Batman

Batman
Batman art

fredag 20. oktober 2017

Batmans farlige dobbeltgjenger, The Wrath


Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes

The Wrath er Batmans rake motpol, og bruker også pistol- noe Batman aldri ville ha gjort. (Ill.: Michael Golden)

The Wrath ble skapt av forfatter Mike W. Barr og tegner Michael Golden, i «Batman Special» nr.1 (1984). Tittelen var «The Player on the Other Side».

Batmanfans kjenner selvsagt til at Bruce Waynes foreldre ble drept i strøket Crime Alley, en kveld etter å ha sett Zorro på kino. Dette var årsaken til at Bruce ble til Batman. I «The Player on the Other Side» skal denne kvelden ha vært 26. juni. Men: Denne kvelden var det nemlig en annen ung gutt, som også opplevde å se sine foreldre bli skutt rett ned. Vi får ikke vite navnet hans, men han var Bruce Waynes motpol. Dette fordi at mens Bruce kom fra en rik familie, kom denne andre gutten fra fattige kår. Hans foreldre hadde havnet på den kriminelle løpebane, men det trenger overhodet ikke å bety at det var mangel på omsorg eller kjærlighet. Gutten må ha vært ganske glad i sine foreldre, siden det fikk ham til å sverge hevn. Saken er at det var en politimann som drepte foreldrene i nødverge, siden det hadde oppstått skuddveksling. Og denne politimannen var selveste James Gordon.

Som voksen ble han inspirert av Batman, og gikk i en ganske så lik drakt, bare at hans drakt var av rødt og lilla. Han kalte seg The Wrath.

Kontrastene er slik mellom Batman og The Wrath:

Moral:

-Batman kjemper mot all form for kriminalitet og urett.

-The Wrath kjemper mot ALT av offentlig rettshåndhevelse, det være seg advokater, politiet, dommere, med mere. Fordi hans foreldre ble drept av politiet, fikk han et brennende hat mot dem (Wrath er engelsk for vrede, en passende betegnelse).

Våpen:

-Batman bruker aldri pistol, nettopp fordi hans foreldre ble drept med pistol.

-The Wrath bruker alltid pistol, fordi foreldrene ble drept av politiet- som går for å være gode forbilder, og allikevel har de monopol på å gå rundt bevæpnet.

Allierte medhjelpere:

-Batman har butleren Alfred i sin herregård, der det er sterke familiebånd og lojalitet dem imellom.

-The Wrath hadde en kortvarig tjener i sin slitte leilighet, som han drepte (!) av ren paranoia, for ikke å bli avslørt som The Wrath.

Wrath er derimot en mesterdetektiv verdig: Han klarte å lure ut av en uteligger at Batman alltid oppsøker Crime Alley, nøyaktig den 26. juni. Da går Wrath til biblioteket nattestid (innbrudd), for å snoke i de gamle, arkiverte avisene. Der ser han at Bruce Waynes foreldre ble drept akkurat denne kvelden. Wrath klarer dermed å finne ut av at Bruce Wayne er Batman, men holder det for seg selv. For Wrath er mye mer ute etter å ta politiet, han ser på dem som hovedfienden- og da må han drepe Gordon. Men for å se det fra den andre siden, så er det ikke rart at Wrath er rasende på politiet: Mange politimenn i Gotham er korrupte, og av de redelige og anstendige kan man telle på en hånd: Det er omtrent bare Gordon som er til å stole på i Gothams politidistrikt.

Så til det endelige oppgjøret i Crime Alley:

Batman og Gordon står på toppen av en høy bygning, for å lokke Wrath til seg. Gordon var forberedt på det verste, og hadde selvsagt skuddsikker vest under frakken sin. Men Wrath skjøt allikevel på ham, og Gordon lot som om han var omkommet. Da blir Wrath helt i ekstase, der han roper etter sine døde foreldre, om at Gordon endelig var tatt av dage.


Her skrek han etter sine døde foreldre. Han trodde i hvert fall at deres drapsmann var død. (Ill.:Michael Golden)

Men det var ikke tilfellet, og selv om Gordon ikke ble såret, skulle dette få konsekvenser: Batman hamlet opp med ham, men siden Wrath var så ivrig, ramlet han utfor den høye bygningen og døde. Folkemengden strømmet til åstedet der den døde mannen lå.

Kjæresten til Wrath hadde bevitnet tvekampen mellom ham og Batman, og da hun så liket, brast hun ut i gråt. Da kom Leslie Thompkins og trøstet henne (se artikkelen min fra mai 2016, om sosialarbeideren Leslie Thompkins). Leslie Thompkins var den aller første som fant den unge Bruce, der han satt bøyd over sine døde foreldre og gråt. Hun ville være en støttekontakt for ham, siden han ikke lenger hadde noen morsfigur. Nå hadde Leslie kommet over en kvinne, nå enken til Wrath, som også hadde opplevd å miste sin kjære. Leslie ønsket å hjelpe henne i denne tunge tiden. Dette fordi at denne ildsjelen av en idealist bryr seg om alle- uansett hvem de er.

Leslie trøstet enken. (Ill.: Michael Golden)

Wrath var Batmans farlige dobbeltgjenger, men han var nok ikke direkte ond. Han kjempet sin egen kamp med seg selv i sentrum, der dessverre en politimann var skyldig i foreldrenes dødsfall. Han kjempet ikke for Gotham, men for seg selv.

(Ill.: Michael Golden)

Kilder

Bøker:

Barr, M. W. og Golden, M. (1984) Batman Special nr. 1: The Player on the Other Side. I: Batman in the Eighties (2004) New York: DC Comics

Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books.