Batman

Batman
Batman art

tirsdag 3. januar 2017

Ra’s al Ghul


Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes




Aller, aller første gang Ra’s al Ghul kom i Batmanbladene. Her er den norske oversettelsen Jakten på den demoniske Ra’s al Ghul fra 1979. Hentet fra min egen samling (Ill.: Neal Adams).


Ra’s al Ghul ble skapt av forfatter Dennis O’Neil og tegner Neal Adams i Batman nr. 232 (1971) Daughter of the demon. På norsk kom den ikke ut før i 1979, med tittelen Jakten på den demoniske Ra’s al Ghul.

 
Ra’s al Ghuls utvikling



Slik Ra's al Ghul var i sin første opptreden (Ill.: Neal Adams)

 

Ra’s al Ghul er en mann som har levd i over 600 år, og som har et annerledes verdenssyn. Han betrakter verden som mer farlig, enn det den egentlig er. Derfor har han stiftet en liga som heter League of Assassins. De har som agenda å utrydde kriminaliteten, og de er ikke redde for å bombe en hel by som et ledd i å oppnå dette.

Ra’s al Ghul ble født en plass i Asia for over 600 år siden. Han var veldig atletisk og mye høyere enn de andre. Men han kom fra svært fattige kår. Men han var ‘sin egen lykkes smed’, siden han med sin glødende interesse i å tilegne seg all kunnskap, utdannet seg i en rekke vitenskapsgrener. Han giftet seg omsider med kvinnen Sora, og hadde bygget seg sin egen formue og rike tilværelse som ‘sin egen lykkes smed’. Og ikke nok med det, han hadde klart å utvikle en kjemisk væske kalt for Lazarus Pit. Dette er en grønn, livgivende væske som klarer å kurere skader. Ikke nok med det, den vekker døde folk til live. Aller første gang Lazarus Pit ble testet ut, var da kongen i landet ville kurere sin syke prins. Men da prinsen ble senket i Lazarus Pit, oppsto det en bieffekt. Prinsen ble sinnsyk og drepte konen til Ra’s al Ghul. Kongen ville ikke arrestere sin egen sønn, så det var Ra’s som ble fengslet- med sin døde kone. Så kom en ung mann som slapp ham fri, og de to rømte til ørkenen.

Det var her Ra’s al Ghul ble til den han er i dag. Fordi han sverget hevn over de som var ansvarlige for konens død- men ikke bare kongen skulle dø. Alle kriminelle måtte ifølge Ra’s fjernes for godt: Hans League of Assassins ble opprettet av denne grunn. I 1775 fikk han barn med en russisk kvinne, og datteren fikk navnet Nyssa Raatko. Så streng var han, at hun skulle være ‘sin egen lykkes smed’. Hun ble overlatt til et liv i fattigdom sammen med sin mor, og måtte klare seg selv. I tidlig voksen alder fant hun frem til sin far, og ba om å få bli hans student. Denne datteren, Nyssa Raatko, lever også i dag, og er sammen med Ra’s al Ghul å se i TV-serien Arrow (2012-).

Med kvinnen Melisande, fikk Ra’s en ny datter, Talia. Og forskjellsbehandling er det i hvert fall- for mens Nyssa Raatko måtte klare seg selv, ble Talia født inn i rikdom med alt av privatundervisning og kamptrening. Hun ble introdusert i Jakten på den demoniske Ra’s al Ghul (O’Neil 1979), og her arrangerte Ra’s en kamp mellom skurker og Batman i Himalaya for å se hva Batman dugde til. Resultatet, at Batman slo ned hele gjengen, var en inngangsbillett til å vie ham inn i sin klan- for deretter å gifte seg med Talia. Batman var ubestikkelig, og avviste dette bryskt. Men Talia ville få mye med ham å gjøre videre- i albumet Son of the Demon (Barr, Mike 1987), fikk Batman et barn med Talia, men var ikke klar over det. Mange år senere ble denne gutten, Damian Wayne, en Robinskikkelse. Derav det kompliserte forholdet mellom Batman og Ra’s.

 

Karakteren Ra’s al Ghul

Han var en tidlig terrorist, og i sin periode ble han forsøkt stanset av datidens etterretningsvesen. Men på 1900-tallet ville han få en meget stor utfordring: Batman!

