Batman

Batman
Batman art

fredag 23. juni 2017

Anmeldelse av «Lego Batman Filmen» (Chris McKay 2017)



Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes

 

 


 

Batman på film er milliardinntekt, og det skulle absolutt ikke stoppe med Christopher Nolans «The Dark Knight Rises» fra 2012. Og dessuten er det et gigantisk Batmanunivers, med mange ulike versjoner, som strekker seg tilbake til 1939. Så hvorfor ikke få en Lego-versjon av helten på film? Man skulle tro at en Legofilm om Batman ville bli like parodisk som TV-serien fra 60-tallet, men dette kan faktisk diskuteres: Riktignok er det humor, men Batman i seg selv er en mørk hevner, selv om hans mørke stemme og væremåte faktisk blir utført på en morsom måte. Da kan det kanskje også forsvares å gjøre det komisk, så lenge drakten er svart og stemmen er grov?

 

Batman er innesluttet og egosentrert. På herregården velger han å leve isolert i et gigantisk ‘slott’. Og han er såpass oppslukt i Batmanoppdragene, at han i begynnelsen av filmen, glemte å ta av seg Batmanmasken inne i stuen. Og han stirrer stadig på det siste fotografiet av ham og foreldrene, som ble tatt samme kvelden de ble drept av Joe Chill.

 

Dick Grayson er Robin i denne filmen. Men denne Dick Grayson er ikke slik vi kjenner ham fra tegneseriene. For i tegneseriene var Dick den mest veloppdragne og høfligste av alle Robinskikkelsene. Jason Todd og Damian Wayne var begge konfliktfylte og vanskelige Robinskikkelser. I filmen er Dick Grayson energisk og vittig, og han klarer å overtale Bruce til å adoptere ham. I tegneseriene var det omvendt, der var det Bruce som oppsøkte Dick på sirkuset, der han fikk medfølelse for at en så liten gutt ble foreldreløs.

 

Den afroamerikanske skuespilleren Billy Dee Williams, spilte Harvey Dent, i Tim Burtons «Batman» fra 1989. Men det kjedelige ble at vi aldri fikk sett Williams som Two-Face. Dette fordi at Burton ikke fikk fullført en Batmantrilogi, der Joel Schumacher lagde en reboot med Tommy Lee Jones som Two-Face. Men heldigvis fikk endelig Billy Dee Williams sjansen til å få spille Two-Face i denne filmen i 2017: Vi ser en afroamerikansk Two-Face, med Williams stemme. Altså dobbelt opp!

 

Jokeren og Batman har et yin/yang forhold. Jokeren vil ikke at Batman skal forsvinne, han trenger Batman i sitt kyniske spill for å se hvordan ting ødelegges. Mens Batman av prinsipp aldri dreper, og derfor vil arrestere Jokeren. Dette blir som en uendelig katt-og-mus lek.

 

I tegneseriene er Barbara «Batgirl» Gordon en bibliotekar, men ikke i denne filmen. Hun er i stedet en politikvinne som tar etter sin far James Gordon. Og denne Barbara insisterer på at Batman ikke kan være en ensom ulv lenger, at han må samarbeide med politiet og andre institusjoner. Og det er her Batman klarer å innse at han må ut av egotilværelsen, og at han trenger både Robin, Batgirl, Supermann, og andre solidariske støttespillere. Hans ego mykner opp gradvis med dette ‘Bat-Family’-konseptet fra 50-tallet og 60-tallet, der Batmans støttespillere var Robin, Batgirl, Batwoman og hunden Ace the Bathound.

 

Legofilmer er for det meste laget med Stop Motion, men også forsterket med CGI. Stop Motion er en filmteknikk som ble mye brukt i gamle science-fiction filmer. Det går ut på at man har en dukke eller andre gjenstander, som man for hvert eneste stillfotografi, beveger på dukken/gjenstanden. Disse stillbildene blir så kjørt gjennom et program, slik at når man kjører filmen, ser det ut som en levende dukke/gjenstand. I dag er det CGI (Computer Generated Images) som har overtatt, der man i stedet for dukker, bruker dataanimerte vesener, og manipulerer dem inn i det tidligere fotograferte bildet. Mens figurene er av Lego, er for eksempel kulisser som himmel, skyer og hav, samt branneksplosjoner delvis ekte og delvis dataanimert.

 

Gotham er skildret på en god måte, slik det skal være. Dystre gater og smug med orange belysning.

 

Det er litt vel mye energisk humor, og kryssklippingen er for rask. Såpass raske klipp at vi får nesten ikke sett alle de skurkene som opptrer i filmen. I følge Internet Movie Database er følgende skurker fra DC’s univers med i denne filmen: Jokeren, Harley Quinn, The Riddler, The Scarecrow, Bane, Two-Face, Catwoman, Clayface, Poison Ivy, Mr. Freeze, The Penguin, Killer Croc, Man-Bat, Crazy Quilt, Eraser, Polka-Dot Man, Mime, Tarantula, King Tut, Orca, Killer Moth, March Harriet, Zodiac Master, Gentlemen Ghost, Clock King, Calendar Man, Kite Man, Catman, Zebra-Man, Condiment King, Captain Boomerang, The Mutant Leader, Hugo Strange, Red Hood, the Kabuki Twins, The Calculator, Dr. Phosphorous, Magpie og Egghead. Mange av disse skurkene blir man nødt til å ta stillbilde av med pauseknappen på fjernkontrollen, siden det er for raske klipp i filmen. Det er med andre ord en gedigen haug med referanser til Batmantegneseriene og tidligere Batmanfilmer- Der selv de mest trofaste Batmanfans, blir nødt til å sjekke internett for å se om det var noe de ikke visste fra før av!

 

Filmen har en slags punktering som kan forvirre publikum: Først får vi rørende scener, for like etterpå å få servert sprø og vittig humor. Vitsingen er også uberegnelig, der vi først hører en morsomhet, for etterpå å få en replikk som argumenterer imot forrige vits.

 

Dette er en film for hele familien. Mens barna kan ha glede av fart og spenning, kan foreldrene se en dobbeltbetydning i alle de vittige kommentarene fra Legofigurene. For det er ikke bare barnslige replikker, det er også mye ironi som er rettet mot et voksent publikum.

Allikevel kunne denne filmen ha vært bedre hvis den hadde spilt mer på det rørende og dramatiske, og ha minimert de spontane vittighetene.

 



Originaltittel: The LEGO Batman Movie

Produsert: 2017

Regi: Chris McKay

Manus: Seth Grahame-Smith, et al.

Filmselskap: Warner