Batman

Batman
Batman art

fredag 19. mai 2017

Two-Face


Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes

 
(Ill.:Dick Giardano)

Tegneserieskapernes visjon

Harvey «Two-Face» Dent ble introdusert aller første gang i Detective Comics nr.66 (1942), av Bill Finger og Bob Kane. Først het han Harvey Kent. Men fordi at DC ikke ønsket noen forveksling med Supermanns alter ego Clark Kent, ble Harveys etternavn rask endret til Dent i stedet for. Da de aller første Lynvingenbladene kom til Norge på 50-tallet, het han ikke Two-Face- Men: Janus.

Bob Kane har selv sagt at hovedinspirasjonskilden er hentet fra skrekk-klassikeren fra 1886, «The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde» skrevet av Robert Louis Stevenson. Og fra denne inspirasjonskilden kan en også videre tolke en såkalt Janus-personlighet, fra den romerske guden Janus. Fra psykologien finnes diagnoser på de som har voldsomme humørsvingninger. Og selv om noen folk kan være verdens snilleste, så kan de ha en side som de ikke viser til omgivelsene. Denne skjulte, grusomme siden, kan slå ut hvis de er under hardt press. Derav personligheten som ble skildret i «Dr. Jekyll and Mr. Hyde», og som også Harvey Dent var preget av.

Det finnes to ulike beretninger om hvem som drepte Jason «Robin» Todds foreldre. Den første beretningen var at Killer Croc drepte foreldrene. Mens den siste beretningen, var at Todds far ble drept av Two-Face. Dette er en god unnskyldning som ble brukt i «Batman Forever» (Joel Schumacher 1995). Her kommer Robin med, i Dick Graysons skikkelse. Men selv om Dick Grayson er Robin, så ble Graysons foreldre drept av Two-Face. Men fordi det finnes så mange versjoner av heltene og skurkene i DC, var dette en frihet de kunne ta seg ved adaptasjon til film.

Karakteren Two-Face
Her, fra de aller, aller første bladene med Two-Face. (Ill.:Bob Kane)

I 1942 het han først Harvey Kent. Denne opprinnelseshistorien var slik: Han var en statsadvokat, som førte en straffesak mot mafiabossen Salvatore Maroni. Denne mafiabossen kastet en flaske syre i fjeset på Harvey, som ble et grusomt vendepunkt for statsadvokaten.  Han ble til Two-Face, og brukte sin kjente mynt som var svidd på den andre siden.

Men i opprydningen i 1987, Crisis on Infinite Earths, fikk Harvey Dent en skikkelig bakgrunnshistorie. Harvey Dent hadde en streng, upedagogisk og voldelig far, som slo mynt og kron på om sønnen skulle slippe juling eller ikke. Faren hans var ofte beruset da han gjorde dette. Harvey tok skade av dette, og utviklet både bipolar lidelse og schizofreni. Allikevel klarte Harvey, å holde denne siden av sin personlighet, godt skjult for sine omgivelser. For han var en formidabel statsadvokat som sto på Batman og Gordons side. Det var stor gjensidig respekt dem imellom.

Jeph Loebs «The Long Halloween» (1997) skildrer en markant bakgrunnshistorie for Harvey Dent.


Her, i The Long Halloween, er Dent voldsomt på hogget mot kriminaliteten.(Ill.:Tim Sale)
Her kjemper han iherdig for å få slutt på mafiaringene til både Carmine Falcone og Salvatore Maroni. Harvey og konen Gilda klarte å lure seg vekk, like før mafiaen sprengte huset deres med en bombe. Og mange i politiet var kjøpt og betalt av disse mafiabossene. Det skjebnesvangre ble da Vernon Fields, assistenten til Harvey, mottok bestikkelser fra Maroni. Og det grusomme ble da Vernon, hadde arrangert at Maroni kunne ha med seg en syreflaske, inn i rettssalen. Maroni slapp unna sikkerhetskontrollen med flasken, med begrunnelsen at det var en saft mot mageproblemer. Alt dette ordnet av Vernon Fields. Mens Harvey forhørte ham i retten, kastet Maroni den sterke syren rett i fjeset på ham. Det var venstre side av fjeset som ble truffet. Da ble Dents liv ødelagt for alltid. Han fikk et brennende hat mot politiet, fordi mange av dem var korrupte, noe ikke minst Vernon Fields var et levende eksempel på. Harvey Dent kalte seg nå Two-Face, og skulle heretter hevne seg på de som hadde gjort ham vondt. Men han mente at politiet og Batman også fortjente opposisjon, fordi de ikke klarte å hjelpe ham før vansiringen. Men Dent var ubalansert, og kunne gjerne angripe uskyldige. Det at Dent angrep uskyldige, var at noe uoppgjort lå i hans underbevissthet- det stammet fra da han ble vansiret. Dette kan man se i serien «No Mans Land», der han lagde ‘Mock Courts’, såkalte tilpassede rettssaker slik han mente det egentlig skulle være. Da kunne han leke dommer, jury og bøddel over de folkene han mente skulle straffes. Verdt å merke seg, er at han alltid slår mynt og kron over sine ofre. Dette var opprinnelig en dobbeltsidig sølvmynt, med hode på begge sider. Da han ble vansiret, ble den ene siden av mynten svidd. Derfor gjør han følgende:

