Batman

Batman
Batman art

søndag 3. september 2017

Hunden Ace the Bathound

Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes

(Ill.: Sheldon Moldoff)

Ace the Bathound, en søt liten Schäferhund, var et av flere elementer i den fargerike og komiske 50-tallsperioden, da The Bat-family ble innført: Batman, Robin, Batgirl, Batwoman og Ace the Bathound.

Ace the Bathound ble skapt av Bill Finger og Sheldon Moldoff i «Batman» nr. 92 (1955). Men denne hunden har hatt ganske få opptredener. I hundens aller første opptreden, «Batman» nr. 92 (1955), kjører Batman og Robin langs en skogsvei, og de ser at en hund er i ferd med å drukne i elven. Den er i ferd med å drukne, fordi at noen skurker har svimeslått den, for så å kaste den i elven. Hvem disse skurkene er, skal jeg senere komme tilbake til. Batman og Robin piler av gårde for å hente hunden opp av vannet, og tar den med til flaggermushulen. I hulen er hunden blitt pigg og frisk, og Batman og Robin ønsker å sende ut en etterlysning, «Hund funnet», i avisen. Men ingen må få vite at Batman har reddet den, så det er Bruce Wayne som skal være tillitsmannen. Da Batman og Robin kjørte av gårde med Batmobilen, sprang hunden etter dem en rekke ganger, og de gikk med på å ta den inn som et medlem- men med maske, så ingen skulle ‘legge sammen to og to’, og se at Wayne sto bak. En dag hadde en gutt forsvunnet, og moren var helt fortvilet. Så Batman og Robin sendte hunden sin på saken, og hunden klarte å finne ut at gutten hadde satt seg fast i et stort rør i en skog. Hunden ålte seg inn, for å dra gutten ut av røret.
Her reddet Ace den stakkars gutten (Ill.:Sheldon Moldoff).

Omsider fant Batman og Robin ut at hundens eier var John Wilker. En respektert gravør. Men grunnen til at hunden hadde havnet i elven, var at Wilker ble kidnappet av noen skurker, som tvang ham til å trykke falske pengesedler. Skurkene trengte en gravør til dette. Da slo de hunden bevisstløs og kastet den i elven, der den senere ble reddet av Batman og Robin. Det var da Batman og Robin fant ut av at navnet var Ace. Batman og Robin arresterte skurkene, og reddet Wilker. Fordi at Wilker så hvordan hunden hadde blitt så godt tatt vare på av Wayne, ga han en tillitserklæring til Wayne om at Ace kunne få hospitere i herregården deres. Men fordi at Wilker var så mye borte på utenlandsreise, ble Wayne den nye eieren.

Og: Fordi at Ace var en medhjelper verdig, ble han døpt til Ace the Bathound.

I 1964 ble Ace ‘slettet’ fra bladene av redaktør Julius Schwarz. Men det gikk ikke mange år før Ace kom tilbake, og hunden er fremdeles å se i dagens Batmanblader, dog noe sjeldent.

 

Kilder

Bøker:

Finger, B. og Moldoff, S. (1955) Batman nr. 92 : Ace the Bathound. I: Batman in the Fifties (2002) New York: DC Comics.

 

Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books

 

 

Den humoristiske alven Bat-Mite


Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes

 (Ill.:Sheldon Moldoff)

«Is he an elf? …  A gremlin? ... An imp or a pixie? Why does he constantly harass Batman and Robin in their efforts to fight crime?» (Finger 1959, s.1)

Bat-Mite ble skapt av Bill Finger og Sheldon Moldoff i «Detective Comics» nr. 267 (1959). Og han skulle være et veldig komisk innslag da 50-tallets Batmanblader var gjennomsyret av humor, noen vil si ren parodi. Denne humoren ville ikke gi seg før i 1969 da Dennis O’Neil og Neal Adams reformerte Batman. Men tilbake til 50-tallet og Bat-Mite: En alv er velkjent for de fleste, men de andre karakteristikkene som fortellerstemmen gir Bat-Mite, er gremlin, imp eller pixie. Dette er overnaturlige, gjerne kortvokste, vesener med skøyeraktig eller irriterende adferd. Mens en gremlin, i tillegg til dette, er en liten plageånd som arrangerer små uhell i hverdagen. Hvordan dette kan anvendes på Bat-Mite, skal jeg nå beskrive:

