Batman

Batman
Batman art

søndag 18. september 2016

Alt om Suicide Squad, del 3 av 3

En guide over mesteparten av Suicide Squads tegneserieutgivelser, fra Pre Crisis til New 52

Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes

 

 


 Her er de stort sett faste medlemmene i New 52-eraen. Fra venstre mot høyre: Harley Quinn, El Diablo, Deadshot og King Shark(Ill.: Federico Dallocchio )

 

Fra venstre, slik Waller opprinnelig så ut i Post Crisis-eraen. Til høyre slik hun ble i New 52-eraen.

NEW 52

Suicide Squad. Vol.1: Kicked in The Teeth (Adam Glass 2012)
Det første albumet av de hittil 7 albumene i New 52-eraen.

Dette er det aller første albumet fra New 52-eraens Suicide Squad, der Harley Quinn ble det store trekkplasteret, og klarte å gjøre Suicide Squad såpass populært at det resulterte i storfilmen som kom 5.august 2016.

Vi får innblikk i Suicide Squads hverdag i Belle Reve-fengselet, og det er åpenbart en grunn til at de absolutt vil ut i frisk luft for å gjøre oppdrag for Waller: De sitter på en nærmest mørklagt glattcelle døgnet rundt. Denne gangen er det ikke slik som Ostranders versjon fra 80- og 90-tallet, med at noen av dem har et bombe-armbånd. Nei, her har hele gjengen fått skutt inn en mikrobombe, lite som et riskorn, i nakken. De trues med sprengning om de ikke lystrer Waller, og noen av dem blir drept av bomben. De overvåkes også med skjulte kameraer høyt oppe i himmelen som styres med flyvende droner. Waller ser og hører alt de gjør.

Albumet starter med at Suicide Squad er tatt til fange av skumle, Scarecrow-aktige folk. Men dette var en kynisk test, alt arrangert av Waller for å se hva de dugde til, og om de var rustet til såpass farlige oppdrag ute i felten. Så å si faste gruppemedlemmer i New 52-eraen er: Harley Quinn, Deadshot, El Diablo, Captain Boomerang og King Shark. El Diablo føler seg presset ut til oppdrag mot sin vilje, fordi han ikke ønsker å bruke sine brannstiftende (pyrokinetiske) evner.

Merkverdig, i dette albumet, er en skildring av dem som viser at de ikke klarer å gjøre seg usynlige i en folkemengde: I Madisonville i Louisiana, har haiskapningen King Shark slått seg løs i en hønsegård. Og Harley, med harlekinkostymet og sin kritthvite Joker-hud, får alle til å kikke på henne i matbutikken. Floyd Lawton virker som den eneste som klarer å te seg.

Og Harley Quinn har, av en naiv lege, klart å få nakkebomben sin deaktivert. Da rømmer hun helt til Gotham City, alt for å finne sin kjære Joker. Men hun fant ham dessverre ikke. Da kommer hun tilbake til en rasende Waller. Men Harley er for verdifull til at hun skal dø, så hun får i stedet en kraftig overhaling av Waller i stedet.

Fordi at Harley Quinn ikke har funnet sin elskede Joker, må hun ha et surrogat. Dette blir kjekkasen Floyd Lawton, som hun i løpet av hele New 52-eraen flørter med. Dette liker ikke Lawton, og han skyver henne stadig bort ved et hvert kjærtegn. Men denne gangen blir han så irritert at han skyter Harley med en pistol. Cliffhangeren blir: Overlevde Harley dette?

 

Suicide Squad. Volume 2: Basilisk Rising (Adam Glass 2013)

Deadshot måtte skyte Harley for å bringe henne tilbake til sikkerhet i Belle Reve-fengselet. Og viktig i denne serien, er noe som ble gjenspeilet i 2016-filmen: Deadshot har en datter han gjør alt for. Men Amanda Waller er steil, og sier at han må jobbe for å få tid med sin datter. Og denne gangen måtte han skyte Harley for å bringe henne tilbake. Riktignok et skudd langt utenfor vitale organer, slik at ikke Harley skulle dø. Deadshot beroliget Waller om at Harley var tatt tilbake, og at alt var under kontroll. Waller besøker Harley på sykehuset, der den kvinnelige legen Visyak skulle få Harley til å våkne. Harley fikk en kraftig dose av et serum, slik at hun pilte opp av sengen. Waller setter henne skikkelig på plass, og advarer om at neste gang hun rømmer, blir hun garantert drept. ‘Men: Det går greit for denne gangen’, siden Harley må bøte på det, ved å gjøre Waller en tjeneste.

Waller herser med Deadshot, og gir blaffen i at han er skadet av Harleys romantiske overfall, like før han måtte skyte henne. Deadshot har fått kutt i fjeset, og han nekter å barbere skjegget før sårene fra Harley har grodd. Og han føler seg også ikke helt i form. Men Waller gir blaffen i dette, og presser ham ut i arbeid. Savant er en mann med hockeymaske som har fått et lite vikarierende oppdrag i Wallers gruppe, og hun prøver å sette i gang en liten konkurranse mellom ham og Deadshot, slik at Deadshot blir nødt til å vise seg som uunnværlig og imponere Waller. Til tross for dette, skjønner Savant hva hennes hensikt er- og han takker nei til dette.

 

Og et viktig moment er når Suicide Squad-gruppen skal inn i et helikopter for å fly, for å gjøre oppdrag utenlands: Bare de skal inn i helikopteret, blir de sporenstreks siktet på av en haug med soldater. Dette hinter til at de holdes strengt under Wallers lupe, og at ikke alle i gruppen er til å stole på.

Et nytt vikarierende medlem er Iceberg- en afroamerikaner som kan skyte is ut av nevene.

Det at Harley ble skutt på av Deadshot, og at hun gjennomgikk et traume av dette, har gitt henne en liten bi-psykose: Hun klarer nå å komme i kontakt med den personligheten hun var før Jokerens innvielse- den godhjertede psykiateren. Hun takket Deadshot for at hun fikk kontakt med sitt gamle ‘jeg’, og flørter med ham- igjen.

Den store trusselen Suicide Squad skal kjempe mot, er Mitch Shelley. Han er en overnaturlig mann som er så å si umulig å drepe. Han har karakteristikker lik roboten T-1000 fra filmen Terminator 2 (Cameron 1991). Dette fordi at når han blir skutt på, så får han flytende metallvæske på kroppen som tetter igjen kulehullene. Ikke nok med dette, for Deadshot sier til sine kollegaer: «Oh yeah? Let’s talk about what movie he’s like. Find him!»

Mitch Shelley angriper også de han samarbeider med, med andre ord en uforutsigbar person. Men han blir i all hemmelighet styrt av Director Hooker, en nifs mann med arr i fjeset. Kompromissløs som Waller er, så ønsker hun å berge Shelley, for hun ser på ham som en potensiell kandidat til å inngå i Suicide Squad. Men dette ble lagt på hylla, for en lang stund. Suicide Squad måtte kutte av ham hånden for at han skulle miste sine krefter, og Shelley var nå en mann helt uten superkrefter.

Suicide Squad får nå et nytt oppdrag, og det er å stoppe superskurken Regulus i Mexicos jungel, der de også møter Maya-indianere. Deadshot måtte ofre seg for å drepe den svært så utfordrende Regulus: Superskurken tok kvelertak på Deadshot bakfra, og benyttet seg av en svært farlig mulighet: Han skjøt seg selv i skulderen, for at den skarpe kulen skulle gå gjennom skulderen, for så å ramme Regulus.

I dette albumet får vi en liten forhistorie til Amanda Waller: I Point of No Return (2012), av forfatter Adam Glass og tegner Fernando Dagnino:

Amanda var en regjeringsagent som styrte Team 7. Blant disse medlemmene var Duren, en kjekk kollega. De ble kjærester. Superskurken Regulus holdt til i Malaysia, og Team 7 skulle stanse hans planer om å ta i bruk et masseødeleggelsesvåpen. Men i kampen mot Regulus, ble Duren drept av viruset fra dette masseødeleggelsesvåpenet. Amanda måtte drepe Duren av barmhjertighetsdrap, men også for å forhindre smitte fra viruset. Hun oppsøkte Durens mor for å fortelle om hans dødsfall, noe som gjorde moren rasende. Amanda sverget hevn over Regulus på grunn av dette. Derfor gikk hun til sin overordnede i Pentagon, og kom med forslaget til å stifte Task Force X/Suicide Squad. Dette fordi hun ville ha et team som ikke har noe å tape, så lenge de er fengselsinnsatte for noe galt de har gjort. De er dermed uunværlige ute i felten, og bidrar til samfunnet istedenfor å sitte inne i årevis. Det kyniske er at regjeringen ikke bryr seg om at en slik superskurk dør.

Suicide Squad. Volume 3: Death Is For Suckers (Adam Glass 2013)

Floyd Lawton/Deadshot tok nesten livet sitt for å drepe Regulus. Men selv om han ikke døde, så skal det holdes en begravelse. Der deltar Harley Quinn, Amanda Waller og Captain Boomerang. Harley er kledd som en sørgedame, med netting under hatten- over øynene- for å skjule gråten. En mann prikk lik Jokeren (eller kanskje det er ham? Uansett vites ikke dette) som har Joker-ansiktsmaske, dukker opp. Lattergassens væske pøsregner over begravelsesområdet, og de eneste som overlever er Harley og denne Jokerskikkelsen. Og han slår henne en rekke ganger.

Han skyter mot kisten til Deadshot, men da roper Harley ut at Deadshot må få være i fred. Hun elsker både Jokeren og Deadshot. Harley gjenopplever hendelsen på Ace Chemicals, der hun måtte hoppe ned i syretanken for å bli helt lik Jokeren. Alt dette overvåkes på skjerm av Amanda Waller og den Plasticman-inspirerte Yo-Yo, i Belle Reve. Amanda sier at hun alltid trodde at Harley ikke kunne leve uten Jokeren, men nå ser hun at det er omvendt: Sannheten er at det er Jokeren som ikke kan leve uten Harley. På sin egen spesielle måte elsker han henne, og må da ha hennes godkjennelse. Og hun må absolutt vise ham respekt. Tilbake til Ace Chemichals: Jokeren har sperret henne inne i et rom fullt av skjeletter. Omsider klarer hun å rømme tilbake til Belle Reve, men ramler på bakken av utmattelse.

 

Men: Deadshot var ikke død! Og ikke var han i kisten heller. Han har i all hemmelighet vært på sykehuset i Belle Reve, der han nå våkner. Der kommer også Harley, siden hun må få desinfisert sine sår fra Jokeren. Men: Også de kommer i håndgemeng.

De blir begge omsider friske, og stiller opp for Waller til å gjøre oppdrag: Den kvinnelige superskurken Red Orchid, kommer for å hevne seg for det de gjorde mor Regulus. Red Orchid har de samme plante-egenskapene som Poison Ivy har; Hun klarer å gi liv til klatreplanter, og bruker tankekraft til at klatreplantene skal binde fast hele Suicide Squad-gjengen. Der sitter de fanget, og Yo-Yo benytter anledningen til å flørte med Harley- Dette liker hun dårlig! De eneste mennene som Harley har følelser for er Jokeren og Deadshot. Men intrigen er slik at Jokeren tar imot all flørt, men slår henne slik det passer ham. Deadshot liker ikke flørt, men han respekterer henne som en kollega i gruppen, og bruker ikke vold mot henne slik Jokeren gjør.

Nå har Amanda skrudd av bombene i nakken deres, for hun vil gjøre alt hun kan for å gå til angrep mot Regulus. Han hadde viss overlevd skuddet fra Deadshot. Dette blir en personlig vendetta for Amanda, siden Regulus har drept Duren. Ved et uhell ser det ut som om Amanda har blitt drept, og Deadshot planlegger å rømme fra hennes strenge regime. Men Harley og King Shark er såpass lojale at de ikke vil rømme. En skikkelse, med bandasje surret over hele fjeset, dukker opp. Han kaller seg for Unknown Soldier. Han utnevner seg til deres nye leder. Men selv denne nye lederen går Deadshot imot.

 

Suicide Squad. Vol. 4: Discipline And Punish (Ales Kot 2014)

Amanda Waller hadde ikke blitt drept allikevel. Hun overvåker Suicide Squad på skjerm, fra skjult kamera, i Belle Reve. Hun har en vikarierende kollega, James Gordon jr. Dette er sønnen til politisjefen i Gotham, men det triste er at sønnen har gått imot sin far og blitt kriminell. Men selv om han har en kriminell fortid, er han her i samarbeid med Waller.

