Batman

Batman
Batman art

søndag 16. oktober 2016

Batmans midlertidige stedfortreder, Azrael


Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes

 

Aller første gangen Azrael ble introdusert. (Ill: Joe Quesada)

Azrael, alias Jean-Paul Valley, ble en sentral skikkelse i Batmanuniverset på 90-tallet. Dette fordi at Bruce Wayne hadde tapt i strid mot Bane, og blitt midlertidig ufør. Da trengtes det en mann som kunne klare å fylle rollen som en helt ny Batman. Men Jean-Paul Valley hadde ikke bare godhjertede intensjoner i denne sammenhengen.

Tegneserieskapernes visjon

Azrael/Jean-Paul Valley ble skapt av forfatter Dennis O’Neil og tegner Joe Quesada, i «Batman: Sword of Azrael» nr. 1 (1992). Dette var hefter som inngikk i Knightfall-serien på 90-tallet, respektive «Knightfall», «Knightquest» og «Knightsend».

O’Neil har innsett vanskeligheter med Azraels overgang fra skurk til helt. Hadde han vært klar over at Azrael kom til å bli en langvarig karakter, ville han ha bygd det opp annerledes. Problemet er at en skurk skulle bli til en skikkelig moralsk helt- ingen antihelt. Men dette er for så vidt mulig å gjøre, selv om en da kan miste kontinuitet og tidslinjer som henger igjen, fra da en karakter var ond til å begynne med. Og da må man gå så drastisk til verks som å endre hele karakteren og starte med helt blanke ark.

Karakteren Azrael
 

The Sacred Order Of Saint Dumas har, i Batmans univers, eksistert i fem hundre år. Dette var en hemmelig orden som kombinerte kampkunst med en mystisk, filosofisk gren de hadde utviklet. De hadde som prinsipp å alltid tilpasse seg samfunnsutviklingen, med all den teknologi som fulgte med.

Så, i etterkrigstiden, ble Jean-Paul Valley født inn i denne ordenen. Men han ble raskt tatt ut, av en gruppe som ville flykte fra ordenen. I sitt voksne liv hadde han derfor glemt alt som skjedde, før han ble tatt ut. Men så lå hans døende far på sykehuset, der alt av Saint Dumas-ordenens agenda ble fortalt til Valley. Da var Valley universitetsstudent, og han ønsket i stedet å vie livet sitt til Saint Dumas-ordenen i stedet. Han ble ført til et hemmelig lokale der han ble tildelt en drakt, og han var nå blitt Azrael. Han var nå et svært dedikert medlem av dem, og han lystret enhver ordre. I tillegg var han blitt en topptrent kriger, med alt av militærtrening og kampsport det innebar.

I sitt aller første møte med Batman: Han hadde fra ordenen, i oppdrag å eliminere en kriminell våpenselger, som hadde planlagt et angrep på Gotham. Men siden Batman også skulle stoppe denne forbryteren, så fikk Azrael respekt for hvordan Batman stoppet våpenselgeren- uten å drepe. Og Azrael ville nå bryte med ordenen- på grunn av sitt nye syn på at drap, for enhver pris, var galt. Nå var han Batmans nye medhjelper.

Men det var ikke helt problemfritt, fordi at Valley var fremdeles svært hardhendt mot de kriminelle. Batman prøvde å rettlede ham til å bli mer nyansert overfor de kriminelle. Dette ble vanskelig, og et skummelt eksempel på dette, var da Azrael sto overfor Tally Man. Mer om dette senere.

Så skjedde det skjebnesvangre: Batman ble hardt skadd av skurken Bane, og samtidig hadde Bane sluppet ut alle fangene fra Arkham. Batman var borte, og anarkiet herjet noe grusomt. En ufør Bruce Wayne på sykesengen, så ingen annen mulighet enn å be Jean-Paul Valley om å bli en midlertidig Batman. Dette takket han sporenstreks ja til. Men denne gangen skulle Batmans drakt være av skuddsikkert metall. Bane ville få en stor utfordring med å såre Valley i en slik drakt.

 
 
 
 
Det var denne drakten som Jean-Paul Valley brukte, da han var en midlertidig stedfortreder for Batman (Ill.:Kelley Jones)
 


Men så begynte det å bli problemer. Valley mente at Waynes taktikker overfor de kriminelle var avleggs. Valley mente at kriminelle fortjente å bli behandlet på akkurat samme måte som de selv behandlet sine ofre. Og da mente han at drap måtte til for å skape rettferdighet.