  • Hvis den blanke siden lander i håndflaten hans, lar han folk leve, og slipper dem fri.
  • Men, hvis den svidde siden av mynten lander i håndflaten hans, dreper han dem uten nåde.

En tilleggskuriositet, er at Dent er besatt av tallet 2. Mynten har kun to sider, og ved myntkasting har han selv bare to alternativer ved sine kriminelle handlinger. Et magisk tall for ham, er klokken 22:22 om nettene, der han liker å gjøre kriminelle handlinger.

 

Adaptasjon til film

I Tim Burtons Batmanfilm fra 1989, ble Harvey Dent spilt av Billy Dee Williams. Og selv om noen av filmprodusentene hadde i kortene at han skulle bli til Two-Face, så skjedde det aldri. Williams kom ikke med i Burtons «Batman Returns» (1992), og det ble den siste Batmanfilmen til Burton, for han klarte ikke å fullføre en trilogi. «Batman Forever» (1995) regissert av Joel Schumacher, var en fullstendig reboot, og fulgte ikke tråden fra Burton. Riktignok er Billy Dee Williams flink som Harvey Dent, men han er for passiv som statsadvokaten, og utretter ganske lite for å stoppe kriminaliteten, med Batman som overgår ham på alle punkt.

Billy Dee Williams som Harvey Dent


«Batman Forever» (Joel Schumacher 1995) fikk en helt ny Harvey «Two-Face» Dent, spilt av Tommy Lee Jones. Men denne tolkningen er alt for energisk, med svake etterligninger av Jokeren (litt for mye voldsom latter til å være Two-Face), og hans kjente arr på venstre side av ansiktet virker ikke særlig ekte.
Tommy Lee Jones som Harvey Dent


Men disse svakhetene ble overgått hundre ganger bedre i Christopher Nolans «The Dark Knight» fra 2008.
Aaron Eckhart som Harvey Dent
 I Aaron Eckharts skikkelse er han 200 prosent på hogget, for å gjøre slutt på anarkiet og kaoset fra både Jokeren og mafiaen. Såpass solid gjennomført fra Harvey Dents side, at Batman føler seg overgått. Batman innser at for å få sperret inne omtrent alle de kriminelle i Gotham under RICO-dom, må Batman ta på seg skylden for Two-Face’s ugjerninger. Two-Face døde mot slutten, og alle tror at det er Batman som drepte korrupte politimenn, og ikke Dent selv.

Two-Face sier selv i filmen, til Gordon som han truer:

«You thought we could be decent men, in an indecent time! But you were wrong. The world is cruel, and the only morality in a cruel world is chance. Unbiased, unprejudiced... fair. His son's got the same chance she had. Fifty-fifty.» Altså, mener han at menneskeskjebnen kun avgjøres på to måter, og han må slå mynt og kron på om sønnen til Gordon skal dø eller ikke.

Batman måtte gi opp, og tok en pause på 8 år, for at Harvey Dent skulle få æren av at over tusen kriminelle (av organisert art) skulle under RICO-dom få livstid i fengsel. Med andre ord har Nolans skildring av Harvey Dent overgått markant de forrige. Men dette var bare ett av flere ting som Nolan klarte å overgå Burton-franchisen med, for mer info- sjekk min artikkel på Serienett:

(Tittel: Tilbakeblikk- Dark Knight-trilogien
Publisert: 20.mars 2016 på Nettsiden til Serienett, i nett-arkivet deres.)

Til slutt

Two-Face var en av de aller første superskurkene i Batmans univers, og han har karaktertrekk som er hentet fra psykologien, skrekklitteratur, samt romersk mytologi. Han fikk en solid portrettering i Nolans «The Dark Knight» fra 2008, og er en ettertraktet superskurk i Batmans univers.


 

Kilder

Bøker:

Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books

Loeb, J. og Sale, T. (1997) Batman: The Long Halloween. New York: DC Comics

Internett:

Wikipedia. Engelskspråklig versjon.