Waller forteller Gordon jr om bakgrunnen til noen av fangene. King Shark ble i barndommen stigmatisert av sin far, og han har trolig aldri hatt en kjæreste eller noen form for romanser. I fengselscellen kommer en robotkvinne, men så lettlurt er ikke King Shark, som sporenstreks dreper denne roboten- fordi det var ikke noe menneske.

I fengselscellen til Harley, har det kommet inn en Joker-kopi, og dette irriteres hun over. Hun vil ikke forstyrres, og kaster ham ut.

Deadshot har endelig fått redusert sin soningstid i fengselet, såpass mye at han har blitt lovet å slippe ut om 11 måneder. Men: Er dette et falskt løfte fra Waller? I mellomtiden skal han og Harley sendes til Las Vegas, som hentet fra en Bond-film. Der skal de stoppe et gigantisk monster, som er laget av alle de i Las Vegas som tok livet sitt- på grunn av ruinering fra pengespill.  Men så ble endelig Harley Quinn fri! Hun piler av sted til Gotham for igjen å lete etter Jokeren, uten hell. Det ser ut som om alle i Suicide Squad, bortsett fra Deadshot, er fri. Waller ringer ham og ber ham om en siste tjeneste før han endelig er en fri mann: Han må se og få rydde opp i et Belle Reve-fengsel der alle de innsatte har gjort opprør.

Suicide Squad. Vol.5: Walled In (Matt Kindt 2014)

Alle de innsatte ved Belle Reve-fengselet har gjort opprør; alle burene ble låst opp, og de har holdt fengselsvakter som gissel, knust og ødelagt. De vil UT!

Waller filosoferer over forskjellene og likhetene mellom Arkham og Belle Reve:

Likhetene

-Begge er høysikkerhetsfengsler.

-Begge har superskurker

Forskjellen

-Arkham vil rehabilitere fangene, mens Belle Reve vil at fangene må jobbe for å få fordeler som ikke minst tidligere løslatelse.

Alle i Suicide Squad har fått fjernet nakkebombene, og Deadshot og Harley blir tryglet av Waller til å hjelpe henne, selv om de begge er fri. Men som den nådeløse kvinnen Waller er, bruker hun Lawtons datter som pressmiddel. Dette for at han kan få full omsorg over henne, hvis han gjør henne en siste tjeneste. Captain Boomerang skal også bli med.

Så ble alle de gærne innsatte ført tilbake til cellene sine, og faren var nå over.

Et svært avgjørende møte blir mellom Amanda Waller og en av lederne for Pentagons administrasjon.  Her blir det vedtatt at Task Force X skal kun gjøre utenlandsoppdrag, også mot fiender av USA, og at Waller ikke lenger bestemmer oppdragene. Men hun er fortsatt deres nærmeste overordnede. Tegneserien skifter herved navn til New Suicide Squad.

 

 

New Suicide Squad. Vol.1: Pure Insanity (Sean Ryan 2015)

I et regjeringskontor i Washington, diskuterer to byråkrater om de ulike problemene med Wallers gruppe Task Force X. Den afroamerikanske regjeringsansatte er ikke navngitt, men den andre som han snakker med, heter Vic Sage. Vic Sage er en mann som, fra første møte med Waller, har gjort alt han kan for å motarbeide henne og Task Force X. Sage drøfter om hva som kunne ha skjedd om Harley Quinn og Deadshot ble tatt bort og byttet ut med Black Manta- en fiende av Aquaman.

Black Manta (Ill.:David Finch)

En stor konflikt er mellom Harley Quinn og Duela Dent. Dette fordi at Harley Quinn elsker Jokeren over alt på jord, men han er nå fullstendig borte- ingen vet hvor Jokeren er. Så kommer en gal kvinne, Duela Dent, som bruker en ansiktsmaske hun påstår stammer fra Jokers avkuttede fjes. Attpåtil påstår Duela at hun er datteren hans. Dette gjør Harley Quinn rasende, og de to kvinnene er i heftig slåsskamp.

Så er Suicide Squad sendt på oppdrag i Russland. Der har den korrupte skurken Deathstroke samarbeidet med russerne for å svekke deler av USAs infrastruktur. Russerne har sine egne soldater som er inne i røde Robot-drakter, de kalles for Rocket Reds. Deathstroke har tatt Deadshot til fange, og torturerer ham. Deadshot klarer omsider å rømme tilbake til USA, og igjen krangler han med Captain Boomerang. Men Deadshot er skadet, og må på Pentagons sykehus. Streng er Waller også: Hun sier «I need you at hundred percent. You’re no use to me broken». Streng er Waller også mot Black Manta- og han er imot hele opplegget hennes, fordi han ikke får god nok informasjonsflyt i oppdragene.

 

Waller krangler heftig med Vic Sage om hva som skal gjøres med Task Force X- merk at det allerede fra New Suicide Squad er slik at Waller ikke lenger bestemmer gruppens oppdrag, det gjør Pentagon. Waller setter Vic Sage på plass og sier at det er hun som fremdeles er gruppens nærmeste overordnede. Og at Sage egentlig ikke har noe med Suicide Squad å gjøre- allikevel blander han seg inn, siden han er i samme avdelingsbygg som Waller. Fordi han ikke får lov til å legge seg opp i dette, har han alliert seg med den russiske kommandøren Knyazev, nettopp for å svekke Suicide Squad. Vic har gitt ham sitt visittkort, der det står ‘Mars System.’

 

New Suicide Squad. Vol.2: Monsters (Sean Ryan 2015)

Victor Sage og Amanda Waller gir Suicide Squad et oppdrag: Eliminer superskurken Saladin. Han har nemlig masseprodusert Batmanfienders våpen: Pingvinens paraplyer, Mr.Freezes gevær, Banes stereoidvæske. Dette må stoppes.

Viktig om Vic Sage er at han i all hemmelighet har forhandlet med Pearl Group. Dette er et privat selskap som driver med organisering av leiesoldater i krigsland. Så kommer både Vic Sage og Pearl Group over stereoidvæsken som Bane bruker, og de ønsker å lage supersoldater som skal utrydde hele Suicide Squad. Hvordan skal Suicide Squad kjempe mot dette? Følg med i neste album:


New Suicide Squad. Vol. 3.: Freedom (Sean Ryan 2016)

Captain Boomerang har kledd seg ut som en forretningsmann, og skal gå undercover for å nedkjempe en narkotikabande på et diskotek i Rio, Brasil. Og slik som nevnt i vol.2 Monsters, så er denne banden i besittelse av Banes stereoidvæske. Men Captain Boomerang er ganske dårlig på å gå undercover, som en annen enn den han egentlig er. Noe som videre fører til at han blir gjennomskuet av banden. Men da må Harley, Deadshot og Waller komme til unnsetning. En heftig skuddveksling oppstår mellom Suicide Squad og narkobanden.

 

Parasite, han absorberer all kraft som rettes mot ham.

En nykommer, er Parasite. Dette er en lilla skapning som ikke dør av pistolskudd og eksplosjoner, men blir sterkere av det: Han absorberer all kraft fra angrep mot ham. Ikke nok med at det er Bane-påvirkede skurker, for noen av bandittene kan skyte både ild og strøm ut av nevene, samt at en spøkelses-sky stiger opp.

Waller er igjen krass mot Deadshot: Hun krever friske og raske medlemmer, og godtar ikke Deadshots skadede arm. Han har å komme i arbeid, beordrer Waller.  Men nå har Parasite fått for mye kraft, og han må få det ut av kroppen. Videre blir det et gigantisk Parasite-utbrudd, som dreper hele staben av narkobanden. Før Suicide Squad forlater åstedet, får Waller øye på at Pearl Group er printet inn i en metallvegg på diskoteket. Da skjønner hun at Pearl Groups leder, Vic Sage, er involvert i dette. Waller ringer Bonnie (en dame som jobber i Belle Reves IT-gruppe) og ber henne undersøke nærmere i Belle Reves database, og Bonnie ser at Calvary Corp eier Pearl Group. Denne Calvary-bedriften, skal Waller se nærmere på. Men så blir telefonsamtalen brutt, og attpåtil all radio/video-forbindelse. Da tror Bonnie at Waller er utsatt for fare. Da går Bonnie til Vic Sage, men dette var en dum manøver. For Sage utnytter dette grovt, og unnskylder seg med at han er nødt til å drepe alle medlemmene i Suicide Squad. Han trykker på en nødbryter, og nå er han bombesikker på at de er borte. Men: Waller hadde forutsett dette, og alle i Suicide Squad hadde på forhånd fått nakkebombene deaktivert FØR Rio-oppdraget. Attpåtil er all radio/video-forbindelse brutt, slik at de ikke kan overvåkes. Waller samler sin gruppe, Deadshot, Harley og Captain Boomerang. Hun forteller at Sage er ute etter å ødelegge Suicide Squad for godt, og at hun derfor måtte deaktivere nakkebombene deres. Dette gjør at de tre medlemmene blir helt i ekstase, og de flyr på Waller og skambanker henne. Dette har de ventet på i alle år, og nå får de endelig sjansen til å bli fri, derfor heter dette albumet Freedom.

Men så sier Waller at: Om de dreper henne, vil de bli drept. De stopper bankingen, og blir sporenstreks snille mot henne. Waller gir dem så en gulrot: De må hjelpe henne i å stoppe Vic Sage, for da kan de endelig bli fri.

I Belle Reve-fengselet: Vic Sage er nå lommekjent der, og går nå til Black Mantas celle. Selvsagt hadde han slått av overvåkningskameraet i Black Mantas retning. Og nå får Black Manta en gulrot: Drep Waller. Dette blir han helt vill etter.

Nå tar Waller og de tre medlemmene flyet til Dallas, med sine høyteknologiske skyskrapere. For de skal inn i Calvary Corps bygg.

 
Ms. Pesta, en kynisk magnat.

Lederen for Calvary er Ms. Pesta, en kynisk karrierekvinne i 50-årsalderen. Waller og Deadshot stormer inn på kontoret hennes, mens Deadshot sikter på henne. Mye heller et slikt uforutsigbart møte med henne, enn en avtale på forhånd. Waller gjør dette, fordi at Pesta i alle år har trukket i trådene for å motarbeide henne. Pesta, selv med Deadshot som sikter på henne med sitt gevær, tar dette med knusende ro. Pesta svarer på hvorfor hun har motarbeidet Waller: Pesta i Calvary var temmelig lei av de operasjonene Suicide Squad har gjort i utlandet. Dette fordi de har forstyrret handelsavtaler som USA har der i disse landene. Lite kunne Pesta gjøre, fordi at Suicide Squad har en nærmest diplomatisk beskyttelse av Pentagon. Og fordi at Pentagon ikke ville hjelpe Pesta med å stoppe Wallers gruppe, tok Pesta loven i egne hender. For Pesta ville nemlig lage sin egen gruppe med metamennesker, dog mye mindre vellykket enn Wallers gruppe, viste det seg. Men Pesta ønsket å konkurrere mot Waller. Og hun trengte en midlertidig insider trader som Vic Sage til sin lugubre plan om å motarbeide Waller. Pesta blotter denne infoen, fordi hun mener hun ikke har noe å tape på det. Videre kan hun benekte denne plapringen, og bruke Deadshots sikting som et pressmiddel mot Waller- om det skulle bli en fremtidig høring. Men: Pesta tilbyr seg å kvitte seg med Sage, dette til Wallers store glede. ‘Hun trenger ham ikke lenger’. Pesta blir konfrontert med at hun ikke kommer til å slippe unna dette. Kynisk som Pesta er, så tjener hun på å gjøre verden verre: Hun selger våpen, kjemikalier og illegale medikamenter til utlandet.

Waller kan ikke gjøre mer, og går derfra. For hun mener Vic Sage er en verre trussel. Så drar Waller og medlemmene tilbake til Belle Reve. Der har Vic Sage gitt Black Manta en minnepenn, som inneholder all data som Waller har hatt i årevis. Uten denne dataen er hun hjelpeløs. Men Bonnie har tyvlyttet på dem. Når Vic ser henne, forsvarer han seg med at han gjør det eneste riktige. Men han må slette slike vitner, så derfor dreper han henne. Waller står utenfor Belle Reve-bygget, og roper på høyttaler at der over og ut for ham. Wallers medlemmer stormer inn for å ta ham og Black Manta. Så ble Vic Sage arrestert. Han er nå ute av bildet, og Wallers gruppe er nå i trygge hender- for denne gang.

Og: Harley, Deadshot og Captain Boomerang tror nå at de er frie for resten av livet. Men: Waller hadde løyet om å slippe dem fri etter Vic Sages arretasjon. De slipper ALDRI ut.

