Batman

Batman
Batman art

søndag 8. mai 2016

Skurken Ventriloquist


 

Skurken Ventriloquist

Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes
Arnold Wesker som Ventriloquist (Ill.: Norm Breyfogle).

Skurken Ventriloquist (alias Arnold Wesker) ble introdusert i Detective Comics nr. 583 (1988), av forfatter Alan Grant og tegner Norm Breyfogle. Ventriloquist er engelsk for buktaler, og denne tegneseriekarakteren bruker en mafiadukke, og vil få alle til å tro at det er dukken som utfører kriminelle handlinger, mens buktaleren selv er helt uskyldig. Den mest kjente buktalerskurken er Arnold Wesker med dukken sin Scarface. Dukken er oppkalt etter den kjente mafiafilmen Scarface (Hawks og Rosson 1932).
 

Men det er også to kvinner som senere overtok buktaler-rollen etter Weskers død, respektive Peyton «Sugar» Riley, og Shauna Belzer.

 

Arnold Wesker
 

Arnold Wesker kom fra en av Gothams gangsterfamiler. Etter at hans mor ble drept av en rivaliserende bande, tok Arnold alvorlig skade av dette, og utviklet multippel personlighetsforstyrrelse.

I oppveksten ble han voldsomt nysgjerrig på buktalerkunsten i dukketeater, som han selv testet ut. Der fikk han utløp for sine aggressive følelser. Han gikk også kraftig opp i vekt, og ble mer og mer introvert. Noe svært avgjørende skjedde på en pub; der han i en slåsskamp, ved et uhell, drepte en mann. Dømt for drap, havnet han i fengselet Blackgate. Han delte celle med Donnegan, som sonet en livstidsdom. Donnegan hadde en tredukke kalt Woody, som kom til å spille en stor rolle i Weskers liv. For Wesker planla å ta livet sitt. Da Wesker hadde bundet et tau rundt halsen, og var klar til å henge seg i fengselscellen, hørte han dukken snakke til ham. Sporenstreks ombestemte Wesker seg, han ville fortsette å leve allikevel. Han klarte å se et stort hull i gulvet, som Donnegan i all hemmelighet hadde gravd på. Sammen med dukken ville Wesker rømme, og han krøp ned i det store hullet. Wesker følte at dukken ledet veien, men så våknet Donnegan og så hva Wesker holdt på med. Han prøvde å stoppe ham, og truet med en korketrekker. Donnegan rispet et arr i dukkens fjes, men han klarte ikke å stoppe dem, de var nå langt utenfor hans rekkevidde. På grunn av arret i fjeset fra korketrekkeren, ble dukken kalt Scarface av Wesker.
 

I Gotham prøvde Wesker og Scarface å bygge seg opp en kriminell karriere. Scarface hadde en dress slik som 40-talls gangstere brukte, svart dress med tynne hvite striper. Og med hatt og sigar. Gangsternes kjente maskingevær, Tommy Gun, ble avfyrt av dukken- mens Wesker sverget til politiet at det overhodet ikke var han som hadde fyrt av!

Wesker var ikke den beste buktaleren, siden han ikke klarte å si B, men G i stedet: Batman ble kalt for ’Gatman’. All snakking gikk gjennom dukken, der Wesker forble fullstendig taus, og dette fikk etter hvert resultater: Flere naive skurker trodde at Scarface var levende.
Scarface-dukken i aksjon. Her er det Wesker som skyter, men han tviholder på at det er dukken som er ansvarlig- og erklærer seg dermed uskyldig (Ill.: Norm Breyfogle).

Scarface gjorde alt arbeid, inklusive ran og drap. Wesker er helt og holdent styrt av dukken, og lar dukken fike til ham hvis noe galt skjer.

Etter hvert som Batman stoppet ham, havnet Wesker ikke lenger på Blackgate, men på Arkham Asylum. Dette fordi at Blackgate er for alle kriminelle, mens Arkham er kun for psykotiske. I serien Knightfall har Wesker mistet Scarface-dukken, og han ha et surrogat. Og nå er det en ’snakkende’ strømpe han har over hånden. En snakkende strømpe var dømt til å mislykkes, men det var en som gikk fem på- skurken Amygdala (Se egen artikkel om skurken Amygdala). Men flaks for Wesker, så klarte han siden å spore opp Scarface-dukken.
Selv uten dukken, er Wesker ivrig etter å være buktaler, og det var slik han klarte å lure skurken Amygdala (Ill.: Norm Breyfogle).

Den kvinnelige leiemorderen Lady Shiva drepte Wesker, og etter dette ble Scarface-dukken overtatt av kvinnen Peyton «Sugar» Riley.

 

Peyton «Sugar» Riley

Peyton Riley ble introdusert av Paul Dini i Detective Comics nr. 827 (2007). Hun gikk under kallenavnet Sugar, og var den nye buktalerskurken.
Peyton Riley som den nye Ventriloquist (Ill.:Dustin Nguyen)

Det var nettopp dette som forsterket skurkenes tro på at Scarface alltid hadde vært levende: Sugar klarte å gjengi nøyaktig samme stemme som Wesker’s. Og i tillegg var hun enda flinkere, hun klarte å uttale både B og G. Hun var en manisk dukkesamler, og hadde mange kopier i reserve i tilfelle Scarface skulle ble ødelagt.

 

Shauna Belzer
 
«I don’t like it when people are rude, Ferdie!» - kjent replikk fra Shauna Belzer(Ill.:Fernando Pasarin).

Shauna Belzer ble introdusert i Batgirl volume 4, nr.20 (2013), av Gail Simone og Daniel Sempere. Men hennes nye dukke het ikke Scarface, men Ferdie. Shauna vokste opp med en tvillingbror som stjal all oppmerksomhet. Hun ble kalt ’Shabby Shauna’ av sine medelever på skolen, mens den mye mer populære broren Ferdie fikk være i fred. Hun fant ut av at hun hadde telekinetiske evner, noe hun brukte til å straffe sine fiender med, inkludert broren. Som voksen ble hun buktaler, der dukken Ferdie ble oppkalt etter broren.

 

Til slutt

En buktalerskurk, Ventriloquist. Med en dukke Scarface, oppkalt etter den kjente mafiafilmen Scarface (Hawks og Rosson 1932). Her er et av mange eksempler på at populærkulturelle og mytiske temaer blir tatt i bruk for å skape karakterer i Batmanuniverset. Et interessant psykologisk aspekt kommer også frem, der Arnold Wesker så inderlig påstår at han er fullstendig uskyldig, og at det er Scarface som er ansvarlig for all drap. Allikevel tror ikke politiet på ham, og det er han som blir dømt, ikke dukken.

Kilder: Bøker:
Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books



Manning, M. K. (2016) The Batman Character Encyclopedia. New York: DC Comics
Internett:
Wikipedia. Engelskspråklig versjon.