Batman

Batman
Batman art

søndag 16. oktober 2016

Batmans midlertidige stedfortreder, Azrael


Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes

 

Aller første gangen Azrael ble introdusert. (Ill: Joe Quesada)

Azrael, alias Jean-Paul Valley, ble en sentral skikkelse i Batmanuniverset på 90-tallet. Dette fordi at Bruce Wayne hadde tapt i strid mot Bane, og blitt midlertidig ufør. Da trengtes det en mann som kunne klare å fylle rollen som en helt ny Batman. Men Jean-Paul Valley hadde ikke bare godhjertede intensjoner i denne sammenhengen.

Tegneserieskapernes visjon

Azrael/Jean-Paul Valley ble skapt av forfatter Dennis O’Neil og tegner Joe Quesada, i «Batman: Sword of Azrael» nr. 1 (1992). Dette var hefter som inngikk i Knightfall-serien på 90-tallet, respektive «Knightfall», «Knightquest» og «Knightsend».

O’Neil har innsett vanskeligheter med Azraels overgang fra skurk til helt. Hadde han vært klar over at Azrael kom til å bli en langvarig karakter, ville han ha bygd det opp annerledes. Problemet er at en skurk skulle bli til en skikkelig moralsk helt- ingen antihelt. Men dette er for så vidt mulig å gjøre, selv om en da kan miste kontinuitet og tidslinjer som henger igjen, fra da en karakter var ond til å begynne med. Og da må man gå så drastisk til verks som å endre hele karakteren og starte med helt blanke ark.

Karakteren Azrael
 

The Sacred Order Of Saint Dumas har, i Batmans univers, eksistert i fem hundre år. Dette var en hemmelig orden som kombinerte kampkunst med en mystisk, filosofisk gren de hadde utviklet. De hadde som prinsipp å alltid tilpasse seg samfunnsutviklingen, med all den teknologi som fulgte med.

Så, i etterkrigstiden, ble Jean-Paul Valley født inn i denne ordenen. Men han ble raskt tatt ut, av en gruppe som ville flykte fra ordenen. I sitt voksne liv hadde han derfor glemt alt som skjedde, før han ble tatt ut. Men så lå hans døende far på sykehuset, der alt av Saint Dumas-ordenens agenda ble fortalt til Valley. Da var Valley universitetsstudent, og han ønsket i stedet å vie livet sitt til Saint Dumas-ordenen i stedet. Han ble ført til et hemmelig lokale der han ble tildelt en drakt, og han var nå blitt Azrael. Han var nå et svært dedikert medlem av dem, og han lystret enhver ordre. I tillegg var han blitt en topptrent kriger, med alt av militærtrening og kampsport det innebar.

I sitt aller første møte med Batman: Han hadde fra ordenen, i oppdrag å eliminere en kriminell våpenselger, som hadde planlagt et angrep på Gotham. Men siden Batman også skulle stoppe denne forbryteren, så fikk Azrael respekt for hvordan Batman stoppet våpenselgeren- uten å drepe. Og Azrael ville nå bryte med ordenen- på grunn av sitt nye syn på at drap, for enhver pris, var galt. Nå var han Batmans nye medhjelper.

Men det var ikke helt problemfritt, fordi at Valley var fremdeles svært hardhendt mot de kriminelle. Batman prøvde å rettlede ham til å bli mer nyansert overfor de kriminelle. Dette ble vanskelig, og et skummelt eksempel på dette, var da Azrael sto overfor Tally Man. Mer om dette senere.

Så skjedde det skjebnesvangre: Batman ble hardt skadd av skurken Bane, og samtidig hadde Bane sluppet ut alle fangene fra Arkham. Batman var borte, og anarkiet herjet noe grusomt. En ufør Bruce Wayne på sykesengen, så ingen annen mulighet enn å be Jean-Paul Valley om å bli en midlertidig Batman. Dette takket han sporenstreks ja til. Men denne gangen skulle Batmans drakt være av skuddsikkert metall. Bane ville få en stor utfordring med å såre Valley i en slik drakt.

 
 
 
 
Det var denne drakten som Jean-Paul Valley brukte, da han var en midlertidig stedfortreder for Batman (Ill.:Kelley Jones)
 


Men så begynte det å bli problemer. Valley mente at Waynes taktikker overfor de kriminelle var avleggs. Valley mente at kriminelle fortjente å bli behandlet på akkurat samme måte som de selv behandlet sine ofre. Og da mente han at drap måtte til for å skape rettferdighet.