 

Deadshot: Out of the Past (Brian Buccelato 2016)

Et sitat innledes, av Dostojevskij: «Hemmeligheten ved menneskelivet er ikke bare å leve, men å ha noe å leve for.»

Deadshot slåss mot en latinamerikansk narkobande som jobber for Gothams store mafiaboss, Carmine Falcone. En mann som er tvunget til å jobbe sammen med Deadshot er Will Evans, en afroamerikaner i metallrustning. Han er også snikskytter som Deadshot. De samarbeider dårlig.

Katana: Dawn of the Age of Chaos (Mike W. Barr 2016)

Superskurken Kobra, kjent fra Suicide Squad vol4.: Janusdirective (Ostrander 1989), skal stoppes av Katana. Hun har dratt til hans hjemsted Markovia for å kjempe mot ham.

 

New Suicide Squad. Vol.4: Kill Anything (Tim Seely og Sean Ryan 2016)

Dette albumet skiller seg markant fra de øvrige i New 52-eraen, for her er det tatt i bruk fargelegging med pastellfarger.

Først introduseres vi lesere for antagonisten, Adam Reed. En rik, ung mann med skjegg. Han er arving av et kaffefirma, Buddy Reed Coffee Shop. Hans kjæreste er en afroamerikansk kvinne. Hun ble senere drept, for så å bli til skikkelsen Rose Tattoo. Først hadde han hatt noen problemer med noen russere.

Så sendes Deadshot, Harley, El Diablo og Cheetah til Hong Kong, der de er på et utendørs karneval. For å stoppe noen kriminelle der nede.

 

Cheetah

Cheetah er et nytt medlem. Hun er et kvinnelig gepardmenneske (Cheetah er engelsk for gepard). Hun er både listig som en katt, og rabiat som et rovdyr- på samme tid. Cheetah er opprinnelig en fiende av Wonder Woman. Nå skal Harley, El Diablo, Cheetah og Deadshot ut på et oppdrag i Tyskland. Til å begynne med var Adam Reed med dem, fordi de trodde han kunne lose dem inn i dette eldgamle territoriet, som ledet til et middelalder-slott. Dette slottet ble kjøpt av Adam Reeds far. Men allerede nå er det noen superskurker som har tatt seg til rette der nede, ledet an av en mann som ligner mistenkelig på Deadpool: Han heter Deathtrap. Men de blir raskt venner med Suicide Squad.

Så viser det seg at Adam Reed ikke hadde rent mel i posen: Han dreper sin kjæreste i et skjult lokale, slik at ingen fikk se det. Så snakker Reed i en megafon til hele staben: Han setter dem opp mot sin egen, lille gjeng, kalt for ‘Fist of Cain’. Reed planlegger også å drepe Waller.

Tilbake til Belle Reve-fengselet, har Waller funnet ut av at en av hennes samarbeidende diplomater, har tidligere vært en superskurk: Dorian Ashemore, er superskurken Hunky Punky. Han ligner litt på Spider Mans fiende Green Goblin.

 

Amanda og Ashemore ser at Suicide Squad er i fare, og de vil ta med Captain Boomerang. Grunnen til at han ikke har vært med foreløpig, er at han har vært skadet på cellen sin. Men han beordres med på oppdrag, for sammen med Waller og Ashemore, å redde Suicide Squad-medlemmene.

Men, den afroamerikanske kjæresten til Reed, som han drepte, har nå gjenoppstått. Nå er hun blitt til Rose Tattoo.  Hun er en skikkelse kjent fra DC Comics, og har fullt av rose-tatoveringer på kroppen. Men denne kvinnen drepte Ashemore.

Reed innbiller seg at han kan drepe alle medlemmene i Suicide Squad, men før han får trykket på knappen på sin fjernkontroll, blir han stoppet av Captain Boomerang. Deathtrap ødelegger slottet, og før det raser sammen, må alle stikke derfra. Men slu og smart som Captain Boomerang er, så hadde han bundet fast alle Wallers medlemmer fast med et tau. Dette tauet var bundet fast til et privatfly.  Alle fyker hundre meter opp i været, med flyet rasende avsted. Reed, Rose Tattoo, Fist of Cain, og dessverre Deathtaps gjeng- ble alle drept av slottets sammenras.

Tilbake i Belle Reve, sitter Waller i en telefon med en diplomat. Der berømmer hun at Ashemore ofret seg på oppdraget i det tyske slottet.

Det hele avsluttes med at Captain Boomerang, for sin tapre innsats, er på en penere fengselscelle. Der hygger han seg med et spennende magasin. Men Cheetah er ikke like heldig, for hun må dele celle med den brautende Killer Croc. Floyd «Deadshot» Lawton er nå vant med Harley Quinns vittigheter, og de har en bedre tone med hverandre enn de hadde før.

Til slutt:

New 52 er nå over. Dette var det aller siste albumet i New 52-eraen. Men Suicide Squad er igjen å se i tegneseriene, for neste gang de kommer, blir i 2017, i DC Comics nye storsatsning: DC Rebirth. Da blir det spennende å se Suicide Squad i DC Rebirth.

Alt om Suicide Squad, del 2 av 3


 
En guide over mesteparten av Suicide Squads tegneserieutgivelser, fra Pre Crisis til New 52

Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes

 

 


Her er mesteparten av de faste medlemmene avbildet. Fra venstre til høyre: Black Orchid, Nightshade, Captain Cold, Deadshot og Rick Flag (Ill.: Luke McDonnel)
 
 
Her er flere av de faste medlemmene avbildet. Fra venstre til høyre: Vixen, Nemesis, Bronze Tiger, Duchess og Captain Boomerang (Ill.: Luke McDonnel)

POST CRISIS
 
Suicide Squad.Vol.1: Trial By Fire (John Ostrander 1987)



Dette var den aller første gangen Suicide Squad, slik vi kjenner det fra i dag, ble opprettet. Den tidligere versjonen var at kommandosoldater skulle slåss mot monstre, helt tilbake til 1959. Mens det av John Ostrander i 1987, ble laget en helt ny versjon: Skurker fra DC Comics, også Batmans fiender, skulle inngå i en gruppe for å gjøre farlige oppdrag for USAs regjering.

Amanda Waller har et møte med president Ronald Reagan. Hun har en plan om å stifte Task Force X, for aller første gang. Da gir hun ham en arkivmappe som forteller om aller første gang Task Force X ble opprettet: I 1959 var det en gruppe med kommandosoldater som hadde en rekke psykiske problemer. Som for eksempel det som i dag heter Post-traumatisk stress-syndrom. De hadde vansker med å tilpasse seg samfunnet etter at krigen var over. Da fikk de en sjanse til å gjøre seg uunnværlige; å gjøre oppdrag for USAs regjering. Men flere av disse soldatene hadde problemer med å samarbeide. De trengte å bli ledet i riktig retning av soldaten Richard Montgomery Flag. Han var en svært tapper soldat, og hadde fått sønnen Richard Rogers Flag (han som kom til å lede superskurkene, i 2016-filmen spilles han av Joel Kinnaman). Han ble lært opp av sin far til at de som hadde dødd i en krig, gjort alt for å kjempe for landet sitt, de var de virkelige heltene. Moren til Richard Rogers Flag ble drept etter å ha blitt påkjørt av en bil. Og hans far sa at til og med moren hans var en helt: Fordi hun prøvde å redde Richard fra å ikke bli påkjørt, og ofret seg for sønnen.

Til å begynne med var Suicide Squad/ Task Force X en gruppe regjeringsagenter ledet av faren Richard Montgomery Flag for å gjøre hysj-hysj-oppdrag; å drepe monstre som skjulte seg i ødemarkene. Dette kunne være alt fra dinosaurer til den avskyelige snømannen.

Waller legger frem dette forslaget for president Reagan: Det som trengs er en gruppe hemmelige, uunnværlige agenter. Fengsler er fulle av folk som alle har hver sine unike egenskaper. Så hvorfor ikke la dem bidra til samfunnet, i stedet for å sitte inne i årevis? Hennes deal med disse fengselsinnsatte blir at «Gjør det dere blir bedt om, og pass på å overleve. Vi vil redusere soningstiden deres for hvert oppdrag dere lykkes i. Med mindre dere saboterer det, da.» Det viser seg at Waller ikke alltid holder dette løftet, siden mange av fangene fremdeles er hennes slaver. Særlig Deadshot er et av de medlemmene som har vært fra 1987 frem til i dag.

Endelig sa Ronald Reagan at hun fikk grønt lys til å sette i gang dette prosjektet.

Trial By Blood (John Ostrander 1987)

Fotojournalisten Vicky Vale (hun har vært Batmans kjæreste), er på omvisning i Belle Reve-fengselet. Så spørs det om hun lover å hemmeligholde det som skal hemmeligholdes i dette fengselet. En psykiater, Dr. LaGrieve, skal undersøke om disse utvalgte innsatte er rustet til et så dristig og farlig prosjekt. For første gang blir Enchantress (June Moone) introdusert som et medlem av Suicide Squad. Hun er ingen kriminell, men er tilbudt å bli med slik at hun en gang i fremtiden kan kurere sin uheldige evne: Hun har ved et uhell som arkeolog blitt utsatt for en demonisk kraft. Slik at hun plutselig kan slå seg vrang, og bli til trollkvinnen Enchantress. Selv psykiateren kan ikke kurere henne, han spøker med at det trengs en dyktig parapsykolog til dette.

I New 52-eraen har hele gjengen en mikrobombe skutt inn i nakken. Mens det her, kun er utvalgte og suspekte medlemmer som får et eksplosivt armbånd rundt håndleddet. Blant disse suspekte er særlig Captain Boomerang (George Digger Harkness). Han har vært fiende av superhelten The Flash, og er selvsagt en ekspert på ymse boomeranger. Han er svært uhøflig, og opponerer mot alle autoriteter. Han kom i heftig konflikt med kvinnen Mindboggler, og siden skulle dette bli noe han kom til å angre.

Karin Grace har vært kjæresten til Rick Flag, og hun blir med i gruppen for at Waller skal teste Rick Flags evner til å takle uforutsigbarheter og stress som leder. Karin Grace har nemlig hatt et turbulent forhold til Flag tidligere.

Trial By Fire (John Ostrander 1987)

June Moone blir med på et oppdrag fordi magi behøves. For Suicide Squad skal til det fiktive stedet Jotunheim i Quraq. Der skal de stoppe terrorister. Bronze Tiger har et konfliktfylt forhold til dem, siden han har blitt trent opp av Ra’s al Ghuls League of Assasins, og han har siden vendt dem ryggen og gått sin egen vei. Midt i skuddlinjen blir det en heftig skuddveksling og mange eksplosjoner. Og siden Captain Boomerang har vært i konflikt med Mindboggler, lar han være å redde henne, slik at hun ble drept av terroristene. Ingen på gruppen klarte å få med seg dette, og han slapp derfor unna med det.

Jailbreak (John Ostrander 1987)

De skal nå stoppe superskurken Darkseid. Han er kjent fra Justice League, og han har en fiks idé om å eie hele verden.

Deadshot (Floyd Lawton) har disiplinærproblemer overfor autoriteter som Rick Flag og Amanda Waller. Men han er uvenn med Captain Boomerang, selv om også han opponerer mot autoriteter.

 

William Hells Overture (John Ostrander 1987)

Denne gangen kjemper de mot en rasistisk mann som kler seg ut som ridderen Wilhelm Tell.

The Flight of the Firebird og Thrown Into the Wolves(John Ostrander 1987)

Denne gangen kommer Pingvinen med. De skal kjempe mot noen superskurker i Russland. Enchantress har store problemer med å holde trollkvinne-egenskapene sine i sjakk, og det setter sitt preg på gruppens opphold i Russland. Men en fordel er at hun klarer å gjøre seg til en kopi av andre mennesker, dette hjelper Suicide Squad til å fullføre oppdraget.

Personal Files (John Ostrander 1987)

Vi får innblikk i noe av Amanda Wallers historie. Hennes barn ble utsatt for vold, da hun bodde i den fattige bydelen i Chicago. Hun måtte virkelig slite for å få seg en utdannelse. Så klarte hun å jobbe seg oppover og omsider bli bestyrer av Belle Reve-fengselet i Louisiana. Tilbake til nåtiden: Hun er rasende over at Suicide Squad har fått vansker i Russland. Noen byråkrater i kongressen hadde gått over hodet hennes. Slik vi senere ser henne, vil hun helst styre Task Force X for seg selv. Hun liker ikke at politikere og diplomater skal blande seg opp i det hun driver med. Vi får innblikk i at Rick Flag har vansker med å forholde seg til Karin Grace. Før elsket han henne, mens han nå har sett hennes dårlige sider. Han syns hun er kynisk og utspekulert.

