Batman

Batman
Batman art

fredag 27. april 2018

Anmeldelse av «Batman and Harley Quinn» (Sam Liu 2017)


Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes
 

Mange trodde at den velkjente animasjonsfilmserien fra 90-tallet, «Batman the Animated Series», ikke ville komme tilbake. Men nå har vi fått en gjenganger av den, i denne anmeldte filmen, som fortsatt gjør ære på Bob Kanes tegnestil. Igjen veteranen Bruce Timm som hadde mye å gjøre med den gamle tegnefilmserien. Hvordan fungerer denne filmen i dag, 20 år etter den velkjente tegnefilmseriens glanstid?

Kort fortalt om handlingen, går det ut på at Batman og Nightwing oppdager at Poison Ivy og Floronic Man (Jason Woodrue) har slått seg sammen. De planlegger å utrydde menneskeheten for å sette en ny rase til livs, dette skal være en plantebasert befolkning som aldri vil finne på å forurense. Som kjent er Poison Ivy en planteelsker, men hun mener at folk gjerne kan dø for å få en verden uten forurensning.

Batman og Nightwing innser at de trenger alle gode kort i hendene, og bestemmer seg for å se etter Harley Quinn (for øvrig også Ivy’s gode venninne). Dette fordi Harley er en meget god kilde til hvordan Poison Ivy organiserer seg.
Duoen (eller skal vi si en midlertidig trio?) skal sette en stopper for Poison Ivys og Floronic Mans galskap i Louisianas skog, der de har sin base.

For å se på de ulike karakterene, spesielt Harley Quinn, som er fremhevet i denne filmen: Harley Quinn er en meget populær karakter, og for de som ikke vet det, så tilhører hun faktisk Batmans univers- Hun dukket opp aller første gang i det Eisner-belønte tegneseriealbumet «Batman: Mad Love», fra 1994 (Manus av Paul Dini og tegnet av Bruce Timm). Hun har i denne 2017-filmen foreløpig gitt opp kriminaliteten, og er nå en god borger. Hun arbeider som servitrise på en fascinerende café. Der er det kun kvinnelige ansatte, og ALLE er utkledd som heltinner/skurker fra DC’s univers. Vi ser på caféen Catwoman, Batgirl, Wonder Woman, Starfire (I denne filmens sammenheng, kan det opplyses om at Starfire er kjæresten til Dick Grayson/Nightwing, der de to var medlemmer av Teen Titans). Og nåde de mennene som sjekker dem opp- alle jentene kan Karate! Artige trekk ved Harley, er at hun går i sin egen verden på fortauet mens hun løser kryssord, og samtidig trener med vesken sin (det er en kettlebell nedi).

Når Batman og Nightwing trenger henne til det ovenfornevnte oppdraget, er hun en luring som vet å utnytte situasjonen til egen vinning. Et artig eksempel er når hun i Batmobilen, får øye på en gammel flamme hun har noe uoppgjort med, ‘du hentet meg ikke på skoleballet’. Men hun later som at hun skal forhøre en mistenkt, og lurer Batman til å stoppe bilen og la henne fakke ham. Et annet artig eksempel, er når hun får Batman til å stoppe ved en veikro, for hun må på nytt forhøre noen. Men det var viktigere for henne å opptre som karaokesanger!  Her er det referanse til 60-tallets TV-serie med Adam West: slåsskampen, og Catwomans mannlige medhjelpere ‘Tabbies’.

Når det kommer til virkemidler, er det samme animasjon som 90-tallets «The Animated Series. Folk har kantede og kubistiske trekk, dette for å gjøre ære på Bob Kanes tegnestil. I dag er dette animasjonsgrepet forbigått, men vi får her et gjensyn. Det er også mye humor, men ingen parodi, og mesteparten av de artige replikkene kommer fra Harley. Enda morsommere blir det at Harleys motpol er den gretne Batman, som en konstant tordensky.

Harley viser også sine varme empatiske sider fra da hun var psykiater, der hun steller sårene til en døende professor, som Ivy og Floronic Man har latt i stikken.

Det er også en tankevekkende miljøproblematikk, der de onde miljøforsvarerne er Poison Ivy og Floronic Man. Og selv om Harley har sterke vennskapsbånd med Ivy, innser Harlekinen at dette vennskapet må vike- for det er IKKE akseptabelt å drepe folk for miljøets fremtid.  Alt i alt er dette en i overkant morsom Batmanfilm, med en nyansert behandlet miljøtematikk.

 

Tittel: Batman and Harley Quinn

Produsert: 2017

Regissør: Sam Liu

Manus: Bruce Timm og Jim Krieg

Filmselskap: Warner