Valley, som Batman, skremte de kriminelle- og han var forferdelig hardhendt. Dette skulle blant annet Tally Man få oppleve (For mer info om Tally Man, sjekk artikkelen om ham, fra april 2016). Tally Man hadde hatt en traumatisk oppvekst, der hele hans familie hadde gått bort, som følge av økonomisk ruinering fra en lånehai i Gotham. En grusom torpedo hadde truet dem på livet, mens han loppet dem for penger. Dette førte til at yngste gutten i huset sverget hevn, der han i voksen alder merkelig nok, selv ble en torpedo. Men denne torpedoen kalt for Tally man, drepte bare kriminelle rivaler av sin mafiaboss. Da Valley/Batman sto overfor Tally Man, gjorde han noe grusomt som aldri Wayne ville ha gjort: Han kuttet et stort arr over brystet på Tally Man. For mer om dette, sjekk «Skurken Tally Man» fra april 2016.

Det lyktes Valley til slutt å beseire Bane. Anarkiet var over, for denne gang. Men siden Wayne fremdeles ikke var frisk nok til å være Batman, styrte Valley flaggermushulen på sin egen lille måte. Tim Drake som Robin ble fryst ut av Valley, samtidig som han fortsatte med å være for hardhendt mot de kriminelle. Men ikke bare Robin ble fryst ut, han ville heller ikke samarbeide med politisjef Gordon.

Men så begynte Valley å få hallusinasjoner om at han hadde et spesielt kall som Batman, og at han måtte hevne seg på de som sto bak drapet på hans far.

Fordi at Valley hadde såret og drept såpass mange kriminelle, bestemte en fullstendig frisk Wayne at denne ustabile mannen måtte ut. Og ikke nok med det: Jean-Paul Valley skulle få avskjedigelse! Og bli sparket- permanent! Men Valley ville ikke gi seg uten kamp. I en lang tvekamp som endte i flaggermushulen, klarte Wayne å lure av ham Bat-hjelmen. Lysømfintlig som Valley var, fikk han et ‘blaff’. Han hadde nå innsett at han hadde sviktet Wayne, og dette beklaget han. Det endte med at Valley forlot dem, fredelig og rolig.

Men Valley ville nå være helt fri og uavhengig- fra både Saint Dumas-ordenen og Batman. Men så kom lakeier fra ordenen som ville drepe ham, på grunn av hans utmelding. Men dette skulle bli vanskelig, Valley var en topptrent Ninja.

Valley ønsket også et sosialt liv, der han akkurat som Wayne deltok på fester i den fasjonable elite. Men i slike sosiale sammenkomster var Valley klønete og usikker. Også her havnet han i konflikter.

 Til slutt

 Jean-Paul Valley ble en midlertidig stedfortreder for Batman, i en tid der det trengtes nye innspill i Batmanbladene. Kanskje noen misforstående fans hadde hatt ønsker om at Batman burde drepe? Ikke utenkelig, av alle de som er fan av en mørk og dyster skildring av Batman. Men allikevel, har redaksjonen i DC Comics, tviholdt på at Batman hverken skal få lov til å bruke pistol eller å drepe.

Kanskje Valleys vikariat ble til, som en måte å vise hvor kaotisk og forstyrrende det ville bli, om Batman begynte å drepe? Og verdt å merke seg: Hvis Batman skulle begynne å drepe sine fiender, da ville vi ha mistet mange ikoniske karakterer, som alt fra Pingvinen, Riddler og Jokeren. Takket være en konservativ redaksjon i DC Comics, er Batmans moralske holdninger bevart til den dag i dag.

 

Drakten Valley brukte da han var Batmans midlertidige stedfortreder (Ill.:Barry Kitson)
 
 
Kilder:

Bøker:

Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books

Dixon, C., et al (1993) Batman: Knightfall. New York: DC Comics

Dixon, C., et al (1993) Batman: Knightquest. New York: DC Comics

Dixon, C., et al (1994) Batman: Knightsend. New York: DC Comics

Internett:

Wikipedia. Engelskspråklig versjon.

 

 

 

 

 

søndag 9. oktober 2016

Pingvinen


Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes

 
Pingvinen slik han er fremstilt i TV-serien Gotham (2014-)


Tegneserieskapernes visjon
 
Slik Pingvinen så ut i de aller første bladene (Ill.:Bob Kane)
 

Pingvinen (på engelsk heter han The Penguin) ble skapt av forfatter Bill Finger og tegner Bob Kane, i Detective Comics nr. 58 (1941). Denne superskurken heter egentlig Oswald Chesterfield Cobblepot. Kane har uttalt at inspirasjonskilden til Pingvinen kom fra sigarettmerket «Kool», fordi at denne sigarettesken hadde bilde av en pingvin med hatt og stokk. Kane følte at han kunne se likheter mellom datidens rikmenn og pingviner.