Vi får innblikk i en side ved Floyd Lawtons personlighet som også viser seg i New 52-eraen, i hans samarbeid med Harley Quinn: Han sier til psykiateren sin at det er mange kvinner han ikke liker, og at han ikke klarer å være i et forhold.

Suicide Squad.Vol.2: The Nightshade Odyssey (John Ostrander 1988)
 
 

The Final Price (John Ostrander 1988)

Denne gangen består medlemmene av Slipknot, Captain Boomerang, Deadshot, Rick Flag, Karin Grace og Privateer. De skal gjøre et oppdrag i skogen bak Belle Reve-fengselet. Det er kun de suspekte medlemmene som har et eksplosivt armbånd rundt håndleddet. Siden Slipknot har et dårlig rykte, og fordi han er en nykommer, har han fått dette eksplosive armbåndet. Og en meget viktig hendelse inntreffer her, noe som har blitt gjengitt i David Ayers 2016-film om Suicide Squad: Captain Boomerang sier til Slipknot at armbåndene sikkert bare er en bløff. Hvorfor skulle regjeringen drepe sine egne agenter, fordi de ikke alltid vil lystre? Han lurer Slipknot til å stikke av, bare for å sjekke om bombearmbåndene ville gå av. Noe som også skjedde. Slipknot ligger i elven og vrir seg i smerter, etter å ha mistet sin ene hånd.

Karin Grace var i det forrige albumet i konflikt med Rick Flag, og nå har Karin funnet seg en ny mann, Privateer.

Så står de overfor fiendene, en gjeng roboter kalt for Manhunters. Rick Flag prøver på å redde Karin fra Manhunters, men selvsagt skal rivalen Privateer komme ham på dette i forkjøpet. Men det er ikke sikkert at Privateer har fullt så edle hensikter, for det spekuleres i om han har jobbet for Manhunters tidligere. Noe som også er tilfelle, for Karin Grace har også vært på Manhunters side. Suicide Squad går til angrep på tempelet der Manhunters holder til. Karin dør i denne kryssilden.

Up Against the Wall (John Ostrander 1988)

 

En ny superskurk blir med i gruppen, en Rambo-påvirket dame som kaller seg for Duchess (engelsk for Hertuginne). Hun går kledd i militærbukse, T-skjorte, og har et bånd rundt hodet slik som Rambo. Skal alltid vise seg med et maskingevær.
Duchess. (Ill.:Luke McDonnel)

Batman har om natten brutt seg inn i Belle Reve-fengselet, men han har kledd seg ut som mafiamannen Matches Malone. Dette er noe som Batman har gjort flere ganger, særlig hvis han skal jobbe undercover i kriminelle miljø, slik at folk ikke skal vite at det er Batman. Han har tuklet med de skjulte kameraene.

Men så kler han seg om til Batman. Så får Waller og gruppen hennes vite om dette, og Batman kommer i håndgemeng med Duchess, og hun viser seg som en utfordrende motstander.

Men Waller sier at Batman har gjort noe veldig dumt: Som Malone etterlot han seg fingeravtrykkene sine da han tuklet med kameraene, og andre plasser i fengselet. Da presser hun ham: Hvis Batman, en eneste gang til, prøver på å blande seg opp i det som Suicide Squad driver med, skal Waller avsløre hans hemmelige identitet for hele verden. Men dette er et kompromiss som Batman går med på. Men han er ikke ydmyk: Han sier at han kan finne en annen måte å ta dem på. Rick Flag har sympati for Batman, siden Flag selv har mange problemer med Suicide Squad-medlemmene.

Red Pawn (John Ostrander 1988)

En patriotisk superhelt kledd i hvit tricot og rød kappe, går under navnet Hawk. Han kjemper mot Contras i Nicaragua. Men blir tatt til fange, og i fengselet mobber de ham- ‘Bird in a cage’. Da blir det et møte mellom Waller og president Reagan. Hun får grønt lys til å la Suicide Squad befri Hawk. I Nicaragua ser gruppen at de ikke er alene om å befri Hawk, siden en underlig gjeng også er ute etter det samme. Denne underlige gjengen består av en mumiekledd kvinne ved navn Valentina, og Caulder, som har evner til å regulere kulde og varme. Og en røyskattskapning ved navnet Weasel (engelsk for røyskatt). Han er ikke redd for å bite sine fiender. Og kvinnen PSI, som kan sense det som foregår langt unna. Hun kan også knuse store bygg og stillas. Den underlige gjengen går med på å samarbeide om å befri Hawk, men så kommer de russiske robotene Rocket Reds (soldater som er inni mekaniske drakter) for å ta dem. Det blir en heftig slåsskamp i Nicaragua, og Rocket Reds blir skremt bort. Men så er det kommet en tredje part, åpenbart fordi noen har fått med seg at det var svært vanskelig å få befridd Hawk. For denne tredje parten er en kjempe, kalt for Stalnoivolk. Han tåler å bli skutt på, og bryter seg gjennom fengselsmurene for å befri Hawk. Oppdraget var over, og Hawk er gjenforent med USA.

Blood and Snow (John Ostrander 1988)
Heltinnen Vixen (Ill.: Luke McDonnel)
 

En ny kvinnelig karakter blir introdusert: Vixen (engelsk for kvinnelig rev). Hun er en afroamerikansk kvinne, som nå jobber som fotomodell. Tidligere har hun vært med i All-new Justice League, en variant av Justice League of America. Omsider tok hun en pause derfra for å hjelpe fattige i Ethiopia.

Når hun nå poserer som modell, har alle de andre modellene blitt drept av en narkobande. Dette fordi at da modellene poserte på stranden, hadde en smuglerbåt langt unna lempet narkotika. Men disse bandene hadde med sin kikkert fått øye på kameramennene på stranden- og derfor måtte slike potensielle bevis slettes.

Av denne grunn, er Vixen frivillig med i Suicide Squad for å etterforske denne saken. Andre frivillige vikarierende er Speedy, medhjelperen til Green Arrow. Og enda en frivillig nykommer er Eve «Nightshade» Eden. Hun har teleporterende evner, som kommer fra hennes kontakt med skygger. Hun har god kjemi med Enchantress, som har lignende evner. Noen mer beskjedne vikarer er Black Orchid og Briscoe. Sistnevnte, Briscoe, er tydelig inspirert av Sylvester Stallones rolle i filmen Cobra (Cosmatos 1986). Han er en smidig tøffing med solbriller og maskinpistol. Da starter oppdraget deres: Arrester narkobaronen Xavier Cujo i Columbia.

Denne gangen klarer Suicide Squad-gjengen å være ganske så smidige på festen til Cujo. Kvinnene fra gruppen klarer å smigre flere av Cujos menn. Oppdraget hittil er å bli kjent med narkobandens taktikk. Men så blir det røffere: Briscoe har med seg medlemmene i et helikopter som skyter ned flere av kjeltringene til Cujo. Nightshade befinner seg inne i narkolageret, og klarer ved hjelp av skygge-evnene sine, å mørklegge for skurkene slik at de ikke ser noe.  Enchantress skal hjelpe Nightshade med å trylle bort all narkotikaen (mye mer smidigere enn å brenne narkotikaen). Men så slår Enchantress seg vrang. Noe som fører til at Nightshade må gjøre Judoknep på Enchantress for å roe henne ned. Saken er slik: June Moone har lett for å si ‘Enchantress’ for å bli til heksen. Men heksen har store vansker med å si ‘Enchantress’ for å bli til den normale June Moone. Men narkoen blir til slutt tryllet bort. Og fordi at hun mistet vennene sine, skal Vixen hevne seg ved å drepe Cujo. Oppdraget ble svært vellykket. Men historien slutter med at en kjeltring, på en fest, vifter med en kokainpose- Det tar aldri slutt.

Collision Course og Battle Lines (John Ostrander 1988)

En amerikaner, Mr. Tresser (går under dekknavnet Nemesis), er fanget av russere. Suicide Squad skal denne gangen samarbeide med Justice League for å befri ham. I Wallers diskusjon med Reagan, mener Waller at Justice League skal ha førsteprioriteten i dette oppdraget. I denne fortellingen er Batman i konflikt med resten av medlemmene i Justice League. Han truer en russisk diplomat, og medlemmene mener dette er å gå for langt. Dmitri er en Rocket Reds-avhopper, og vil hjelpe Justice League. På sitt eget spesielle vis, klarte Justice League å slippe inn i cellen der Tresser sitter fanget. Men Batman kverulerer med de andre om viktigheten av å redde denne fangen. Da blir den grønne marsboeren J’onn J'onnz sint, og han truer med å utestenge Batman fra Justice League. I del 2, ‘Battle Lines’: Men så står de overfor Suicide Squad, som også skal bli med på å befri Tresser. Det blir en heftig slåsskamp mellom disse to gruppene. Duchess slåss mot Blue Beetle. Green Lantern bruker evnene sine til å lage skjold mot Captain Boomerangs boomeranger. Batman sier til Rick Flag, at han advarte dem mot at han alltid ville finne en annen måte å nedlegge Suicide Squad. De havner i voldsom slåsskamp.

Poenget med dette oppdraget var at Justice League og Suicide Squad skulle samarbeide smidig for å redde Tresser. Men det var mye viktigere for dem å yppe seg og måle krefter. Batman skriker ut: «Jeg slutter!»

 

 

A Princess Story (Robert Greenberger 1988)
Eve Eden som Nightshade, der hun bruker sine teleport-evner. (Ill.:Luke McDonnel)

Natt, i fengselet til Belle Reve. Eve «Nightshade» Eden ligger og sover. Som barn elsket hun natten, hun kunne se mørklagte ting mye bedre enn andre. Hun har ved flere anledninger benyttet seg av fengselets prest, Craemer. Han er en hjelpende hånd til disse sårbare menneskene. I hennes barndom var hun svært knyttet til sin mor, og denne moren hadde en magisk evne: Hun kunne ta med Eve og broren på reise til et fantasiland. Der var det megasopper og eventyrskapninger. En kveld hun tok med seg sine barn dit, kom det varulver som kidnappet moren og broren. Helt alene klarte Eve å smette gjennom det teleporterende rabbit-hole, tilbake til virkeligheten- i soverommet. Helt fortvilet hadde Eve mistet sin mor og bror, men hvordan dette egentlig hadde skjedd- det turte hun aldri å fortelle til noen- hverken sin far eller politiet. Absolutt ingen skulle få vite dette.

Men: Eve fant ut av at hun hadde magiske skygge-evner. Hun øvde seg stadig på dette. Hun eksperimenterte med å leke med skygger og gjemme seg i mørke rom. Faren hennes ble mer og mer innesluttet, og han overlot nesten all oppdragelse til passepiken i stedet. Han ble senator i Washington, og hadde tatt farvel til alt ansvar overfor sin datter. De to pratet aldri mer igjen. Men så klarte Eve å smette så vidt innom the rabbit-hole, og hun fant ut av at broren hadde blitt til en demon inne i et slott. Ville hun en gang i fremtiden kunne klare å befri sin bror? Alt dette har presten Craemer fått vite.

Eve Eden, i voksen alder, tok så oppdrag for Faraday. Han var leder for etterretningsbyrået CBI (Altså ikke FBI, men en slags etterligning). Eve Eden har aldri vært kriminell, snarere det stikk motsatte- en godhjertet heltinne. Men fordi hun har noe uoppgjort, har hun frivillig blitt medlem av Suicide Squad, for en gang i fremtiden å ta et oppgjør med sitt problem: Kanskje kan moren og broren befris fra demonene?

Slipping Into Darkness (John Ostrander 1988)

Waller får instruks fra Reagan at hun skal gjøre oppdrag i Russland. Da blir hun litt motvillig, fordi hun ikke liker at byråkrater eller politikere skal bestemme over henne. Hun ønsker å styre Task Force X slik hun selv mener det er riktig. Men så kommer Waller med en gledelig nyhet til Eve Eden: Kanskje får hun befridd sin mor og bror fra demonene? Uansett er det Nightshade som styrer hele Suicide Squad. Og hun får dem med seg inn i the Rabbit Hole, slik at alle nå er i samme eventyrland som Eve var i som barn. I dette eventyrlandet går de inn i et tempel, der faktisk Enchantress har hatt noe uoppgjort. En kraftig vind stormer fra alle kanter mot dem, de er tydelig uønsket. Den demonen Enchantress har stått overfor, heter Dhazmor. Så blir hele gjengen bundet fast på steiner. Men: Er broren til Eve Eden blitt en annen enn den han var før?

