Batman

Batman
Batman art

onsdag 20. juni 2018

Anmeldelse av «The Batman Superman Movie: World’s Finest» (Toshihiko Masuda 1997)


Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes
 

Det er en tradisjon i DC Comics at Batman og Supermann har et ambivalent vennskap. Dette ble for alvor eskalert da Supermann-forfatter John Byrne og Batman-forfatter Frank Miller i 1986 ble enige om å sette i gang intrigen og konflikten mellom de to skikkelsene.

Denne filmen kom i 1997, og kan være en tankevekker for de som er interessert i å forstå relasjonen mellom Supermann og Batman.

Kort om handlingen: Jokeren og Harley Quinn bryter seg inn i et antikvariat i Gotham. Der kommer de over en liten dragestatuett. Men hvorfor akkurat denne lille dragen? Jo, den er i skinnende grønn edelstein. Da forstår man at det er for å skade Supermann. For Jokeren oppsøker Lex Luthor, og frister med at det finnes en mulighet for å ta Supermann av dage- for godt, med kryptonitt. Men er dette noe Jokeren gjør til egen vinning? For Jokeren er kjent for å kvitte seg med de han ikke trenger lenger. Og kanskje er det også et sjakktrekk for å dra Batman inn i dette?

For å se på karakterene og deres utvikling, i denne filmen: Det er en sterk kontrast i fiende-motpolene: Batmans verste fiende er Jokeren, med medhjelperen Harley Quinn. Mens Supermanns verste fiende er Lex Luthor, men sin kvinnelige livvakt Mercy.

Og denne filmen løsriver seg fra kontinuiteten i tegneseriene. I denne filmen er det tilsynelatende første gang mesteparten av karakterene blir kjent med hverandre. Det er en klar konflikt mellom ikke bare Supermann og Batman, men like mye deres alter ego. Clark Kent misunnes av at Bruce Wayne har en romanse med Lois Lane (Dette skal i filmen være før Lois og Clark ble kjærester). Og det er her det utarter seg ondt blod. Men selv når de har draktene på seg, blir det gnisninger. For Supermann har jo røntgen-syn. Og han klarer å se gjennom Batmans maske, og får se den samme mannen som har ‘rappet damen hans’. Men dette vil Batman hevne, så han planter en tracking-device på Supermanns kappe, slik at han kan følge med på hvor, når og hvordan Supermann er sitt alter ego. Altså kjenner de nå hverandres identitet. Men da blir det enda mer spennende å se hvilke konsekvenser dette får: For Wayne er en ekspert i å unngå å bli skutt på, selv uten sin drakt. Men Jokerens menn skjøt såpass etter ham, at Wayne måtte hoppe utfor balkongen til en skyskraper! Det var heldigvis vognen til en vindusvasker som tok imot det korte fallet, men da blir det store spørsmålet, som selv Jokeren lurer på: Hvorfor kom ikke Supermann og reddet Wayne? Kan dette være fordi Supermann misliker ham? Eller er det fordi Supermann vet at Wayne vil klare seg selv? (Wayne er jo tross alt Batman). Denne problemstillingen er viktig å få frem. For Supermann er ute etter å redde alle- uansett hvem de er!

Jokeren er mye mer ute etter å ta Supermann enn Batman, og dette kan underbygges når Harley ringer ham og tipser om at Batman er i nærheten. Da svarer Jokeren henne tvert: «Kom deg ut!». Altså, Batman i live, mens de rundt ham kan gjerne dø.

Av virkemidler, er det interessant med hensyn til musikkbruk: Ved scener med Batman alene, benyttes en etterligning av den Danny Elfman-inspirerte musikken fra Burton-franchisen. Mens med Supermann alene, brukes det en lignende imitering av John Williams kjente filmmusikk fra Richard Donners klassiske Supermannfilm fra 1978. Animasjonen er sjarmerende, en old school tegnefilmteknikk. Animasjonen gjør ære på Bob Kanes tegnestil, som kjennetegnet Warner sine tegnefilmer om Batman fra 90-tallet. En fryd å se på en gammeldags animasjon, som i dag for det meste er erstattet med data-animasjon (All respekt for data-animasjon, men jeg holder allikevel en knapp på gamlemåten å lage tegnefilmer på).

Og for de av dere som likte eller mislikte Zack Snyders «Batman v Superman» fra 2016, så kan dere få en overraskelse av denne anmeldte klassikeren fra 1997. Den er kortfattet og konkret, og passer for både barn og voksne.

Tittel: The Batman Superman Movie: World’s Finest

Produsert: 1997

Regissør: Toshihiko Masuda

Story: Alan Burnett og Paul Dini

Manus: Stan Berkowitz, Alan Burnett, Paul Dini, Rich Fogel, Steve Gerber

Filmselskap: Warner