Batman

Batman
Batman art

torsdag 30. juni 2016

Tim Burtons Batman (1989) -En analytisk innfallsvinkel



Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes. Jeg har i denne artikkelen skrevet om hele den lange prosessen med Tim Burtons Batman (1989). Og så har jeg analysert denne filmen.






Denne artikkelen ble publisert 30.juni på nettsiden til:
Z Filmtidsskrift.

mandag 27. juni 2016

Anmeldelse av Dark Night- A True Batman Story (Dini 2016)



Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes:Dette er en anmeldelse jeg skrev på Serienett 27.juni 2016, og jeg har anmeldt en Graphic Novel som mange Batmanfans har ventet i månedsvis på.


Fakta:
Dark Night- A True Batman Story
Av: Paul Dini og Eduardo Risso
ISBN 978-1401241438
128 sider
Vertigo Comics



Publisert: 27.juni 2016, på: nettsiden til Serienett.

søndag 19. juni 2016

Riddler


Riddler
Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes
 
(Ill.: Jim Lee)

 

Edward Nigma, alias skurken The Riddler, ble introdusert første gang i Detective Comics nr.140 (1948), av forfatter Bill Finger og tegner Dick Sprang. Han er kjent for å være en gåtemaker, som alltid legger fra seg underlige ledetråder (med vilje), ved sine kriminelle handlinger. I Norge ble han før i tiden kalt Gåten, i mange år, helt til han fra 90-tallet av ble kalt for sitt opprinnelige navn, The Riddler.

Edward Nigma var en ung gutt som hadde en genuin interesse for alt av gåter, ordspill, quiz og rebuser. Og han likte svært godt å alltid legge fra seg ledetråder hva enn han gjorde- dette for med glede, å få venner eller voksne, til å gjette seg til hva han kunne ha gjort. Hjemme hadde han det ikke så greit, for hans far undertrykte og stigmatiserte ham. Faren mente Edward hadde jukset, siden han fikk så gode karakterer på skolen. Ved skolen annonserte læreren at det skulle holdes en rebus. Men Edward ville være den flinkeste på skolen, så han snek seg inn i det tomme klasserommet til denne læreren, og åpnet opp skrivebordskuffen ved kateteret. Han fikk sett fasiten til rebusen, og- slik hans far hadde påstått- så hadde han faktisk jukset seg til å bli skolens flinkeste elev. Som voksen fikk han jobb ved et karnival, der han videreutviklet sine gåtemaker-ferdigheter. For der hadde han ansvaret for å sitte i en quiz-kiosk. Og med de utrolig vanskelige spørsmålene, klarte han å få alle de betalende deltakerne til å tape- samt å presse mange penger ut av dem.

Men Edward la lista enda høyere, han ville virkelig bli til noe. På denne tiden hadde flere underlige kriminelle herjet i Gotham. Og dette påvirket Edward til å kle seg som disse superskurkene, i ganske så fargerike og påfallende klær. Han hadde blitt til skurken The Riddler, og kledde seg i en grønn trikot full av små sorte spørsmålstegn, og med et stort spørsmålstegn på brystet. Den grønne tricoten blir av og til dekket med grønn frakk. Batman og Robin sto nå overfor denne gåtemakeren, og han havnet omgående på Arkham Asylum. Dette fordi han var åpenbart psykotisk- ved hans tvangspregede lyst til å legge fra seg mystiske spor, ved alle kriminelle handlinger. Ved Arkham hadde han god kjemi med Joker, og de utvekslet artige sarkasmer. Ved sine kriminelle handlinger, legger han fra seg advarsler om at neste ugjerning blir verre, og alltid i form av gåter. Opp gjennom årene har han brukt en rekke tekniske gadgets som han er svært kyndig med, han er teknisk begavet. Han har også en stokk formet som et spørsmålstegn, og denne stokken er han ikke redd for å bruke som våpen. Han har også kjørt i en grønn bil, der bilskiltet hadde tre spørsmålstegn i stedet for tall.

En interessant kuriositet er at det var svært bevisst fra Bill Fingers side å gi ham navnet Edward Nigma. Dette fordi at E. Nigma blir til ordet Enigma (på gresk ‘gåte’), som var navnet på tyskernes krypteringsmaskin under andre verdenskrig. Han har også gått under navnet Prince of Puzzlers.

Til slutt

The Riddler er ikke den verste skurken Batman står overfor, og han dreper sjelden sine ofre. Han vet svært godt at han vil bli tatt, og han ønsker ikke å drepe Batman. Dette fordi at Riddler har en svært tvangspreget iver etter å legge fra seg mystiske ledetråder, og lager gåtene såpass vanskelige- i håp om at Batman faktisk kan ha en ganske så hard nøtt å knekke.
Frank Gorshin som The Riddler, fra TV-serien Batman (1965-1968)

Kilder: Bøker:
Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books
Internett:
Wikipedia. Engelskspråklig versjon.

søndag 5. juni 2016

Butleren Alfred


 

Butleren Alfred

Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes
Michael Gough som butleren Alfred Pennyworth. Fra Batman (Burton 1989).