Devil To Pay (John Ostrander 1988)

For broren er faktisk blitt en helt annen mann enn den personen som Eve Eden husket fra barndommen. Så klarer June Moone å gjøre det riktige: Hun klarer å knuse alle steinene som gjengen er bundet fast til. Ved å skrike ut: «Enchantress!»

Deathzone (John Ostrander 1988)

Men så blir alle dratt inn i et dragsug av en virvelvind. Men den som klarte å knuse all denne trolldommen, var en superhelt som kom ingensteds fra: Rac Shade. Han hadde evnen til å knuse all trolldom og bringe hele gruppen tilbake til Belle Reve. Dessverre har Eve Eden mistet sin mor og bror. Men som den heltinnen hun er, vil hun fortsette å bruke sine superkrefter for å gjøre verden til et bedre sted å leve. 2016-filmen regissert av David Ayer, har lånt mye tematikk fra disse fire siste fortellingene: I filmen, heter Enchantress sin demoniske bror Incubus. Det er det samme navnet til Eve Edens demoniske bror. Og når det kommer til Eve «Nightshade» Eden og June «Enchantress» Moone, så har disse to kvinnene mange paralleller. I tegneseriene har Rick Flag en vag romanse med Eve Eden. Mens i 2016-filmen har han derimot en klar romanse med June Moone. Begge disse to kvinnene har magiske evner, og de har begge hatt noe uoppgjort i samme eventyrland.

 

Suicide Squad.Vol.3: Rogues (John Ostrander 1988)



Battleground Manhattan (John Ostrander 1988)

Historien utspiller seg i Manhattan, New York. Alt er fredelig og muntert, helt til en gjeng superskurker ønsker å bombe i stykker byen. Blant disse superskurkene er en ung britisk, rødhåret jente ved navn Bad’b. Evnene hun har er å skape konflikter hos folk, ved å sette i gang umotiverte slåsskamper mellom helt fremmede folk. Rustam har evner til å få et ildsverd ut av nevene, dette ildsverdet er han nådeløs med. Jaculi kaster idrettsspyd på uskyldige. En annen skurk, Agni, har klart å fange gjenferdet til Mindboggler (som Captain Boomerang lot være å redde fra døden,i Trial by fire (Ostrander 1987)). Dette kvinnelige gjenferdet skal cracke Wall Streets børs. Manticore er en orange katteskapning som skyter ild ut av halen. Task Force X/Suicide Squad får i oppdrag av Waller å stoppe disse superskurkene før Manhattan blir ruiner.

Manhattan Massacre (John Ostrander 1988)

Rick Flag briefer gruppen sin om taktikken de skal bruke i Manhattan. Og han bestemmer at Captain Boomerang ikke skal kjempe mot de kjappeste skurkene, fordi Captain Boomerang aldri har klart å nedkjempe superhelten Flash (på norsk kalt Lynet). Dette er første gang at Nightshade har fått sin karakteristiske svarte/lilla tricot og lilla pilotbriller- slik hun er blitt kjent for senere. Hun var i Kentucky, og måtte skynde seg til Manhattan. Derfor, i privatflyet, klarer hun å lage et ormehull i nattehimmelen, slik at flyet omgående havner i Manhattan. Piloten blir livredd: «Ikke gjør det der igjen!» Nå som gruppen til Waller har kommet seg til Manhattan, er Captain Boomerang på taket av Twin Towers. Noe svært skjebnesvangert inntreffer: Cybergjenferdet til Mindboggler konfronterer ham på taket, og skriker ut til ham: «You! I know you! You stood by and let them kill me, you!» Skremt som han ble, prøvde han å nekte for alt, og mente han var uskyldig. Kanskje han angret?

Duchess, som den Rambofikserte damen hun er, er nådeløs med sitt maskingevær, og selv om mange av kulene preller av katteskapningen Manticore, skyter hun like standhaftig. Og til slutt klarte han ikke mer, og falt om.

New Yorks borgermester bor i sin strengt bevoktede villa, men allikevel klarer Rustam å bryte seg inn. Men Bronze Tiger kom til unnsetning. Og arresterer inntrengeren. Deadshot var nådeløs mot Jaculi, og skjøt henne rett ned. Nightshade gjorde slutt på Bad’b. Og Rick Flag har nå skaffet seg skurkenes fjernkontroll, som Mindboggler bodde i. Og med ett tastetrykk klarte han, som i en Ghostbusters-film, å støvsuge hele Mindboggler-gjenferdet tilbake til fjernkontrollen. Så ble alle superskurkene uskadeliggjort, og Manhattan var trygg igjen.

Personal Files (John Ostrander 1988)

I Belle Reve ønsker Waller, sammen med et forskningsteam, å holde kontroll over fjernkontrollen som har fengslet Mindboggler-gjenferdet. Rac Shade blir tilkalt, men selv han har vansker med dette. Nå får vi innblikk i noe av bakgrunnen til Duchess: Hun skal ha hatt hukommelsestap, og husker ikke så mye av hvem hun var, før hun ble til militærdamen Duchess, men hennes virkelige navn er Lashina.

Waller viser igjen at hun hater at regjeringsbyråkrater skal blande seg opp i hvordan hun styrer gruppen sin. Og nå har en ny plagsom byråkrat dukket opp, Derek Tolliver. Han truer med at han kan få Task Force X nedlagt. Rick Flag blir så provosert av Tollivers trusler at han truer med pistol- åpenbart en ubalansert manøver- men Waller klarer å smiske med Tolliver slik, at han lar denne truingen passere.

Family Duty (John Ostrander 1988)

Amanda Waller går inn i leiligheten sin, der hennes datter venter på henne. Hun er collegestudent, og hadde låst seg inn før moren kom. Som den karrierekvinnen Waller er, ønsker hun å stenge alt privatliv utenfor sin enormt tidkrevende jobb ved Belle Reve-fengselet. Derfor blir datteren såret av dette, siden hun vil ha mer kontakt med sin mor. Og med det store irritasjonsmomentet Tolliver hengende over seg, blir Waller enda mer irritabel på hjemmefronten.

Practice To Deceive (John Ostrander 1988)

Superskurken Mirrormaster har evnen til å kopiere mange speilbilde-mennesker av seg selv og andre. Men her, i New Orleans, er det Captain Boomerang som har forkledd seg som ham. Vigilanten Manhunter har klart å fange denne skurken før politiet. Manhunter er ingen kriminell, og som medlem av Suicide Squad har han den luksusen (samme som for eksempel Nightshade og Vixen) at han kan komme og gå til Belle Reve som det passer ham. Bombearmbånd er ikke noe tema engang. Han sier til Waller at han ikke har tid til å gjøre oppdrag for henne akkurat der og da, men hun lokker ham med høyere lønn. Tilbake til Captain Boomerang forkledd som Mirrormaster: Waller har snappet opp denne forkledningen, og setter opp en felle for ham om natten slik at gruppen hennes drar av ham masken. Til tross for denne episoden, skal Captain Boomerang få fortsette i gruppen hennes. Og armbåndet eksploderte heller ikke.

Rogues (John Ostrander 1988)

Her har Tolliver endelig tapt mot Waller: Hun viser ham en mappe med noen fotografier vi lesere ‘ikke skal vite av’. Så flau blir han, at han lover å la Wallers Task Force X være i fred. Men noe svært merkelig inntreffer: En mann forkledd som Rick Flag (eller er det ham?) dreper Tolliver i en mørklagt gate. Dette får store konsekvenser.

Deadly Perspective (Larry Ganem 1988)

Her er hele fortellingen viet Bronze Tigers bakgrunn. Han er en dusørjeger og kampsportekspert, og slåss heftig mot mange Kung Fu-menn. Det legges ekstra stor vekt på kampskildringer i stedet for det narrative, og han ble siden headhuntet av Waller.

Final Round (John Ostrander 1988)

Tilbake til konsekvensene av at Tolliver skal ha blitt drept av Rick Flag: Disse er i Wallers forsamling: Deadshot, Captain Boomerang, Briscoe, Nemesis, Black Orchid, Duchess, Rac Shade, Vixen, Bronze Tiger. Etter Tollivers død, ønsket en ny mann, Cray- å ta hans plass. Men det merkelige er at Deadshot drepte Cray, for så å bli skutt på og arrestert av politiet. Waller besøker ham på sykehuset, og er rasende på ham.

Weird War Tales (John Ostrander 1988)

Her er Waller i en bil, sammen med en skikkelse som kan skifte til både Deadshot og Rick Flag. Dette er selvsagt utrolig forvirrende for oss lesere- for hvorfor i all verden skulle den ærlige og redelige Flag drepe en regjeringsansatt? Dette ville ødelegge hele hans karriere, og gi ham livstid/henrettelse. Så blir spørsmålet om det var Deadshot som drepte disse to regjeringsansatte. Det virker mer sannsynlig, siden han har et langt rulleblad som leiemorder, og i tillegg opponerer han mot både Flag og Waller. I fortellingen Stone Cold Dead (Ostrander 1989), kommer en konklusjon til denne forvirrende saken.

Så er Task Force X i Russland. Duchess benytter anledningen til å skyte vilt rundt seg mot soldater, og fleiper med Bronze Tiger om at fancy spark ikke er godt nok i denne krigssonen.

 

Slings and Arrows (John Ostrander 1989)

Tilbake til konsekvensen av Cray og Tollivers død. Nå er det en omfattende høring i en rettssal på grunn av dette. Der ALLE i Suicide Squad er med. Tom «Nemesis» Tressner har på grunn av dette bråket trukket seg- han er ingen kriminell, og kan derfor stikke av som han vil.

Barbara «Oracle» Gordon (hun har vært en svært sentral Batgirl), har hacket seg inn i Belle Reves databaser, og prøver med dette å få i gang en avtale med Waller. Dette følges opp i Stone Cold Dead (Ostrander 1989).

Fordi at Waller har en krass og gneldrete væremåte, ønsker de trofaste fengselspsykiaterne å slutte hos henne. Da blir hun enda mer krass, og truer med at om de slutter, så skal hun personlig sørge for at de aldri vil få noen ny psykiaterstilling i fremtiden!

Sea of Troubles (John Ostrander 1989)

Det var Deadshot som drepte Cray og Tolliver, men siden slike kriminelle medlemmer av gruppen kan finne på slikt, vil ikke Waller bli ‘dødsdømt’ av den grunn- og stilles heller ikke til ansvar for dette. Men en slik pinlighet vekker regjeringens falkeblikk mot henne. I Checkmates hovedkvarter (denne sentrale organisasjonen blir skikkelig gjennomgått i Vol.4), ser to menn på kringkastingen av Wallers høring. For i denne høringen tviler dommeren på at Task Force X er det samme som Suicide Squad. Waller svarer at Task Force X er et mer passende navn for en agentgruppe som jobber for USAs regjering. Men noe svært skjebnesvangert er dette: Denne dommeren som forhører Waller, er selveste Eve Edens far! Mannen som tok farvel med henne i barndommen, og som overlot oppdragelsen til en passepike. Så taktisk som Waller er, går hun derfor til Mr. Edens kontor, og sladrer til ham: Mr. Eden får vite at den gruppen han bombarderer med beskyldninger, er en gruppe som datteren hans er medlem av! På dette kontoret inngår Waller et kompromiss med ham: Siden datteren hans har vært i Task Force X, skal han henlegge alle beskyldninger mot dem, og ordne med at de får være i fred. Fordi at Waller har vært så slu, blir Eve «Nightshade» Eden så rasende at hun slutter- permanent.

 

Suicide Squad.Vol.4: The Janus Directive (John Ostrander 1989)



Stone Cold Dead (John Ostrander 1989)

I Belle Reve, er journalisten Vicky Vale for å snoke. Hun intervjuer en representant for Wallers administrasjon, men dette er egentlig ingen representant, men en skuespiller. Leid inn for å fortelle hvite løgner til opposisjonen og journalister. Og Barbara «Oracle» Gordon har en lignende rolle som Vicky, hun har satt opp et datavirus i Belle Reves datasystemer for å hente inn interessante opplysninger. Forskningsteamet i Belle Reve har fremdeles Mindbogglers cyber-gjenferd under kontroll, fanget inne i en beholder. Men de er dessverre ikke særlig etiske; de eksperimenterer med drømmene hennes, slik at det blir plagsomt for henne.

I Det Hvite Hus er det et møte mellom en intern etterforskningsgruppe og representanter for Wallers styre, fengselspsykiateren og presten Craemer. De diskuterer situasjonen til Floyd «Deadshot» Lawton, som er dømt for å ha drept regjeringsmedlemmene Cray og Tolliver. Psykiateren gjør alt han kan for å få Lawton innlagt på Arkham i stedet for verre fengsler/mulig henrettelse. Dette følges opp i Ostranders From the Ashes (2008), som er behandlet nedenfor.

