt. Her er hun klar til å gjøre slutt på Mandragora- han som er ansvarlig for at hennes foreldre ble drept. (Ill.:Cliff Richards)
Han kommenterer drakten hennes: Hun må være amerikaner, siden italienere ikke bruker kappe. Han sier at en rekke nasjoner har prøvd å drepe ham, men alle har feilet. Videre beklager han at han er ansvarlig for drapet på hennes foreldre, og at han ikke alltid klarer å kontrollere sine litt vel mange underordnede. Og at Helena må være påvirket av melodramatiske operaforestillinger, siden hun vil hale ut samtaler med sine ofre, før hun dreper dem. Helena bryr seg ikke om denne gamlingens ord, og dreper ham med tre piler. Mandragora er død. Men det var Omerta, som faktisk skjøt ned hele familien hennes, samtidig som han stjal halskjedet hennes.

På en bar møter Helena selveste Barbara Gordon, hun som er Batgirl. De to har ikke særlig god kjemi. Merkelig nok vil de to få mye å gjøre med hverandre, siden Barbara Gordon og Huntress er i gruppen «Birds of Prey». Men det er lenge etterpå.

Helena finner ut av at Omerta har et oppdrag i Gotham, og mot sin vilje, reiser hun ned dit med fly. Selv i Gotham vil hun inn i en kirke. Og der ser hun Tony Angelo. Han har giftet seg med en dame han ikke liker, bare for å blidgjøre mafiaen han gjør alt for. Helena sier selv: «The daughter of someone Nino needs. Everything is business to the Angelos, everything.» (Madison 2009, s. 95)

Nå kommer Wayne med i fortellingen. Og han har en forretning med Nino Angelo. Dette fører Helena til Waynes herregård. For Wayne har nemlig arrangert en avtale med Nino for å arrestere ham, utkledd som Batman. Og da skal Batgirl og Alfred kommunisere med Wayne over radio. Men: Dette vet ikke Helena, hun kjenner ikke Wayne, og tror han er en overfladisk rikmann (Det er slik Wayne spiller, for å skjule at han er Batman om nettene). Helena knuser seg gjennom vinduet til Waynes værelse, der han konverserer med Nino. Men Wayne later som at han har vansker med å slåss mot henne, og sender Nino ut. Så kommer Batgirl til unnsetning, og hun har nok litt problemer med å slåss mot Huntress. Helena stikker derfra uten å ha klart å hamle opp med Wayne, men nå er det Ninos tur. Omerta dreper Nino Angelo før hun rekker det, og sønnen Tony tror det var Helena som drepte hans far.

Nå vil jeg komme med en tolkning som har to referanser til Pre-Crisis-eraens Huntress, Helena Wayne:

Første referanse:

Nino Angelo spør Bruce Wayne om han ikke kunne tenke seg kone og barn. Da svarer Bruce Wayne: «Selina [Kyle]? No. Selina would never marry me. That’s why I invited her. I’m never getting married or having children» (Madison 2009, s. 99).

Andre referanse:

Helena Bertinelli, i Huntress-drakten, står overfor Selina «Catwoman» Kyle, og de prater om Batman. Helena sier til Catwoman at hun minner henne om en som var som en mor for henne. Da svarer Catwoman, med en sigarett for hånden: «I know smoking ages you, but I’m only twenty-nine, darling» (Madison 2009, s.118)

Dette er referanser til Pre-Crisis eraen, da Selina Kyle og Bruce Wayne giftet seg, og fikk datteren Helena Wayne. Datteren deres, Helena Wayne, ble Huntress- men hun ‘forsvant’ i Crisis On Infinite Earths i 1986-87. Nå, til dags dato, er det Helena Bertinelli som er Huntress.

Så, til det endelige oppgjøret:

Huntress skal hevne seg på Omerta, for drapene på familien hennes. Når hun finner ham, akkurat i samme hus som familiedrapene inntraff, klarer hun etter et voldelig oppgjør, å få tilbake halskjedet sitt.