Valley, som Batman, skremte de kriminelle- og han var forferdelig hardhendt. Dette skulle blant annet Tally Man få oppleve (For mer info om Tally Man, sjekk artikkelen om ham, fra april 2016). Tally Man hadde hatt en traumatisk oppvekst, der hele hans familie hadde gått bort, som følge av økonomisk ruinering fra en lånehai i Gotham. En grusom torpedo hadde truet dem på livet, mens han loppet dem for penger. Dette førte til at yngste gutten i huset sverget hevn, der han i voksen alder merkelig nok, selv ble en torpedo. Men denne torpedoen kalt for Tally man, drepte bare kriminelle rivaler av sin mafiaboss. Da Valley/Batman sto overfor Tally Man, gjorde han noe grusomt som aldri Wayne ville ha gjort: Han kuttet et stort arr over brystet på Tally Man. For mer om dette, sjekk «Skurken Tally Man» fra april 2016.

Det lyktes Valley til slutt å beseire Bane. Anarkiet var over, for denne gang. Men siden Wayne fremdeles ikke var frisk nok til å være Batman, styrte Valley flaggermushulen på sin egen lille måte. Tim Drake som Robin ble fryst ut av Valley, samtidig som han fortsatte med å være for hardhendt mot de kriminelle. Men ikke bare Robin ble fryst ut, han ville heller ikke samarbeide med politisjef Gordon.

Men så begynte Valley å få hallusinasjoner om at han hadde et spesielt kall som Batman, og at han måtte hevne seg på de som sto bak drapet på hans far.

Fordi at Valley hadde såret og drept såpass mange kriminelle, bestemte en fullstendig frisk Wayne at denne ustabile mannen måtte ut. Og ikke nok med det: Jean-Paul Valley skulle få avskjedigelse! Og bli sparket- permanent! Men Valley ville ikke gi seg uten kamp. I en lang tvekamp som endte i flaggermushulen, klarte Wayne å lure av ham Bat-hjelmen. Lysømfintlig som Valley var, fikk han et ‘blaff’. Han hadde nå innsett at han hadde sviktet Wayne, og dette beklaget han. Det endte med at Valley forlot dem, fredelig og rolig.

Men Valley ville nå være helt fri og uavhengig- fra både Saint Dumas-ordenen og Batman. Men så kom lakeier fra ordenen som ville drepe ham, på grunn av hans utmelding. Men dette skulle bli vanskelig, Valley var en topptrent Ninja.

Valley ønsket også et sosialt liv, der han akkurat som Wayne deltok på fester i den fasjonable elite. Men i slike sosiale sammenkomster var Valley klønete og usikker. Også her havnet han i konflikter.

 Til slutt

 Jean-Paul Valley ble en midlertidig stedfortreder for Batman, i en tid der det trengtes nye innspill i Batmanbladene. Kanskje noen misforstående fans hadde hatt ønsker om at Batman burde drepe? Ikke utenkelig, av alle de som er fan av en mørk og dyster skildring av Batman. Men allikevel, har redaksjonen i DC Comics, tviholdt på at Batman hverken skal få lov til å bruke pistol eller å drepe.

Kanskje Valleys vikariat ble til, som en måte å vise hvor kaotisk og forstyrrende det ville bli, om Batman begynte å drepe? Og verdt å merke seg: Hvis Batman skulle begynne å drepe sine fiender, da ville vi ha mistet mange ikoniske karakterer, som alt fra Pingvinen, Riddler og Jokeren. Takket være en konservativ redaksjon i DC Comics, er Batmans moralske holdninger bevart til den dag i dag.

 

Drakten Valley brukte da han var Batmans midlertidige stedfortreder (Ill.:Barry Kitson)
 
 
Kilder:

Bøker:

Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books

Dixon, C., et al (1993) Batman: Knightfall. New York: DC Comics

Dixon, C., et al (1993) Batman: Knightquest. New York: DC Comics

Dixon, C., et al (1994) Batman: Knightsend. New York: DC Comics

Internett:

Wikipedia. Engelskspråklig versjon.