Skurkeligaen som blant annet Rustam er medlem av, har sitt hovedkvarter- Jotunheim. Dette er en stor bygning i et fiktivt land, Quraq. Her er Rick Flag, helt alene, sendt på oppdrag. Han skal stoppe deres nye planer om å eie verden. En kryssklipping blir i leiligheten til Eve «Nightshade» Eden, der hun sitter i sofaen og gråter over et brev fra Flag. I brevet beklager han at Cray og Tolliver ble drept av Lawton, og at Suicide Squad ble dratt inn i en rettssak. Det var hennes far som forhørte dem i retten, og hun ville trekke seg i protest på grunn av Wallers sleipe håndtering av kaoset. Kryssklipping tilbake til Jotunheim-bygget: Der dreper han noen soldater på vakt. Så blir det en heftig slåsskamp mellom ham og Rustam. Og Flag hadde før dette installert en bombe for å sprenge hele bygget. Men han klarte ikke å gjøre slutt på Rustam, for så å løpe av gårde- plutselig eksploderte hele bygget. Rick Flag skal ha blitt drept, det tror i hvert fall Eve. I From the Ashes (2008), vil dette bli fulgt opp.

The Janus Directive, Part 1: Knight Kill (Paul Kupperberger 1989)

 
Agenten Knight (Ill.:Steve Erwin)


I Washington, etter endt arbeidsdag, kjører regjeringsmedlemmet Warwick i bilen sin. Han skal visst ha en luguber side, siden den godhjertede Knight skal drepe ham. Superhelten Knight, kledd i heldekkende gullfarget rustning, løper mot bilen hans. Og han bruker all kraft på å knuse seg gjennom frontruten for å ta livet av ham. Merk at Knight er en svært redelig helt, selv om han i dette nummeret dreper en regjeringsansatt. Vi lesere får ikke vite hva som er motivet for dette drapet. Knight er nemlig en agent for organisasjonen Koning Industries, med sin underavdeling Checkmate. Dette er en organisasjon som holder til i Virginia, også samme sted som CIA. Likhetene og forskjellene mellom Deadshot og Knight er slik:

-Deadshot er en leiemorder, med visse disiplinærproblemer, og går kledd i en sølvfarget rustning. Han er nå i fengsel.

-Knight er en hemmelig agent, med redelige holdninger, og går kledd i en gullrustning. Han er nå på oppdrag for å redde verden.

Skurken Bishop er nå i konflikt med Knight. Bishop går kledd i kåpe og hette. Og under klærne har han en heldekkende robot-rustning, med forsterkede ledd for å gjøre arm og bein hundre ganger sterkere: «Self-contained armored battle suit».  O’ Connel er en av rådgiverne i Checkmate, og hans opplysninger om Bishop er at skurken skal ha svært godt betalt for å drepe noen, og går under mottoet 100 prosent pålitelig, men 150 prosent nådeløs (!) I denne fortellingen er Bishop leid av gangstere. Warwick som nå er død, blir brukt som et alias av Knight. For at ikke gullrustningen skal vekke oppsikt i hans oppdrag, kler han seg ut som Warwick for å gjøre smidigere oppdrag. Men så, når han står overfor Bishop, er han igjen kledd i sin gullrustning, og klarer å gjøre slutt på ham. Hver gang medlemmene av Checkmate fullfører et oppdrag, sier de klart fra til lederen sin over telefon: «Jeg har oppnådd Checkmate!» Sjakk matt- bokstavelig talt.

 

The Janus Directive, Part 2: Scattermove (John Ostrander og Kim Yale 1989)

 Waller ønsker at Task Force X skal samarbeide med Checkmate, der hun er på et møte i Koning Industries. Der er Janus Directive et stort samtaleemne, men ingen vet helt hva det egentlig dreier seg om. Vi blir her introdusert for General Eiling (Han er også med i From the Ashes (2008)), men selv om han kjemper for regjeringen, har han ikke alltid så edle hensikter. For her er Checkmates medlem, Peacemaker, beordret til å sprenge hovedkvarteret hans.

The Janus Directive, Part 3: Shadow Knights (Paul Kupperberger 1989)

General Eiling er rasende over Checkmates angrep på ham, og nå må han holde til i en avsidesliggende brakke i New York. En spesiell og karakteristisk medhjelper, er Dr. Megala. Han har langt skjegg, med lapp over øyet, og sitter i en hyperavansert rullestol. Han er et orakel av en rådgiver, og sitter på mye kunnskap. Men etter angrepet på hovedkvarteret, er Dr. Megala arrestert, og sitter fanget i Koning-bygningen i Virginia. Men smart som han er, har han en tracking-device gjemt under rullestolen, slik at Eiling vet hvor han skal gå til angrep neste gang. For han sender av gårde en skurk som sprenger i stykker Koning-bygningen i Virginia.

The Janus Directive, Part 4: Death Game (John Ostrander og Kim Yale 1989)

Det er en konflikt mellom Checkmate og Suicide Squad/Task Force X, fordi at en uenighet hersker om det var riktig av dem å arrestere Dr. Megala.

To agenter, ekteparet Chase, er i en amerikansk undergrunnsghetto, på sporet av den grusomme Kobra. Han er en superskurk i et slangeinspirert kostyme, og gir seg ikke før han eier hele verden. Han får en avgjørende rolle i dette albumet.

Skurken Kobra (Ill.:Steve Erwin)
 
 
The Janus Directive, Part 5: A Hard Days Knight (Paul Kupperberger 1989)

En Knight-dobbeltgjenger blir drept av Ninjaer i Floridas skog. For det finnes mange Knight-dobbeltgjengere rundt om i verden. Supermanns kjæreste, journalisten Lois Lane, vil lage en sak om hvorfor Koning Industries ble sprengt i stykker. Og hun kjøper ikke talsmannens tåkeprat, som hemmeligholder at det er sabotasje. I all hemmelighet holder Checkmate nå hovedkvarter i Colorados Rocky Mountains. En politimann fra Batmanbladene, Harvey Bullock, har nå en stilling som rådgiver i Checkmate. Så, i en kryssklipping til Sør-Afrika, blir en ny Knight-dobbeltgjenger drept. Så, i Frankrike, og så i Quraq.

Vi får innblikk i de grusomme planene til Kobra. Han har en romstasjon ute i verdensrommet, der han holder spion-ekteparet Chase fanget. Det er Kobra som står bak Janus Directive, fordi han vil eie verden. Romskipet hans stiger ned mot jorden, men han klarer å blokkere for NASAs inntrenger-radar, slik at de ikke oppdager ham.

Mr. Stein er en diplomat i dette albumet, som prøver å skape våpenhvile mellom General Eiling og Checkmate, men hittil er Eiling så steil at han ikke vil høre på dem.

The Janus Directive, Part 6: Misdirection (John Ostrander og Kim Yale 1989)

Dette nummeret er viet Mark «Manhunter» Shaw. Han er ingen kriminell, og derfor ikke underlagt Wallers regime. Men han blir overtalt, nærmest presset av henne for å bidra til å stoppe Kobra. For Kobra har en han samarbeider med, vitenskapsmannen Anaconda. Han klarer å svekke deler av basen hans, men blir jagd ut av Ninjaer, som var sikre på at de klarte å drepe ham, noe som formidles videre til Kobra. Men Manhunter overlevde.

The Janus Directive, Part 7: Home Fires Burning (John Ostrander 1989)

Dette nummeret er viet karakteren Firestorm. Fordi han elsker naturkreftene som han selv er en del av, blir han rasende på stålfabrikken i Pittsburg. Fordi utslippsgassene deres forurenser noe uhorvelig. Han ødelegger nesten fabrikken, og provoserer derfor fabrikksjefen noe grusomt. Dette vil kvinnen Reilly (Firehawk) gjøre noe med. En grønn skapning, Parasite, er løs fra et forskningssenter. Han blir større og større for hvert menneske han suger kraften ut av. Firestorm klarer å nedkjempe Parasite. Såpass mye at Parasite ligger svimeslått og avmagret på bakken. Fengselspsykiateren ved Belle Reve, takker Firestorm for hans innsats mot Parasites vrede. Og han blir tryglet av Waller for å bidra til å kjempe mot Kobra.

The Janus Directive, Part 8: Heavy Squad (John Ostrander og Kim Yale 1989)

Nå er Checkmates hovedkvarter i Appalachian Mountains i USA. Det er bekymring over alle Knights dobbeltgjengere som er drept rundt om i verden. Og det stilles spørsmål om Waller er til å stole på; Checkmate og Suicide Squad har hittil vært rivaler, selv om de begge skal stoppe Kobras Janus Directive.

Peacemaker er i helikopteret sitt på vei mot Belle Reve-fengselet, og han vil sprenge det i luften. Knight og kvinnen Black Thorn er også med. Lois Lane var inne i bygget, og som den karrierejegeren hun er, løper hun ut i skuddlinjen og fotograferer som en galning. Dette må komme på førstesiden. De Rambofikserte Duchess og Briscoe er i samme modus som Lane, men de skal skyte som galninger. Heldigvis endte kampen, og Fengselet ble heldigvis ikke i ruiner. For her ble det et vendepunkt: Det blir våpenhvile, og sammen skal de stoppe Kobra.

Ute i verdensrommet har Kobra planer om å bruke en satelittstyrt kanon, til å ødelegge. Han ønsker å lage en elektromagnetisk puls over jorden, som skal ødelegge for alt som et satelittstyrt og strømdrevet. Og heldigvis har Manhunter sneket seg om bord for å stoppe ham. Han hadde kledd seg som en av Kobras Ninjaer, for å gjøre seg usynlig i mengden. Her ser han Dr. Megala, og han klarer å alliere seg sammen med vitenskapsmannen, for så å gå imot Kobra.

The Janus Directive, Part 9: Knight Fight (Paul Kupperberger 1989)

Heldigvis er det enda flere dobbeltgjengere av Knight, og sammen skal de sette seg inn i romskip for å ta Kobra.

Noe svært viktig, som gjenspeiler samfunnet, er at det heretter ikke er president Ronald Reagan som skal vises i tegneseriene. I stedet er det nå, President George H.W. Bush, som skal skildres i bladene. Presidenten er overrasket over at Kobras planer har vært hemmeligholdt så lenge, uten at noen har informert selveste presidenten om dette. Han tar dermed autoriteten tilbake: Det er han som skal avgjøre hvem som skal stoppe Kobra.

Nå har General Eiling tatt parti med BÅDE Checkmate og Suicide Squad, fordi han selv misliker Kobra sterkt. I Checkmates hovedkvarter følger han spent med på skjerm der president Bush senior viser seg. For Bush har overlatt styringen, av alt det som Waller hittil har drevet med, over til sin rådgiver Sarge Steel. Det er Steel som er Wallers overordnede heretter. Men oppdraget skal uansett utføres: Som i en Star Wars-film er Suicide Squad og Checkmate inne i mini-romskip for å komme seg til Kobras base. Firestorm og Captain Atom trenger ikke slike fly, de klarer å bevege seg ute i verdensrommet uten noe hjelp. Mens Manhunter smyger seg usett rundt i Kobras base, kommer nå Suicide Squad og Checkmate for å banke opp Kobras menn sammen med Manhunter.

The Janus Directive, Part 10: Endgame (John Ostrander og Kim Yale 1989)

Sarge Steele er så kynisk at han gir blaffen i livene til medlemmene i Suicide Squad og Checkmate. Det er viktigere om verden overlever, enn om agentene overlever. Derfor skal han sende en atomrakett for å sprenge Kobras base, om ikke agentene kjapper seg. Waller blir rasende, og sier at hun riktignok tar sjanser, men hun ønsker overhodet ikke å kaste bort livene til sine folk. Men raketten skal fyres av.

Disse klarte å redde verden:

-         Manhunter svimeslo Kobra

-         Captain Atom og Firestorm klarte sammen å ødelegge både USAs atomrakett og Kobras base.

 

Janus Directive er OVER. Selv om Kobra sitter innelåst i et høysikkerhetsfengsel.

Epilog: I Det Hvite Hus blir følgende bestemt:

Sarge Steele skal fortsette å overvåke all meta-menneskelig etterretning, deriblant Suicide Squad. General Eling skal dermed overvåke den militære bruk av meta-mennesker. Checkmate skal være et uavhengig etterretningsorgan som rapporterer til Sarge Steel. Og når det kommer til Wallers situasjon: Hun skal også rapportere til Steel. Men om hun skal fortsette å være lederen for Suicide Squad, avhenger av om hvor mye lagspiller hun er med regjeringen. Dette gjør henne sint: Hun mener at hun selv har gjort betraktelig mye for å arrestere Kobra. Men Pentagons leder sier at Waller får denne straffen fordi hun aldri sa ifra til regjeringen, og at hun spilte ‘helt Texas’. Slik gikk greit under Reagans styre, men dette er IKKE greit under Bush-administrasjonen.