Karakteren Pingvinen
(Ill.: Brian Bolland)

Det har vært en del ulike bakgrunnshistorier til Oswald Cobblepot. Den mest markante, i tegneseriene, var at hans mor eide en fuglebutikk, og etter at noen bøller hadde drept alle fuglene der, var dette grunnen til at Oswald ble slik han ble. For før dette, hadde nemlig hans mor gitt ham streng beskjed om å alltid bruke paraply ute. Og dette i all slags vær, om det nå var solskinn eller regn. Dette fordi at en paraply kunne være et ‘skjold’ mot voldelige bøller. En av bøllene, Sharky, kalte Oswald for ‘Pingvinen’, og så var det gjort. Dette ble Oswalds nye kallenavn, til tross for at han var sterkt imot det. Oswald fant ut av at det var Sharky, som sto bak drapene på fuglene i morens butikk. Dette gjorde ham rasende, og han tok kampsporttimer. Slik at han med en del knep på lager, brukte alt han hadde på Sharky. For å vise ham at Oswald var Oswald, og ikke noen hvem som helst!

Senere som ung voksen, tok han hovedfag i ornitologi, vitenskapen om fugler. Men han følte at han ikke kunne klare å bruke dette hovedfaget til noe jobbrelatert, og han la ornitologi-hovedfaget på hylla. Tilbake til sin tilværelse i Gotham, var han fremdeles en kortvokst og overvektig mann, med en noe lang nese. Han ble fremdeles gjort narr av for dette, selv i voksen alder. Hans virkelighetsflukt fra dette, ble alt av lyssky pengespill og hvitsnippkriminalitet. Og i dette miljøet fulgte han mer eller mindre kleskoden. Men han så faktisk ut som en slags menneskelig pingvin i sin, ikke akkurat skreddersydde, tuxedo. Og han hadde sitt varemerke med paraply, flosshatt, filtersigarett, og monokkel. «Monokkel» (av 'mono', som betyr «én», og 'oculus', som betyr «øye») er et brilleglass som blir holdt på plass ved å knipe sammen øyegropen. Dette brilleglasset hadde han stort sett bare på høyre øye. Videre la han til sin pingvin-karakteristikk, som han hadde blitt så mobbet for i barndommen. Men nå som han var voksen, hadde han et annet syn på at folk forbandt ham med pingviner, og brukte det i stedet som et varemerke. Og han ville nå faktisk bruke paraplyen som et våpen- denne paraplyen kunne brukes som maskingevær, flammekaster, minihelikopter, og bare fantasien satt grenser for bruksområder. Derfor ble han kalt ‘Mannen med de tusen paraplyer’.

Så sto han overfor Batman og Robin, og havnet stadig i fengsel. Men han lærte av sine feil, og pønsket ut smartere knep ved neste konfrontasjon.

Det var også en tid der han tok en pause fra kriminaliteten, og ble en god borger. Han åpnet en nattklubb, Iceberg Lounge. Men slu som han var, så holdt han også på med ulovligheter bak nattklubbens lukkede rom. Han hadde et komplekst forhold til Batman, fordi han var så lunefull. Pingvinen satt på mye informasjon om Gothams kriminelle underverden, og holdt dette tett til brystet. Dette var gjerne kjeltringer som Pingvinen holdt under lupen og som han kunne stjele fra, derfor delte han ut informasjon om dem til egen vinning, når Batman spurte etter informasjon.

I serien No Mans Land (1999-2000), der Gotham er rammet av et jordskjelv, hadde Pingvinen en kynisk agenda: Han utnyttet forlatte nabolag. Av de husholdningsartiklene og annet inventar som sto igjen i de forlatte husene, ‘tok’ han dem. Og arrangerte dermed salg av disse gjenstandene, der all inntekt gikk rett til egen feite lommebok. Og selvsagt skulle forsikringer (de som hadde råd til det) utbetales. I Pingvinens tilfelle hadde Iceberg Lounge en god forsikring, og han utnyttet det såpass at de dyreste og lekreste møbler og interiørfasiliteter skulle kjøpes inn. Fra forsikringen, slik at han selv slapp å betale for det.

