Batman

Batman
Batman art

torsdag 16. februar 2017

Filmen om Suicide Squad (David Ayer 2016)



Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes






Denne artikkelen ble publisert på Z Filmtidsskrift, og jeg skriver om filmen Suicide Squad (David Ayer 2016).  Min artikkel har i tillegg en analytisk innfallsvinkel.


Publisert:


16. februar 2017, på: nettsiden til Z filmtidsskrift

mandag 13. februar 2017

Animasjonsfilm om en annerledes Batwoman


Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes

 



Riktignok har Batwoman hatt en ganske beskjeden fremtreden opp gjennom tidene, men hun ble ganske populær fra 2006. Men før 2006, med den røffe og hardhendte Kate Kane, hadde det vært en alternativ Batwoman- i en helaftens animasjonsfilm kalt: Mystery of the Batwoman (Curt Geda 2003) En artig kuriositet: I tillegg til heroisk musikk, spilles det av fengende dance-musikk av artisten Cherie, låten hennes ‘Betcha never’. Hun er også med i filmen, som en animert skikkelse, på et ball, der hun selv synger.

 

Batman: Mystery of the Batwoman (2003) Regi: Curt Geda.


 

Noen våpensmuglere blir i Gotham angrepet av en kvinnelig vigilante i flaggermusdrakt. Hun er allerede her noe mer uforutsigbar enn Batman, fordi hun ikke er redd for å skyte med gevær. Når så Batman og Robin ankommer, er de såpass smidige at de fanger skurkene sammen med henne- selv om de ikke kjenner henne. Denne Batwomanskikkelsen er annerledes: Hun har hele kroppen dekket, også ansikt og hår. Hun har stor likhet med Cassandra Cains Batgirl. (Sjekk artikkelen min om Batgirl fra april 2016, for å finne ut mer om Cassandra som Batgirls stedfortreder)

Bruce Wayne misliker sterkt denne kvinnens uforutsigbare og voldelige adferd mot kriminelle, og ikke minst at hun trengte seg på som deres medhjelper. Hun hadde ikke spurt om lov til å bli med.

Våpensmuglerne styres av Duquesne, Pingvinen og Rupert Thorne. Og de innbiller seg at Batwoman jobber for Batman. Det er ikke hvilke som helst våpen disse tre skurkene produserer: Det er plasmagevær som kan ødelegge panservogner. Dette foregår i fabrikken deres, kalt ‘Beaks’ (engelsk for nebb, et hint til Pingvinen). Beaks er egentlig en leketøysforretning, men er et skalkeskjul for disse kjeltringenes våpenproduksjon.

Batwoman er et heftig tema på nyhetene, og nå tror alle i Gotham at Batwoman jobber for Batman.

Det er tre damer som skifter på å være Batwoman:

 

 



Kathleen Duquesnes (uttales Kathleen du Kane- som er en hyllest til 50-tallets Batwoman, Kathy Kane)





Roxanne Ballantine







Sonia Alcana

 

 

Kathleen Duquesne kommer fra en gangsterfamilie. Paradoksalt nok vil hun fra denne bakgrunnen kjempe mot all kriminalitet. Hennes væremåte er galant og stilig. Hennes motiv: Fordi hennes far er så dominerende og selvopptatt, og attpåtil at hennes mor er borte, ønsker hun å kjempe mot kriminaliteten- som hennes far er en del av. Selv om de kriminelle ble tatt, ble hun til slutt venn med sin far.

 

Roxanne «Rocky» Ballantine er en datatekniker som jobber i Wayne Enterprises. Der har hun funnet opp en stein som kan endre form til hva som helst, derfor tilnavnet Rocky (rock er engelsk for stein). Hun har en klønete og usikker væremåte. Som Batwoman bruker hun denne steinen til alt fra fangstgarn til tau og klubbe. Roxannes motiv er å hevne seg på Pingvinen, fordi han sørget for å sette kjæresten hennes Kevin, i fengsel. Men Kevin var uskyldig.

 

Sonia Alcana er en politikvinne som er kollega til Harvey Bullock, han er svært kjent fra tegneseriene. Sonias motiv er å hevne seg på Rupert Thorne, fordi: I hennes barndom brant huset hennes ned, og pyromanene gjorde det fordi foreldrene skyldte Thorne beskyttelsespenger. Pyromanene kom i fengsel, men Thorne slapp unna med alt sammen og fikk aldri noen straff.

Altså er det tre kvinner som kler seg som Batwoman. Og dette for å forvirre etterforskere, også Batman. For eksempel, hvis Batman trodde at Kathleen var Batwoman, ville han nok ha lagt det fra seg hvis en Batwomanskikkelse sto like vedsiden av henne. Ikke nok med dette, for Batwomans stemme er datamanipulert- slik at alle tre har samme stemme.

Alle disse tre kvinnene var venner i ungdomstiden, derfor har de nå konspirert om å være Batwoman for å kjempe mot all urett. Men Batman brukte ikke lang tid på å finne dette ut. Og: Det var Kathleen som viste seg mest verdig som Batwoman, og den som klarte å bli Waynes utkårede kjæreste.

 

Til slutt

Som en alternativ Batwoman, som er påfallende lik Cassandra Cain, ble allikevel ikke denne versjonen av Batwoman en varig løsning. Denne filmen var fra 2003, og i 2006 kom Kate Kane som fremdeles er en populær Batwoman. Men så må man også ha i betraktning alle DC’s ulike versjoner av heltene. Og slikt kan være et rikt mangfold.

 

Batman: Mystery of the Batwoman (2003)

Regi: Curt Geda.

Sequence directors: Jennifer Graves, Tim Maltby.  

Story: Alan Burnett.

Manus: Michael Reaves.

Filmselskap: Warner.

 

onsdag 8. februar 2017

Batwoman

Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes




Denne artikkelen ble publisert på Serienett, og jeg skriver om en kvinne som i gamle dager hadde beskjedne fremtredener, men som fra 2006 til i dag, har hatt en sterk og markant rolle. Hennes navn er Batwoman, og fikk sitt eget blad i 2010. Snart kommer det ut et nytt album med henne, og dette vil inngå i DC's nye storsatsning kalt 'DC Rebirth'.

Artikkel om Batwoman
Publisert: 8. februar 2017 på: Nettsiden til Serienett.

Foredrag på Litteraturhuset i Bergen

Tirsdag 7.februar kl.18:00 til kl.19:00, holdt jeg et foredrag på Litteraturhuset i Bergen. Dette var et foredrag om Dark Knight-trilogien. For de av dere som vil lære mer om Dark Knight-trilogien, kan dere lese en artikkel jeg skrev om dette på:

Tittel: Tilbakeblikk- Dark Knight-trilogien
Publisert: 20.mars 2016 på Nettsiden til Serienett, i nett-arkivet deres.