Batman

Batman
Batman art

søndag 22. mai 2016

Skurken Amygdala


 

 

Skurken Amygdala

Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes

 
Her prøver Batman å roe ned Amygdala, alias Aaron Helzinger (Ill.:Norm Breyfogle).
 


Amygdala, alias Aaron Helzinger, ble introdusert første gang i Shadow of the Bat nr.3(1992), av forfatter Alan Grant og tegner Norm Breyfogle.

Aaron Helzinger ble født med en redusert hjernekapasitet, og gjennom oppveksten kompenserte han for dette med en voldsom fysisk styrke. Og han kom i en rekke konflikter. Han har alltid vært kjent for å være veldig barnslig og med dårlige sosiale antenner. Han fikk, på grunn av sin sykdom, tilnavnet Amygdala (medisinsk betegnelse for en hjernefunksjon). På den kriminelle løpebane havnet han ganske tidlig, som et resultat av sine stadige slåsskamper ute på gaten. Og fordi han var psykotisk, havnet han på spesialfengselet Arkham.

I serien Knightfall har Bane sluppet ut alle de innsatte fra Arkham, og på rømmen stiftet Amygdala bekjentskap med Arnold «Ventriloquist» Wesker (Se egen artikkel om Ventriloquist). Denne buktalerskurken hadde mistet Scarface-dukken sin, og han ha et surrogat. Dette surrogatet ble en snakkende strømpe han hadde over hånden- og åpenbart dømt til å mislykkes. Men Amygdala gikk fem på, og ble fullstendig trollbundet av denne snakkende strømpen. Det gikk så langt at strømpen dirigerte Amygdala til å gjøre oppdrag for Wesker.
En slik snakkende strømpe Wesker har over venstre hånd, klarte å lure Amygdala (Ill.:Norm Breyfogle)

Amygdala ble lenge etterpå fengslet, og kom tilbake til Arkham. Men så går det ikke lenge før han rømmer på nytt: Skurken Neron kom til aksjon for å befri noen derfra. Som en fri mann ønsket Amygdala å hevne seg på administrasjonen, da særlig daglig leder Jeremiah Arkham. Heldigvis overlevde lederen dette utbruddet.

Igjen tilbake i fengselet, gikk Amygdala med på at noen forskere skulle få lov til å foreta en operasjon som kunne kurere ham. Dette gikk vellykket, og han var nå blitt helt frisk- og utskrevet. Han flyttet til Dick Graysons (Nightwing) by Blüdhaven, der han var så heldig å få bo i samme boligbygg som ham. Aaron Helzinger viste seg å fungere veldig bra sosialt, og han hadde gode relasjoner til sine naboer, inkludert Dick Grayson.

Men: Uavhengig friskmeldingen og sosialiseringen ved Blüdhaven, har det senere kommet Batmanfortellinger der Amygdala er kriminell. Akkurat slik som Amygdala var fra starten av sin debut i Batmanbladene. Dette er fordi (noe som er vanlig i slike sammenhenger) at det har kommet nye fortellinger som har frigjort seg fra kontinuitet og tidslinjer.

Kilder: Bøker:
Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books
Internett:
Wikipedia. Engelskspråklig versjon.