Alfred Pennyworth er Bruce Waynes mest trofaste og lojale tjener, og han har stått ved Bruces side i alle år. Han sverget en ed til Bruces foreldre om at han skulle beskytte og ta hånd om ham til enhver tid. Noe han også har gjort. Han gikk med på å støtte Bruces valg om å bli til borgerverneren Batman.
Slik Alfred som oftest gjengis i tegneseriene. (Ill.: Jim Lee).

Alfred Pennyworth ble introdusert første gang i Batman nr. 16 (1943), av forfatter Bill Finger, og tegnerne Bob Kane og Jerry Robinson. I oppveksten gikk Alfred på en tradisjonell engelsk skole. Der hadde han utmerket seg spesielt i dramaundervisning og skuespill. Ved de årlige jaktsesongene lærte han seg bruken av skytevåpen, noe han fikk meget god bruk for i militærtjenesten sin. For der lærte Alfred alt om førstehjelp til sårede soldater. Denne førstehjelpen har blitt hyppig brukt alle de gangene Bruce Wayne ble skadet fra Batmanaktivitetene sine.

Med en arbeidspraksis fra Buckingham Palace, ble han Thomas Waynes førstevalg som butler ved herregården Wayne Manor. Der var han en svært god pedagog overfor den unge Bruce, og han anbefalte ham en bok om Zorro. Noe som videre trigget Bruce Waynes interesse for å se Zorro på kino. En skjebnesvanger kveld bestemte Thomas og Martha Wayne seg for å ta med Bruce på kino for å se The Mark of Zorro (Niblo 1920). Etter filmen bestemte foreldrene og Bruce seg for å ta en snarvei hjem. Denne snarveien var et slumområde ved Park Row som senere fikk navnet Crime Alley. Der ble foreldrene skutt rett ned av en raner, og Bruce satt gråtende på bakken til politiet kom. Legen og sosialarbeideren Leslie Thompkins tok Bruce under vingene, og hun ville hjelpe Alfred i å oppdra ham.

Bruce bestemte seg for å bli en borgerverner og gjøre Gotham til et bedre sted å leve. Og planen hans var, i tidlig 20-årsalder, å reise til utlandet for å lære seg kriminologi og kampsport. I dette årelange fraværet fra Gotham, var det Alfred som tok seg av herregården. Og han passet på at Waynes formue og bedrift Wayne Enterprises ikke skulle havne i gale hender.

Bruce kom endelig hjem, og han hadde da til sammen brukt 18 år på forberedelsen (regnet fra da han ble foreldreløs som ca. 10 år gammel og til han ble Batman som ca. 28 år gammel). Han hadde bestemt seg for å bli til Batman, og Alfred følte at han ikke kunne forlate eller motarbeide en ung Bruce som ville ‘finne seg selv’. Han gjorde det han kunne for å veilede Bruce i riktig retning. Og han gjorde alt for å få Gothams innbyggere til å fullstendig se bort fra at Bruce Wayne kunne ha vært Batman: Bruce kunne være vekke fra jobben på grunn av skader, og da måtte oppdiktede idrettsskader være årsaken- ikke slåsskamper mot bøller om nettene.

En artig kuriositet er at Alfred har avlet frem en svært sjelden, blå rose, kalt «Pennyworth Blue». Og han bruker veldig ofte humor for å lette på den dystre stemningen i flaggermushulen. Denne humoren kan være noe sarkastisk, men det er bare godt ment- nemlig såkalt britisk tørr humor.

Alfred så det positive i at ulike gutter hadde rollen som Robin: Dick Grayson, Jason Todd og Tim Drake. Dette ville være meningsfulle lyspunkter i Bruces liv, slik at han ikke grublet i mørket for seg selv. Men da Jason Todd døde, var Batman i mange år helt alene. Da så Alfred hvordan Bruce stadig ble mer innesluttet og dyster til sinns. I Tim Burtons Batman (1989) mener Alfred at Bruces kjæreste Vicky Vale letter på den mørke stemningen.

Alfred har derimot flere ganger truet med å forlate Bruce, av den grunn at Batmanrollen blir en mani og besettelse. I The Dark Knight Rises (Nolan 2012), sier Alfred til Bruce: «Byen trenger Bruce Wayne, dine ressurser og kunnskaper. Den trenger ikke kroppen din eller livet ditt. Den tid er forbi.» [Min oversettelse] Altså mener Alfred at han ikke være Batman for å gjøre Gotham til et bedre sted å leve.

Til slutt

Butleren Alfred hadde sverget en ed på at han skulle beskytte Bruce Wayne i tykt og tynt, og selv om han har truet med å forlate Bruce (og faktisk gjort det noen ganger), vender han alltid tilbake som den trofaste tjeneren han er. Han har vært den som har visst alt om Bruces hemmelige rolle som Batman, og siden han har vært ved Wayne Manor i alle år- da kan man trygt si at han støttet Bruces plan om å gjøre Gotham til et bedre sted å leve.

Kilder: Bøker:
Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books
Internett:
Wikipedia. Engelskspråklig versjon.