I en kirke i Gotham er disse til stede: Batman, presten Sal, Catwoman og Huntress. Batman setter henne på plass, og sier at hun ikke skal forstyrre ham i hans kamp mot kriminaliteten. Dette går hun med på, og hun sier at hun skal tolerere ham. Men: Hun skal aldri følge noens ordre. Presten Sal folder hendene sine, mens Helena heller noen dråper vievann over hodet sitt. Hun sier avslutningsvis: «I am the Huntress!»

Øvrige fortellinger med Bertinelli, i Crossbow At The Crossroads (Paul Levitz 2012), er nye karakteristikker lagt til: Green Arrow hadde i Pre-Crisis-eraen en rekke piler, og dette er noe som Helena er inspirert av: Hun bruker piler med klubbe, som ikke dreper, men slår folk bevisstløse. Og hun bruker eksplosive piler, samt en pil som sporer folks beliggenhet (tracking device). Ikke nok med det, hun er også inspirert av Batman: Hun har på sin armbrøst, en pil med tau som får henne til å klatre opp skyskrapere med, akkurat som Batman. Hun har også et knep som ikke dreper, men gjør skurkene bevisstløse: Hun presser med pekefingeren på et punkt ved halsene deres- og de besvimer.



Hun går ikke nødvendigvis til politiet for å samarbeide, men heller journalister- hun mener at de kan være like redelige og ærlige som politi. Og selv om hun slåss mot kjeltringer i Italia, så er hun såpass nyansert at hun snakker varm om landet, og er venn med mange av italienerne. Hun er en stor motstander av kvinneundertrykkelse, prostitusjon og menneskesmugling. I denne New 52-eraen, har hun hittil ikke drept bestialsk hvem som helst av skurker, for hun kan i stedet heller slå dem ned eller fange dem i stedet. Men hun kan finne på å ta livet av de mer grusomme superskurkene.

I serien No Mans Land, hadde Helena et lite vikariat som Batmans medhjelper, nemlig som en midlertidig Batgirl. Men ikke alt var slik det skulle være: Bertinelli strevde for å få innpass hos Batman, Nightwing og Robin, men hun følte seg allikevel som en outsider. Batman så hennes raseri, men klarte ikke helt å berolige henne. Hun var både agressiv, voldelig og uforutsigbar i sin konfrontasjon med forbryterne. Og ikke fulgte hun Batmans ordre heller. Robin og Nightwing hadde en annen kjemi med henne, og Robin var såpass grei at han med supercomputeren slettet hennes kriminelle rulleblad. I en konfrontasjon med Two-Face mislyktes det Helena å stoppe ham, og hun måtte derfor slutte som Batgirl- etter ordre fra Batman. Men det stopper ikke der- hun ønsket allikevel å fortsette som Huntress, uavhengig av Batman.

Og Bertinelli er fremdeles en veldig populær Huntress: Hun er å se i sine gjesteopptredener i TV-serien Arrow (2012-).


 
Slik Helena Bertinelli fremstilles i TV-serien Arrow (2012-). Merk at denne TV-serien handler om superhelten Green Arrow. Men mange skurker og helter som er i DC Comics, er med i denne serien. Siden både Green Arrow og Batman er i DC, har de felles bekjente.
 

 

Til slutt

Hun hadde armbrøst som et varemerke, og ble en interessant karakter som faktisk stammer fra Catwoman. For hennes drakt er inspirert av Catwoman, og hun har en lignende uforutsigbar holdning til hvordan hun bekjemper kriminalitet. Hun kan faktisk finne på å drepe med sin armbrøst- og da kommer hun på kant med Batman. Men, i New 52 (2011-), som startet en helt ny tidslinje for karakterene i DC Comics, er dette endret: Den nyeste Huntress er nå faktisk Helena Wayne. Og: Helena Bertinelli har sluttet som Huntress, og hengt fra seg drakten sin. Nå er Bertinelli en agent for organisasjonen Spyral. En helt ny era med fortellinger er nå klar for leserne. Nå er det Helena Wayne som har ordet: Not without my crossbow!

 


(Ill.: Ed Benes)

Kilder
Bøker:

Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books

Levitz, P. (2012) Huntress: Crossbow At The Crossroads. New York: DC Comics

Madison, I. (2009) Huntress: Year One. New York: DC Comics

Internett:
Wikipedia. Engelskspråklig versjon.