Batman

Batman
Batman art

søndag 3. september 2017

Hunden Ace the Bathound

Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes

(Ill.: Sheldon Moldoff)

Ace the Bathound, en søt liten Schäferhund, var et av flere elementer i den fargerike og komiske 50-tallsperioden, da The Bat-family ble innført: Batman, Robin, Batgirl, Batwoman og Ace the Bathound.

Ace the Bathound ble skapt av Bill Finger og Sheldon Moldoff i «Batman» nr. 92 (1955). Men denne hunden har hatt ganske få opptredener. I hundens aller første opptreden, «Batman» nr. 92 (1955), kjører Batman og Robin langs en skogsvei, og de ser at en hund er i ferd med å drukne i elven. Den er i ferd med å drukne, fordi at noen skurker har svimeslått den, for så å kaste den i elven. Hvem disse skurkene er, skal jeg senere komme tilbake til. Batman og Robin piler av gårde for å hente hunden opp av vannet, og tar den med til flaggermushulen. I hulen er hunden blitt pigg og frisk, og Batman og Robin ønsker å sende ut en etterlysning, «Hund funnet», i avisen. Men ingen må få vite at Batman har reddet den, så det er Bruce Wayne som skal være tillitsmannen. Da Batman og Robin kjørte av gårde med Batmobilen, sprang hunden etter dem en rekke ganger, og de gikk med på å ta den inn som et medlem- men med maske, så ingen skulle ‘legge sammen to og to’, og se at Wayne sto bak. En dag hadde en gutt forsvunnet, og moren var helt fortvilet. Så Batman og Robin sendte hunden sin på saken, og hunden klarte å finne ut at gutten hadde satt seg fast i et stort rør i en skog. Hunden ålte seg inn, for å dra gutten ut av røret.
Her reddet Ace den stakkars gutten (Ill.:Sheldon Moldoff).

Omsider fant Batman og Robin ut at hundens eier var John Wilker. En respektert gravør. Men grunnen til at hunden hadde havnet i elven, var at Wilker ble kidnappet av noen skurker, som tvang ham til å trykke falske pengesedler. Skurkene trengte en gravør til dette. Da slo de hunden bevisstløs og kastet den i elven, der den senere ble reddet av Batman og Robin. Det var da Batman og Robin fant ut av at navnet var Ace. Batman og Robin arresterte skurkene, og reddet Wilker. Fordi at Wilker så hvordan hunden hadde blitt så godt tatt vare på av Wayne, ga han en tillitserklæring til Wayne om at Ace kunne få hospitere i herregården deres. Men fordi at Wilker var så mye borte på utenlandsreise, ble Wayne den nye eieren.

Og: Fordi at Ace var en medhjelper verdig, ble han døpt til Ace the Bathound.

I 1964 ble Ace ‘slettet’ fra bladene av redaktør Julius Schwarz. Men det gikk ikke mange år før Ace kom tilbake, og hunden er fremdeles å se i dagens Batmanblader, dog noe sjeldent.

 

Kilder

Bøker:

Finger, B. og Moldoff, S. (1955) Batman nr. 92 : Ace the Bathound. I: Batman in the Fifties (2002) New York: DC Comics.

 

Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books