 
 

Suicide Squad: From the Ashes (John Ostrander 2008)

 

Akkurat som skildret i Stone Cold Dead (Ostrander 1989), der Rick Flag skal ha blitt drept i fiendens hovedkvarter i Jotunheim, Quraq: Alle tror at Rick Flag er død. Men: Det er ikke tilfelle, for i dette albumet blir det beskrevet en annen versjon enn det som fikk Eve Eden til å gråte. For mens Flag slåss mot Rustam, får vi lesere innblikk i dette: I tidligere tegneserier skal Rustam ha fått et ildsverd ut av nevene. Mens i dette albumet har han et sverdskaft inni hånden, som skaper et ildsverd. Dette sverdet lagde et teleporthull, som både Flag og Rustam ble dratt inn i. Så havner de i en forhistorisk dimensjon, der mennesker lever sammen med dinosaurer. Denne dinosaur-tiden vil begge gjøre alt for å forsvinne fra, men da må de samarbeide.

I dette albumet blir det introdusert en ny løsning for Waller, hvis hun vil kvitte seg med illojale medlemmer i gruppen sin. Før hadde noen suspekte medlemmer eksplosive armbånd rundt håndleddet, mens de nå har mikrobombe i nakkene sine.

Waller får vite at Rick Flag er i live. Og diskuterer derfor med General Eiling om det er han eller hun som skal være hans overordnede: Tilbake til Suicide Squad, eller i Eilings forsvarsavdeling?
 
Captain Boomerang (George Digger Harkness) og Bronze Tiger blir tilkalt. Igjen referanse til Stone Cold Dead, der Deadshot ble dømt for å ha drept to amerikanske regjeringsansatte. Derfor havnet han på Arkham Asylum, der han har vært fra 1989 til 2008. Men han er savnet av Waller, som absolutt mener han kan bidra med noe i kommende oppdrag. Derfor er Eve «Nightshade» Eden bedt om å teleportere seg gjennom fengselscellen hans. Hun bringer ham gjennom teleport-hullet, og så havner de i et fiktivt russisk sted. Der er disse medlemmene: Bronze Tiger, Captain Boomerang, Deadshot og Nightshade. Captain Boomerang og Deadshot er ennå uvenner, selv etter nesten 20 års adskillelse. På dette oppdraget skal de befri Rick Flag, som skal sitte i russisk fangenskap. Etter å ha kommet ut av dinosaur-tiden, har han havnet hos russerne. Men General Eiling hadde befridd Flag før Wallers gruppe.

Et retrospektiv tilbake til Rustam og Flags kamp i dinosaur-tiden: Dette er faktisk en referanse til der faren til Rick Flag, i Pre Crisis-eraen, brukte store deler av sin karriere til å nedkjempe dinosaurer og andre monstre. Flag sier faktisk at hans far har reist til denne dinosaurtiden. De går begge inn i et tempel, som har fullt av dinosaurer. Begge har en anelse om hvordan de muligens kan klare å komme tilbake til virkeligheten, fordi de finner skaftet til ildsverdet i tempelet. Og da sier Rustam til Flag at de to har noe uoppgjort. Da svarer Flag at han trodde de to var venner. Rustam sier at det aldri har vært snakk om vennskap, kun allianse. Da oppstår en heftig slåsskamp. Og Rustam dør. En fe, Jennifer Morgan, viser seg for Flag inne i tempelet. Hun lager et teleport-hull, slik at Flag klarer å komme seg tilbake til virkeligheten.

Nå er Flag tilbake hos Waller, men selv om han mot sin vilje blir bedt om å gjøre oppdrag for henne, gir han det en sjanse. George Digger Harkness er midlertidig ute av bildet, for hans sønn, Owen Mercer, er den nye Captain Boomerang. Han kalles for ‘Cap. Boomer 2.0.’ Selv denne nykommeren får et elendig førsteinntrykk av Deadshot. Fordi Lawton har vonde minner fra hans far, setter han denne sønnen skikkelig på plass: ‘Hvis du så mye som prøver deg på sarkasmer …’

'Cap. Boomer 2.0' som sønnen kalles. (Ill.: Rags Morales)

Eiling har gått med på et eksperiment der han har blitt forvandlet til en gigantisk kjempe, som heter Shaggy Man. Han skal brukes av Waller ute i felten, men han har fått en mikrobombe på seg, slik at Waller dreper ham om han blir helt rabiat. Flag truer denne kjempen, for han mener at Eiling ikke har tatt godt nok vare på ham som soldat.
 

Checkmate flytter stadig på seg. Nå har de hovedkvarter i det fiktive stedet Citadel. Og diplomaten Faraday, er med på Wallers team.

Vi får innblikk i Rick Flags personlige liv, utenom jobben; Han har tidligere hatt et forhold til Karin Grace, som han gikk i fra. Men han visste ikke at de to hadde fått en sønn sammen. Han står nå i en småby og spionerer på sønnen sin, men finner ut av at han ikke ønsker å ha noe med sin familie å gjøre. Jobben er mye viktigere, enn en familie han har problemer med.

En nykommer i Suicide Squad, kommer for et lite vikariat. Hun er en ung og lyshåret jente som heter Wendy. Hun har blitt mobbet på skolen, og da hun skulle hevne seg, fant hun ut av at hun hadde superkrefter: Å skape like mye vindstyrke som en orkan. Kaller seg derfor Windfall. Plastique er en kvinne som kan skape plastiske C4-eksplosjoner, og er også med.

Wendy som Windfall (Ill.:Javier Pina)
Nå skal Waller samle alle medlemmene hun har til rådighet, og disse blir med:

Captain Boomerang jr

General Eiling/Shaggy Man

Marauder (en rødfarget cyborg)

White Dragon (en rødfarget cyborg med likhetene til Marauder)

Multiplex

Plastique

Deadshot

Blackguard

Theresa Zimmer/ Twister

Windfall

Rick Flag

Bronze Tiger

Count Vertigo

Cliff Carmichael (Et datageni som styrer en kjempe ved navn Chemo. Dette er en kjempe som består av en kjemisk, flytende grønn væske)

 

Da starter Waller krisemøtet. En korrupt, privat bedrift ved navn Haake Bruton, har en ond agenda. For de har utviklet et dødelig virus, som de vil bruke til å ta kontroll over verden med. En av lederne, Edgar Stauton, blir oppringt av Eiling via videokonferanse. Stauton blir livredd av å se denne brutale kjempen. Eiling går nå på utsiden av det som Waller har gitt ordre om: Eiling trenger nemlig noen millioner til egen vinning. Han prøver både å hjelpe Stauton til å komme ut av knipen, samtidig som at Haake Bruton skal nedlegges. Men Eiling ønsker selv noen fordeler av dette, fordi han innerst inne misliker Waller.

Stauton holder et krisemøte midt på natten, der alle ansatte i bedriften er innkalt. De tar ikke Eilings trussel alvorlig, og beroliger Stauton til å glemme Eiling. ‘Ingen kan stanse oss, nå som vi er kommet såpass langt.’

Stauton er allikevel urolig, og prøver fremdeles å forhandle med Eiling om hvordan bedriften kan reddes fra ødeleggelse.

I Haake Brutons miltærbase i Midt-Østen, går nå Suicide Squad til angrep. White Dragon og Marauder sprenger i stykker Haake Brutons raketter, mens Windfall lager såpass mye sandstorm i ørkenen, at alle kameraer og sensorer ødelegges. Og sand går inn i mellom våpnene deres. Eiling/ Shaggy Man er utkledd som Arnold Schwarzenegger i Commando (Lester 1985), og kjemper på samme måte i ørkenen. Stauton prøver febrilsk om å overtale ledelsen til å samarbeide med Eiling i stedet for å slåss mot ham, de sier blankt NEI! Men når de ser alle ødeleggelsene i basen sin, så vil de overgi seg.

Inne i basen til bedriften Haake Bruton, får Rick Flag øye på en eldre versjon av Rustam, de kommer selvsagt i en ny slåsskamp. Rustam ble ikke drept, kun svimeslått. Et nytt bekymringsmoment, er at det kjemiske monsteret Chemo er i gale hender, Cliff Carmichael har gått imot dem. Chemo angriper Suicide Squad, og Windfall er så modig at hun flyr opp for å stoppe ham med sine orkan-evner. Men dette fører til at hun får kjemisk væske på seg, og dør. Dette får svi, for Faraday blir så rasende, at han går til kontoret til Cliff og dreper ham med sin pistol. Deadshot plaffer ned hele staben i Haake Bruton- men Marauder var en forræder, han er i ferd med å drepe Deadshot før Captain Boomerang Jr kommer til unnsetning: Owen Mercer kaster alle de eksplosive boomerangene han har, mot cyborgen Marauder. Dette gjorde Mercer for å vise Lawton respekt. Han ønsker å bli venner, selv om faren har vært ganske så arrogant. Lawton går med på dette, og gir det en sjanse.

Oppdraget er over, og Haake Brutons virus ble utryddet. Men Waller har noe uoppgjort med Eiling. Hun er så rasende at hun tar flyet ned til dem, og dreper Eiling- for godt. Flag har sett Eilings dårligere sider, og ønsker å slutte seg til Waller i stedet. Men ikke alt er like rosenrødt: Skurken Bane, en grusom motstander av Batman, skal være et vikarierende medlem i Suicide Squad. Men det vil alltid være uforutsigbart i Wallers regime.

Rick Flag, etter at oppdraget er over, får sjansen til å gjenforenes med sin familie, men ønsker ikke dette. Han har derimot et bedre forhold til Suicide Squad enn sin famile, og det sier noe. Eve Eden er en god venn av ham, og han sier om hvordan han vil leve fremover: «The past is dead, Eve. The man they knew is dead. I’m Rick Flag» (Ostrander 2008, s. 189)



 

 


Suicide Squad.Vol.5: Apokolips now (John Ostrander og Kim Yale 1989-1990)

 

Acts of contrition (John Ostrander og Kim Yale 1989)

Presten Creamer er en støtteperson for medlemmene i Suicide Squad, nettopp på grunn av deres vanskelige posisjon. Dette nummeret er viet fra Craemers ståsted.

 
En nykommer er helten Major Victory. Han er en svært patriotisk helt, som har mange likhetstrekk med Marvels kjente Captain America. Major Victorys drakt er hans våpen, fordi den gjør ham sterk og usårbar.

En annen nykommer er skurken Dr. Light. Han går kledd i grått og hvitt, og hans superkrefter består i å manipulere lys overfor sine motstandere.

Major Victory er rasende på Dr. Light fordi han drepte Victorys side-kick. Så blandes flere medlemmer inn i denne konflikten, og det oppstår bløtkakekrig. Bløtkakekrig er noe som oppstår av og til mellom medlemmene, og i dette albumet vil det pekes ut den ansvarlige. For bløtkakene kommer ingenstedsfra, og ingen vet hvem som hiver dem på folk.

Count Vertigo har vært med tidligere, men var da svært lite fremtredende. Her er han mer med, og verdt å vite om ham, er at han er en fiende av Green Arrow. Count Vertigos superkrefter er ‘Vertigo-effekten’, som gjør folk svimle og ute av balanse. I TV-serien «Arrow» (2012-) er han mye mer moderne, og er uten sin tricot. Her er han kledd i stilig lærjakke, og er en ond narkobaron, som produserer stoffet Vertigo, og det har til og med rammet Green Arrow og gjort ham ute av balanse.

Så går Craemer og snakker med Waller, for å høre hvordan det går med henne. Selv hun fortjener den slags samtaleterapi. Craemer konfronterer henne med at hun kalles for ‘The Wall’, og at hun videre undertrykker følelsene sine for å fremstå som tøff og hard. Men allikevel er hun nedfor, fordi at Janus Directive, fra forrige album, gikk hardt inn på henne. Hun skal hele tiden holdes under lupen av Pentagons Sarge Steel. Men Craemer er optimist, og er sikker på at hun fremdeles skal få styrke til å kjempe.

Steel trap (John Ostrander og Kim Yale 1989)

Major Victory har problemer med at Bronze Tiger skal lede dem, og gjør narr av hans Karate-karakteristikker. Bronze Tiger svarer frekt tilbake, og setter ham på plass.
 
 
Punch og Jewlee

To nye medlemmer er klovneparet Punch og Jewlee. De er kledd som gjøglere, og er mye innblandet i kakekrig, og ikke minst mye annet tull.

