Batman

Batman
Batman art

søndag 24. april 2016

Skurken Tally Man


Skurken Tally Man
Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes
 
Her er Tally Man, i et antrekk inspirert av uniformen til skatteinnkreverne fra gamle dager. (Ill.: Mark D. Bright)

Første gang Tally Man introduseres. Shadow Of The Bat, nr 19 (1993) (Forsideillustrasjon av Brian Steelfreeze)

 
Bakgrunn

Tally Man ble introdusert av forfatter Alan Grant, i den mørke serien Shadow Of The Bat, nr. 19, i 1993. Han er en svært sjelden skurk, men til gjengjeld skiller han seg ut i mengden av det enorme skurkegalleriet i Batmanuniverset. Hans egentlige navn vites ikke, men bakgrunnshistorien ble beskrevet med at han kom fra en fattig familie. Hans far klarte ikke å brødfø familien, og gikk til en lånehai i Gothams underverden. Men han døde før lånet kunne tilbakebetales fullt ut og bli avsluttet. De neste fem årene kom torpedoer til huset deres for å kreve inn den månedlige betalingen. Men enken hadde problemer med å både brødfø barna og samtidig tilfredstille lånehaien. Den eneste sønnen i familien, på 12 år, (som senere skulle bli til Tally Man), prøvde å overtale sin mor til å la være å betale dem. Men hun var veldig nøye på at «alle må betale torpedoen». Torpedoen som kom på døren ble kalt for Tally Man (engelsk ord for pengeinnkrever).

Men en dag klarte ikke enken å betale torpedoen, som da truet henne fysisk. Dette gjorde sønnen hennes rasende, og han grep en ildrake fra peisen som han skambanket torpedoen med. Det var så vidt torpedoen overlevde. Dette førte til at gutten havnet på et ungdomsfengsel, dømt for drapsforsøk. Der ble han mobbet og trakassert av medfangene, som kalte ham «mama’s boy». Han ble siden løslatt, og fant ut at ting bare hadde forverret seg: Søsteren Eliza hadde dødd av underernæring, og moren hadde tatt livet sitt. Dette ble et vendepunkt i livet hans. Som voksen mann skaffet han seg en uniform, som de tradisjonelle skatteinnkreverne brukte i gamle dager. Han kalte seg heretter The Tally Man! Han tok oppdrag som pengeinnkrever for mafiaen, men han var en svært annerledes torpedo: Han krevde ikke inn penger, men folks liv. Han hadde drept nøyaktig 66 mennesker før han skulle ta på seg et avgjørende oppdrag; Mafiaen hadde nemlig bedt ham om å drepe Batman.

Dette var i en tid på 90-tallet der Bruce Wayne som Batman hadde blitt skadet av skurken Bane, i serien Knightfall. Wayne hadde blitt såpass hardt skadd at han måtte ta seg en lang pause fra sine nattlige Batmanaktiviteter. En vikar, Jean Paul Valley, ble ansatt som hans vikar. Men denne Valley var en svært voldelig Batman, som faktisk kunne finne på å drepe de kriminelle. Da Tally Man prøvde på å angripe Batman, ble han hardt skadd, og fikk et langt arr på brystet. Denne ydmykelsen fra Batman ville han ikke finne seg i, og han sverget hevn. Lenge etterpå er Valley sparket (permanent) av Wayne, på grunn av sin ufordragelige adferd som Batman. Nå er det Dick Grayson (Robin, Nightwing), som har på seg Batmandrakten om nettene, mens Wayne fremdeles prøver på å bygge seg opp etter skaden fra konfrontasjonen med Bane.

Tally Man klarte å sette opp en felle for Grayson (som Batman), slo ham bevisstløs, og bandt ham fast til en stolpe ved en kai. Da Grayson våknet, viste Tally Man ham arret på brystet sitt, og sa at det var gjort av Batman. Grayson, som den nye Batman, prøvde så godt han kunne å forklare at denne leie opplevelsen var forårsaket av en dobbeltgjenger. Men dette trodde ikke Tally Man noe på.
 
 
Dick Grayson, her som vikar for Batman, prøver å forklare at det ikke er han som har såret Tally Man, men dobbeltgjengeren Valley. (Ill.: Mark D.Bright)
 
 
 
Grayson ble deretter truet med revolver som kun hadde én eneste kule i magasinet, såkalt «Russisk rulett».  Men denne ruletten varte lenge, siden kulen ikke ville skytes ut med det første. Dette ga Grayson tid til å kutte løs tauene han var bundet med (utstyrsbeltet har mange nyttige redskaper).

Grayson kom seg løs, han jagde Tally Man langs gatene, og torpedoen ble endelig arrestert.


Til slutt
Tally Man er en svært sjelden skurk, og han ligner faktisk mye på Joker. Men i motsetning til Joker, er Tally Man en man kan synes synd på. Og hva angår Batmans fiender, er det ikke helt svart/hvitt. Mange av disse forbryterne skildres på en slik måte at man kan få sympati for dem, siden flere av dem har hatt en traumatisk fortid før de ble kriminelle. Og derfor kan konfliktene være svært sammensatte.

  
Kilder:
Bøker:
Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books
Internett:
Wikipedia. Engelskspråklig versjon.