Til tross for sin til tider sleipe adferd, har han også gode kvaliteter. Han regnes nemlig ikke like syk som de andre psykotiske kriminelle i skurkegalleriet, og går også under kallenavnet ‘The Gentleman Of Crime’. Jokeren mishandler sin kvinnelig følgesvenn Harley Quinn, men dette er ikke tilfelle hos Pingvinen. Oswald har en kvinnelig medhjelper ved navn Lark (engelsk for fuglerasen Lerke), som han har et lojalt forhold til.
Lark, som er Pingvinens kvinnelige assistent.
 
 

Adaptasjon til film
Fra Batman Returns (Burton 1992)

I Tim Burtons Batman Returns (1992), fikk vi se en helt ny Oswald Cobblepot. Og en helt ny bakgrunnshistorie. Og det er at han ble født inn i en rik familie i Gotham, men fordi han som spedbarn var vanskapt, ville foreldrene kvitte seg med ham. De la ham i en kurv, og kastet ham på sjøen. Omsider rant kurven, med babyen inni, ned i en kloakk. Der bodde det tilfeldigvis en stor flokk med pingviner. Og disse pingvinene følte de måtte adoptere denne lille gutten. Senere ble han fanget opp av et vandrende sirkus, der han lærte menneskespråk som ikke pingvinene kunne gi ham. Som voksen klarte Oswald å drive utpressing av en mektig magnat i Gotham City, Max Shreck. For første gang viser Oswald seg for offentligheten, der han med magnaten i ryggen har klart å bygge seg opp et rennommé. Men Pingvinen vil eie hele Gotham på sin egen lille måte, derfor blir han stoppet av Batman. Men i filmen får vi sympati for Pingvinen, der det ved flere scener spilles av trist musikk. For han hadde ikke bare sleipe intensjoner, han ville så gjerne spore opp sine foreldre. Men de var døde for lenge siden. Allikevel sa han til offentligheten at han hadde tilgitt foreldrene for at de satte ham bort.

Et vanskelig tema, er at i mange moderne spillefilmer, har Pingvinen ikke vært et populært valg av skurkegalleriet i Batmanuniverset. Dette fordi at for over 70 år siden kunne rikmenn ligne på Pingvinen, men det gjør de selvsagt ikke i dag. Folk med flosshatt, pipe og monokkel er et svært sjeldent syn i dag. Ikke minst Christopher Nolan har i forbindelse med sin Dark Knight-trilogi, uttalt at Pingvinen er ‘to far fetched’ til at han kan være en av skurkene i trilogien. Men dette ble omsider gjort noe med:

 

 Taylor som Pingvinen, og mer oppdatert.

I TV-serien Gotham (2014-), der Oswald Cobblepot spilles av Robin Lord Taylor, har han virkelig fornyet seg: Ingen hatt, ingen monokkel. Og så langt i første sesong, ingen paraply. Han fremstilles også som svært vennlig, til tross for sin skjulte agenda. Han har vært kasteball mellom tre rivaler: Mafiabossene Sal Maroni og Carmine Falcone, samt den tredje parten Fish Mooney, en kvinnelig nattklubbeier.

Disse tre er i bitter konflikt, og intrigen er slik: Oswald jobber for Fish Mooney, men smisker med Carmine Falcone for å motarbeide henne. Så, under Carmine Falcone, smisker Oswald med Maroni for å motarbeide Falcone. Etter å ha jobbet for alle tre, for alle tre gangene å ha blitt truet med drap på grunn av sin illojalitet, trygler han på nytt om å jobbe for dem. For deretter å bli kasteball på nytt. Med andre ord kan vi si at den svært så unge Pingvinen, i denne TV-serien, er på et tidlig stadium i sin kriminelle karriere.

Til slutt

Pingvinen var en av de aller første skurkene i Batmanbladene. Og han var en satire over fjollete hvitsnippforbrytere. Den gangen, for over 70 år siden, var det faktisk rikmenn som kunne se ut som Pingvinen. Men selv om flere filmskapere har neglisjert denne karakteren, var det faktisk en genistrek å gjenopplive ham i Taylors skikkelse i TV-serien Gotham. Tidene forandrer seg- også for Pingvinen.

 
Burgess Meredith som Pingvinen, fra Batman- The Movie (Martinson 1966)

Kilder

Bøker:

Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books

Internett:

Wikipedia. Engelskspråklig versjon.

Film:

Batman Returns (Burton 1992). Warner.

TV-serie:

Gotham (2014-) Sesong 1. Warner.