I sin aller første opptreden, i «Detective Comics» nr. 267 (1959), oppdager Batman og Robin at flere ting i flaggermushulen er romstert og flyttet på, mens et kjemisett er ødelagt. Dette ergres de over. Men hvem har gjort dette? En fremmed som vet om flaggermushulen?

Ingenstedsfra dukker det opp en kortvokst alv, i et dårlig laget Batmankostyme. De kommenterer at han må være en alv, noe som Bat-Mite sier ikke er tilfelle. For han er nemlig fra en ukjent dimensjon, der alle ser ut som ham. Bat-Mite har beundret Batman og Robin i årevis, derfor vil han så gjerne hjelpe denne dynamiske duoen. Batman sier at dette ikke er aktuelt, fordi en såpass rar skapning bare vil forundre Gothams innbyggere, og Batman tar ikke imot medhjelpere før de har vist seg verdige, der de behersker alt av kampsport og detektivarbeid- i tillegg til etisk dømmekraft. Da forsvinner Bat-Mite, åpenbart fornærmet. Men han hadde egentlig gjort seg usynlig, der han sitter på taket av Batmobilen som raser av sted mot Gotham sentrum. De jager en bil med skurker langs en bro, og da vil Bat-Mite så gjerne hjelpe. Han tryller slik at broen krøller seg som en gummistrikk. Riktignok ble skurkene stoppet, men det kunne ha gått riktig ille for Batman og Robin- de kunne ha krasjet bilen sin. Batman blir rasende på Bat-Mite, men alven forsvarer seg med at man må ha det litt ‘moro i hverdagen’. For så å forsvinne.

 
Poenget: Bat-Mite beundrer Batman over alt på jord, og vil så gjerne hjelpe til. Men det er bare det at han er en klønete magiker som i tillegg vil ha det litt gøy. Riktignok ble skurkene tatt til slutt, men å gjøre flere museums-statuer levende for å stoppe dem, blir bare kaotisk (Finger 1959, s. 9-11).

Å styre en gigantisk LP-plate som en flyvende tallerken- for å få has på skurker- er en noe kontroversiell metode. Men ikke for Bat-Mite, han vil ha det moro i hverdagen. (Ill.: Sheldon Moldoff)
 
Bat-Mite lagde også bryderi for Batwoman (Kathy Kane) og Batgirl (Betty Kane). Han var også en mester i å reise til en rekke dimensjoner, også en verden kalt for Earth-Prime. Dette er en parallell verden i DC Comics’ tegneserier, og skal forestille den virkelige verden vi egentlig lever i, der det så å si ikke finnes overnaturlige mennesker eller fenomener. I Earth-Prime er superheltene kun å se i tegneserier og filmer. Mens Bat-Mites dimensjon er slik at han kan se alt som Batman og Robin foretar seg i en slags ‘krystallkule’. Derfor er det også uforutsigbart med når han kan dukke opp i Gotham. Etter «Crisis on Infinite Earths» (1986-1987) trodde alle tegneseriefolk at han endelig var borte for godt. MEN: Han kom tilbake, og er fremdeles å se i dagens tegneserier, akkurat like uforutsigbart som hans personlighet.

 
 
Bat-Mite kom tilbake, og her er han i baksetet på Batmans jetfly.Fra animasjonsfilm-serien The New Adventures of Batman (1977-1978).
 



Kilder

Bøker:

Finger, B. og Moldoff, S. (1959) Detective Comics nr. 267: Batman meets Bat-Mite. I: Batman in the Fifties (2002) New York: DC Comics.

Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books