Batman

Batman
Batman art

torsdag 22. mars 2018

Den gale psykologen Hugo Strange


Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes
 
Slik Hugo Strange fremstilles i tegneseriene (Ill.:Paul Gulacy)

Professor Hugo Strange ble skapt av Bob Kane og Bill Finger, i Detective Comics nr. 36 (1940). Og på sin aller første opptreden ville han terrorisere Gotham med en ‘metereologisk maskin’ som skulle lage tett tåke over hele Gotham. Strange ville rane penger, mens ingen av politimennene kunne se hvor ranerne hans løp av sted.

I Batman nr. 1 «Professor Hugo Strange and the Monsters» (1940) har han med et serum skapt Frankenstein-aktige monstre, som han vil bruke til å terrorisere Gotham med. Disse monstrene er steinalder-aktige kjemper på over tre meters høyde, som river opp broer og andre bygg. Hugo vil forme Gotham etter sine egne lyster: Han vil skape frykt hos innbyggerne, samt å fjerne Batman for godt. For med en by fri for Batman, vil han rane til seg alt av penger og bli en liten diktator. Men siden han ser at det er nærmest umulig å fjerne Batman, vil han gjøre om Batman til sitt eget Frankenstein-monster som skal adlyde ham for hva som helst. Denne planen gikk rett i vasken, for Batman fikk slutt på monstrene, samt at Hugo ble avledet. Men Hugo gir seg aldri, for i Detective Comics nr. 46 (1940), har han nye terrorplaner, og sier selv: «And with my fear dust we can take over the country! If we can spray it over the city, the country, even the capitol itself, who will oppose us? All the high men in public offfice will be afraid of us! They will let me take over the reins of the government! I can be dictator of America! Under the influence of my ‘fear dust’, the world will bow! First we must put ‘fear dust’ into the people. They must be afraid to buy, be afraid of invasion, so afraid that all will be chaos. Then it is time to strike!» (Finger 1940, s. 7-8 [Detective Comics nr. 46]). Ut ifra disse ordene hans, kommer det frem at han åpenbart er stormannsgal. Og han ønsker å styre et samfunn etter egne behov og interesser.

Hugo hadde senere flere opptredener i Batmantegneseriene, og han har stort sett vært den samme særingen. Og det har vært så å si ingen barndoms/oppvekst-historie om ham, men allikevel har han vært såpass mange ganger i tegneseriene at det ligger et klart mønster på hans personlighet og handlinger. I en Graphic Novel fra 1992, vignetten Legends of the Dark Knight, får vi en mye mer moderne Hugo Strange. Den norske oversettelsen brukes her; Batman- Nattens Ridder: «Jaget» (skrevet av Doug Moench og tegnet av Paul Gulacy, 1992).

Her er Hugo Strange ny i Gotham, en mann i omtrentlig 50-årsalder. Han opptrer som en særing, men er allikevel en meget dyktig psykolog. Derfor blir han invitert med på et talkshow sammen med politisjef Gordon og borgermester Wilson Klass. Hugo er flink til å overtale og manipulere, og klarer å overbevise hele salen om at Batman er en grusom psykopat som trenger å sperres inne på en anstalt. Alle blir trollbundet av Hugos retoriske punch, unntatt Gordon. Allikevel blir borgermester Klass såpass revet med på talkshowet, at han på sparket sier at Gordon skal opprette et «Anti-Batman Squad» for å sette i gang en arrestasjon omgående. Som at ikke dette er nok, blir Hugo politiets konsulent for å guide dem på hvordan man kan forstå borgerverneres personlighet. Gordon later som om at han skal ta seg av det, men samler derfor et dusin halvgode og dumme politimenn, som ikke vil kunne klare seg mot Batman.

Men det er Hugo som er psykopaten. Vi får innblikk i hans luksusleilighet, der han bor helt alene og har en kvinnelig utstillingsdukke (!) i sofaen som han øser ut sine psykoanalyser til. Ikke nok med dette, for han har sydd sammen sin egen lille Batmandrakt- for øvrig en veldig dårlig etterligning- som han tar på seg for å ‘leve seg inn i Batmans verden’. Dette sier Hugo der han har på seg kostymet og balanserer på taket av boligkomplekset: «Han er en morder denne Batman … En morder som ikke dreper … Fri til å rase gjennom det dype, hemmelighetsfulle mørket … og elske med natten selv … Å som jeg misunner ham. Å som jeg hater ham» (Moench 1992, s.27).

Hugo snakker Batman nord og ned på alle nyhetsmedier, for å få hele Gotham med seg i sin kamp. Hugo vil ha Gotham fri for alle slags borgervernere- men er det kanskje for samtidig å beskytte sin kriminelle agenda? For en kveld begynner fasaden til Hugo å slå sprekker- noe voldsomt også. For han har bestukket lederen for «Anti-Batman» til å kle seg ut i det hjemmelagede Batmankostymet til Hugo, for å kidnappe borgermesterens datter. Og noe enda dummere er at Hugo viser seg for den fastbundne datteren; dette kan hun sladre om når hun senere er kommet løs, og det vil jo ødelegge hele Hugos karriere. Batman kom til unnsetning og reddet borgermesterens datter, slik at hun kunne gi sin forklaring om det Hugo hadde gjort mot henne.

Ergo har Hugo Strange en mani etter å fjerne Batman fra Gotham, slik at han kan forme byen etter egne behov. Men disse behovene er en gal manns drøm, for Hugo kan gjerne finne på å drepe folk i sitt spill for å bearbeide Gotham. Hugo Strange er en psykolog som innerst inne ikke er noe særlig friskere, enn de kriminelle pasientene han behandler. Han er en uskikket psykolog.

 

Kilder

Bøker:

Finger, B. og Kane, B. (1940) Detective Comics nr. 36. Professor Hugo Strange. I: Batman: The Golden Age Omnibus, volume 1 (2016) New York: DC Comics

Finger, B. og Kane, B. (1940) Detective Comics nr. 46. Professor Strange’s Fear Dust. I: Batman: The Golden Age Omnibus, volume 1 (2016) New York: DC Comics

Finger, B. og Kane, B. (1940) Batman nr. 1 Professor Hugo Strange and the Monsters. I: Batman: The Golden Age Omnibus, volume 1 (2016) New York: DC Comics

Moench, D. og Gulacy, P. (1992) Batman- Nattens Ridder: Jaget. Oslo: Semic.