Batman

Batman
Batman art

søndag 1. mai 2016

Sosialarbeideren Leslie Thompkins


Sosialarbeideren Leslie Thompkins

Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes
 
Morena Baccarin som en ung Leslie Thompkins, fra TV-serien Gotham (2014-).

Leslie Thompkins ble første gang introdusert i Detective Comics nr. 457 (1976), av forfatter Dennis O’Neil og tegner Dick Giordano.
Slik Leslie Thompkins som oftest blir fremstilt i tegneseriene. Her tar hun vare på en av Gothams vanskeligstilte. (Ill.: Dale Eaglesham)

Hun er omsorgsfull, idealistisk, og en ildsjel av en lege. Hun arbeider ved Crime Alley på østkanten i Gotham. Men det som nå heter Crime Alley, var en gang før i tiden den fasjonable bydelen Park Row. Her bodde det redelige og skikkelige mennesker. Men etter hvert begynte bydelen å forfalle, og tiltrakk seg fattige, husløse og kriminelle. Det var i denne bydelen, at Bruce Wayne så sine egne foreldre bli skutt rett ned. Og etter hvert som kriminaliteten florerte, fikk Park Row kallenavnet Crime Alley.

Som lege var hun kollegaen til Bruce’s far, dr. Thomas Wayne. Det var her hun stiftet bekjentskap med familien Wayne. Og det var dette som førte til at da foreldrene til Bruce ble drept i Crime Alley-strøket, der Bruce satt gråtende på bakken, at hun bestemte seg for å ta ham under vingene.
 

Leslie ønsket å hjelpe butleren Alfred i å oppdra ham, og hun ble nesten en fostermor. Men det må understrekes at det var for det meste Alfred Pennyworth, som sto for oppdragelsen. Med de travle arbeidsdagene som lege, var det bare av og til at hun kunne stikke innom herregården Wayne Manor.

 

Med to tomme hender, og med en glødende interesse for de vanskeligstilte, opprettet Leslie en frivillig klinikk i nettopp Crime Alley. Den ble opprettet i Crime Alley, fordi at det var der de mest vanskeligstilte og fattigste bodde. Klinikken var for rusavhengige og vanskeligstilte, og i tillegg til et legesenter var den også en form for terapiklinikk. Dette var lenge før Obamas helsereform, og USA hadde ikke gratis helseforsikring. Derfor hadde ikke de fattige råd til å betale for seg på sykehus, hva enn problemer eller sykdommer de måtte ha. Men med ildsjeler som dr. Thompkins, som opprettet en gratis, frivillig klinikk for slike grupper mennesker- Da er det i hvert fall noe håp i Gotham.

Blant disse vanskeligstilte pasientene, var også kriminelle. Men ingen av dem turte å gjøre Leslie noe, fordi de da visste at de ville få med Batman å gjøre! For Batman var selv en fast pasient hos henne.

Thompkins var pasifistisk som person, og protesterte stadig mot måten Batman bekjempet kriminelle. Hun mente man måtte hjelpe disse menneskene, og ikke bruke vold mot dem. Allikevel gikk hun med på å behandle Batmans skader.

Bruce Wayne leder den filantropiske stiftelsen The Wayne Foundation. Denne stiftelsen donerer penger til fattige, barnehjem og skoler. Ikke minst donerer den penger til Thompkins klinikk. Men hun er såpass standhaftig og steil at alle pengene skal gå til selveste klinikken, og ønsker derfor ingen personlig lønning eller honorar.
 

Leslie Thompkins hadde et svært avgjørende oppgjør med Batman, i en Graphic Novel kalt Legends of the Dark Knight: Faith (1991). Skrevet av Mike W. Barr og tegnet av Bart Sears. På norsk ble denne utgitt i 1993 med tittelen Batman: Blind tro. Det dreier seg om at en ung, narkoman mann blir skambanket av en narkobande. Batman kommer til unnsetning, hamler opp med banden og bringer offeret til et trygt sted. Dette gjorde såpass inntrykk på den unge mannen, at han etter sykehusoppholdet hos dr. Thompkins, slutter fullstendig med stoff. Sammen med noen andre ungdommer danner han ‘Bat-gjengen’. De har balltre (på engelsk ‘bat’) til å forsvare seg med mot kriminelle. Og ikke minst, sverger lederen for Bat-gjengen hevn over narkobanden- som en gang prøvde å ta livet av ham før Batman kom til unnsetning.

Både Batman og Leslie reagerer på måten denne gjengen overdriver sitt borgervern. Men for første gang får Leslie greie på at Batman, som hun alltid har fordømt, i all hemmelighet var Bruce Wayne. Denne sårbare gutten hun hadde tatt under vingene. Begge avfinner seg med dette, det blir mindre anspent, og det blir mer åpenhet rundt Bruce Waynes visjon for et bedre Gotham.
Her får Leslie, for aller første gang, greie på at det var Bruce Wayne som var Batman. Dette skulle få konsekvenser for deres forhold senere (Ill.: Bart Sears).

 

 

I TV-serien Gotham (2014-) er hun skildret i perioden da Bruce Wayne ble foreldreløs første gang som barn. Og en ung mann, den nyansatte politimannen James Gordon, er hovedpersonen.

Den unge Leslie Thompkins spilles av Morena Baccarin (født 1979), og vi får innblikk i hennes tidlige karriere som lege i Gotham. Hun jobbet blant annet som lege ved Arkham Asylum.
Her, i en samtale mellom politimannen James Gordon og Leslie Thompkins, fra TV-serien Gotham(2014-)

Gotham-serien er planlagt i flere sesonger fremover, og det blir spennende å se utviklingen hennes der.
 
Kilder:
Bøker:
Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books
Internett:
Wikipedia. Engelskspråklig versjon.