Forholdet mellom Ra’s og Batman er komplisert av mange grunner, men de mest sentrale grunnene er:

1. Begge kjemper de mot kriminaliteten. Batman skal aldri drepe dem, men setter dem i fengsel i stedet. Ra’s har et mer uvanlig syn på dette, for han mener at kriminelle gjerne fortjener å bli drept. Attpåtil mener han at for å opprettholde balanse i verden, skal en meget høykriminell og korrupt storby/land bombes i stykker. For som datteren Talia sier i The Dark Knight Rises (Nolan 2012), «Uskyldig er et litt vel sterkt ord å bruke om Gotham» før Batman stoppet henne i å bombe i stykker byen.

2. Batman har en sønn med datteren Talia, og denne sønnen Damian Wayne ble en Robinskikkelse. Noe som gjør Ra’s al Ghul til Robins bestefar.

Et klart ramaskrik er når denne ligaen planlegger terrorangrep- dette gjør Batman skikkelig på hogget for å stanse Ra’s al Ghul. Enhver terrorplan mot en hvilken som helst by er Batman selvsagt sterkt imot.

 

Adaptasjon til film

I tegneseriene skal Ra’s ha levd i over 600 år, siden han ved enhver nesten-død, senkes i en grønn, livgivende væske kalt for Lazarus Pit.

Men i Christopher Nolans Dark Knight-trilogi, skulle dette gjøres mye mer realistisk:

 


Ken Watanabe som Ra’s al Ghul



Liam Neeson som Ra’s al Ghul



Marion Cottillard som datteren Talia


Første skikkelse vi ser i Batman Begins (Nolan 2005), er den asiatiske skuespilleren Ken Watanabe som Ra’s al Ghul. Da han ble drept, overtok den britiske skuespilleren Liam Neeson som Ra’s al Ghul. Som også ble drept. I den siste filmen, The Dark Knight Rises (Nolan 2012), er det datteren til Liam Neesons skikkelse, spilt av den franske Marion Cottillard. Hun spiller Talia, datteren til Ra’s al Ghul. Men siden dette er siste film i trilogien, så tar Ra’s sin liga åpenbart slutt. Denne ordningen, at en ny verdig skikkelse overtar når lederen dør, kan kanskje virke forvirrende. Men det er i hvert fall mye mer virkelighetsnært og realistisk, enn en mann som har levd i 600 år. Men i TV-serien Arrow, er det motsatt. Her er han skildret slik som i tegneseriene, at han har levd i 600 år, og at han vises med sin Lazarus Pit i TV-serien.





Matt Nable som Ra’s al Ghul i Arrow (2012- ). (TV-serie om helten Green Arrow, som også har hatt mye med Batman å gjøre- derfor har de felles bekjente.)






Og datteren, Nyssa Raatko er også å se i Arrow (2012-). Katrina Law som Nyssa Raatko.

 

Til slutt

Han ser på Batman som en verdig motstander, og med all sin respekt for Batmans høye intelligens og formidable kampferdigheter, kaller Ra’s ham alltid for Detektiv. Det har gått såpass langt at Ra’s ønsker Batman som sin etterfølger! Opp gjennom Batmantegneserienes utvikling, har både gode og onde folk funnet ut av Batmans sanne identitet. Til og med Ra’s- men dette holder han hemmelig, for han bruker det til egen vinning, samt at han viser Batman respekt. For helst vil egentlig Ra’s alliere seg med Batman fremfor å drepe ham. Problemet oppstår når Ra’s planlegger ethvert drap- for dette strider imot Batmans verdier.



(Ill.:Neal Adams)


Kilder

Bøker

Barr, M. (1987) Batman: Son of the Demon. New York: DC Comics

Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books

O’ Neil, D. (1979) Lynvingen: Jakten på den demoniske Ra’s al Ghul. Oslo: Semic Forlag

Internett

Wikipedia. Engelskspråklig versjon

Film

Batman Begins (Nolan 2005) Warner

The Dark Knight Rises (Nolan 2012) Warner

TV-serie

Arrow (Warner 2012-) Sesong 3