Så får de et oppdrag: Befri en mann som skal henrettes i Østen. Når de ankommer, får de stor hjelp fra medlemmet Rac Shade, som med sitt kraftskjold dekker seg over han som skal henrettes. Når bødlene skyter, preller alle kulene av det gule kraftskjoldet. Igjen, skal den samme mannen som i vol. 4, lure publikum: En representant for Wallers administrasjon, men dette er egentlig ingen representant, men en skuespiller. Leid inn for å fortelle hvite løgner til opposisjonen og journalister. Slik at Suicide Squads handlinger i Østen blir forsvart, og at publikum ikke blir særlig brydd av hva de egentlig gjorde der nede.

Men en helt ny og verre trussel er like rundt hjørnet: Duchess, som nå kler seg om til den grusomme Lashina. Fortsetter i neste nummer.

Into the angry planet (John Ostrander 1989)

Heretter bruker Ostrander og Yale store referanser fra Jack Kirbys «Fourth World». Jack Kirby er en legendarisk tegnserieskaper som skapte sitt eget univers innad i DC Comics, som ble brukt mye til blant annet Justice League-historier. Av Kirbys karakterer som ble brukt i Suicide Squad vol.5, vil jeg nå kort introdusere. (Kilde: Wikipedia, engelskspråklig versjon).

Lashina:

Den Rambo-påvirkede kvinnen Duchess, har i all hemmelighet hatt et alter ego. Hun kommer nemlig fra planeten Apokolips, og heter Lashina. Hennes våpen er en pisk med fleksi-metall på enden, som hun slår folk med.

Apokolips:
 

En planet der Darkseid styrer. Dette er en hypermoderne planet. Men den kalles også for high-tech industrial wasteland. Den eneste måten å reise dit hen, er via ‘Boom Tube’. Dette er en teleporterende megavogn. Og med rasende fart fyker denne vognen av sted til Apokolips.

Darkseid:
 

Han har et ønske om å erobre alle planeter som eksisterer i universet. Og han vil få slutt på menneskers frie vilje. Han er veldig militant, og krever streng disiplin overfor sine innbyggere i Apokolips. Han er en svært formidabel motstander fysisk og psykisk, og har vært i mye klammeri med Justice League.

Granny Goodness:

En kraftig, gammel dame fra Apokolips. Til å begynne med, var hun fra svært undertrykkede og fattige kår, og ble tatt fra sine foreldre for å bli trent som Darkseids elitesoldat. Granny leder et barnehjem i Apokolips som hun styrer med jernhånd. Men et barn klarte å rømme, og han ble senere kjent som Mister Miracle, utbryterkongen, en Houdini-inspirert superhelt i rød drakt.

Female Furies:

En kvinnelig superskurk-gjeng styrt av Granny Goodness.

Para-demons:

Darkseids ‘shock-troops’-soldater, som adlyder ham for hva som helst. De er lite smarte, og gjør alt han ber dem om. De kan fly over alt. Deres styrke er at de er tusenvis i antall. Og de kan omringe og arrestere selv en ganske så sterk helt.

Forever People:

Dette er den godhjertede gruppen som er i sterk opposisjon mot Darkseid. Forever People kommer fra planeten New Genesis, som selvsagt er motpolen til Apokolips. New Genesis er en planet med demokrati, fred og lykke.

Tilbake til handlingen i albumet, der Duchess går inn i Arkham Asylum i Gotham. Planen var å få med seg Floyd Lawton, men hun mente han så for sliten ut. Men Poison Ivy så mye mer friskere og raskere ut, så hun ble sluppet løs av Duchess. Sammen, bryter de to skurkene seg inn hos Eve «Nightshade» Eden. Ikke overraskende bruker Ivy sin tankekraft til å binde fast Eve Eden med klatreplantene sine.

I Wallers lokaler, kommer en tekniker og viser henne de nye bombearmbåndene. De er nå hakket mer moderne, slankere og mer manøvrerbare. Og nå blir det enklere for Waller å spore opp sine medlemmer. Nå lister Duchess og Ivy seg inn i Belle Reve. Duchess ønsker å skape splid innad i Suicide Squad. Og ond som hun er, så overtaler hun Flo til å bli med. Flo har hittil vært bak kulissene. Men dette er en afroamerikansk kvinne, som er hyperintelligent. Hun er datageniet som korresponderer med Barbara Gordon i Gotham, og hun er kjempeflink til å skaffe Waller informasjon. Waller er imot at Flo skal ut i felten, hun er alt for verdifull til å dø.
 
Datageniet Flo
 
Men innerst inne er Flo forelsket i Ben «Bronze Tiger» Turner. Og et vagt trekantdrama er oppstått, fordi at Mari Jiwe «Vixen» McCabe er Turners utkårede. Mest sannsynlig er Flos trang til eventyr, at hun klarer å bli overtalt av Duchess. Mot slutten av dette albumet vil dette bli noe Flo aldri, aldri skulle ha gjort. Mer om dette senere.

Duchess allierte i tillegg til Poison Ivy, er Rac Shade. Og nå viser Duchess seg med sin heldekkende Lashina-rustning. Og selvsagt måtte hun slå ned Waller med pisken sin. Det ene medlemmet etter det andre, blir slått ned av Duchess, Ivy og Shade. Men når Flo kommer inn i Boom Tube, og ser at hele staben ligger bevisstløse på gulvet, da skjønner hun at det er en felle. Shade spør Lashina hvorfor Flo er med. Da svarer hun hånlig: «A gift for my granny!» (Ostrander 1989, s.75)

Lashina har en magisk stav til å styre Boom-vognen med, og vips er de kommet til Apokolips.

Men Lashina glemte en liten detalj: Bronze Tiger! Han er rasende, og skriker etter Vixen.

Alle disse ble bortført til Apokolips: Nightshade, Rac Shade, Waller, Captain Boomerang, Major Victory, Vixen, Vertigo.

 

Armagetto (John Ostrander og Kim Yale 1989)

Nå er de kommet til diktaturet Apokolips. Det er et heslig syn, der en haug av gigantiske Darkseid-statuer står overalt. Rac Shade blir uvenner med Lashina, fordi han skjønner at hun kun er ute etter sine egne behov og lyster, og bare ville bruke Suicide Squad som ‘kanonføde.’ Hun har med andre ord behandlet disse menneskene som objekter, et sterkt psykotisk trekk.

Langt vekke, i Belle Reve, er hele staben urolig, fordi de ikke får kontakt med Waller og resten av de bortførte. Sarge Steele herser med Bronze Tiger, og forbyr ham å gripe inn. Dette gir han blaffen i, og han ønsker å prate med Barbara Gordon for å få hjelp.

Tilbake til Apokolips, har hele staben våknet, og de er fly forbannet. Shade beklager at han lot seg lure av Lashina, og slutter seg til dem i stedet. Flo er livredd og gråter.  Så forklarer Lashina dem hva hennes motiv er: Hun skal hevne seg på den gamle damen Bernadeth. Bernadeth er assisterende leder av Female Furies, og er svært fryktet. Lashina var til å begynne med øverste leder av denne kvinnelige hæren, men ble utstøtt av Bernadeth. Lashina ble skvist ut av dem, og flyktet til jorden. Men Lashina har så inderlig lyst til å få tilbake sin lederrolle. Og da tar hun i bruk alle sine skitne knep, og ville bruke Suicide Squad som kanonføde. Dette fordi at alle tenkelige hærstyrker i Apokolips skal fly på Waller og co, mens Lashina er alene med Bernadeth. Derfor. Så oppstår en gedigen slåsskamp mellom Suicide Squad og Darkseids styrker. Og Briscoe dør i kryssilden. Nightshade blir helt på gråten over dette, for hun vil det beste for alle i gruppen. Men Waller er så steil at hun ber Nightshade om å ta seg sammen og heller fokusere på de som er i live.

 

I Arkham har Bronze Tiger presset Lawton til å bli med. Han blir da uansett en fri mann, så dette går han med på.

I Apokolips sier Poison Ivy til Lashina at hun kjeder seg- det er jo ingen planter der hun kan leke med. Da svarer hun at Ivy har gjort det hun skulle, og at hun godt kan dø for Lashinas del.

Major Victory har som tidligere nevnt en drakt som gir ham krefter. Nå har drakten blitt såpass revnet at han føler seg svekket. Rac Shade oppmuntrer ham til å hente de kreftene han har innenfra.

Flo er fremdeles helt fortvilet og gråter, mens Waller beroliger henne om at alt snart er over. Hvis ikke dette er et falskt løfte. Waller bryr seg lite om Lashina, der hun slåss mot Granny Goodness. Men Waller innser at Lashina er eneste mulighet til å få sin stab tilbake til jorden på. Waller har et mitraljøsegevær som hun peprer mot fienden.

 

That hideous strength (John Ostrander 1989)

Alle i Suicide Squad er i kraftig håndgemeng med Darkseids hær. En særegen skikkelse i Female Furies er Mad Harriet. Hun er påfallende lik en skikkelse fra Batmans univers, nemlig Creeper. En skikkelse som stadig kryper og hopper, og med langt, bustete grønt hår. Nightshade får her brukt sine skygge-evner mot en ny Duchess-kopi: Artemiz. Og om hun er Rambo-påvirket eller ikke, så bruker denne damen pil og bue. Nightshade sperret damen inne i et evig skyggelandskap. Om denne damen kom seg ut ved en senere anledning, vites ikke.

Siden Poison Ivy er lurt av Lashina, allierer hun seg med Waller i stedet. Og gir henne en hjelpende hånd mot Granny Goodness: Hun bruker all den giften hun har i sine skarpe negler, og klorer Granny i fjeset. Men Granny ble helt uberørt av det, og kastet henne av sted. Ivy sa selv at det var nok gift til å drepe en elefant med.

Endelig klarte Lashina å få Bernadeth for seg selv. Og Bernadeth ble drept. Men Granny er fremdeles arg på Lashina, og sier at hun skal ha ‘betalt’ for å gjøre Lashina til lederen av Female Furies. Da er Lashina så slu at hun tilbyr Flo som slaven deres.

 

In final battle (John Ostrander og Kim Yale 1989)

 

Tilbake til Belle Reve, der Bronze Tiger og Deadshot er helt fra seg, fordi de ikke kommer seg til Apokolips. Men så kommer en bil ingenstedsfra, med selveste Forever People. Denne underlige gjengen sier at de har sett i en slags ‘krystallkule’, hva som har vært problemet så langt. Og de vil så gjerne hjelpe med å motarbeide Darkseid. Doctor Light, Punch og Jewlee stritter først imot, men de innser at ingenting er viktigere enn å hjelpe sine kjære kollegaer. Forever Peoples Boom-bil fyker av sted til Apokolips.

Og Lashinas sirkus var til ingen nytte, for nå har Darkseid gjenopplivet Bernadeth. Og Darkseid tar livet av Lashina. Alt dette til ingen nytte. Ikke nok med dette, for Flo ble drept i kryssilden. Waller sier til Flos lik: «Hvordan forklarer jeg dette til din mor?» Da frister Darkseid med å gjenopplive henne. Men smart som Waller er, avviser hun dette bryskt, for hun har lest Darkseids papirer, og vet at dette er et knep for å gjøre folk til sine slaver. Til alles overraskelse, gir Darkseid hele Wallers stab amnesti- og gir dem tillatelse til å returnere til jorden. Men dette er et sjakktrekk som han senere kan utnytte.

Threads (John Ostrander og Kim Yale 1990)

Dr. Light og Flo er døde. Tilsynelatende også Count Vertigo, men hans puls banket, så Waller beordret ham til sykehus. (Han er fremdeles en fiende av Green Arrow.) Men Dr. Light har den egenskapen at han kan gå rundt som et gjenferd.

Så blir det en løsning på bløtkake-mysteriet. Klovnen Punch ble anklaget, fordi hans skap var fullt av slike kaker. Men så kommer fengselsvakten med sin troverdige teori: Det var Captain Boomerang. Da bestemmer Waller at Captain Boomerang skal kastes ut av helikopter (heldigvis 2 meter over en australsk strand), og han skriker etter dem om å komme og hente ham. Men, det skal ikke sees bort i fra at han kommer tilbake senere.

Caging the tiger (John Ostrander og Robert Greenberger 1990)

Dette nummeret er viet Bronze Tiger, alias Ben Turner. Hans far ble drept av en narkoman. Siden tok han kampsport-timer i Østen. Der lærte han å kontrollere sitt røde temperament. Men det var egentlig Waller som klarte å lære ham disiplin, og som fikk ham til å omgås andre mennesker, slik at han kunne gjøre noe meningsfullt for å skape verdensfred.

Noen korrupte byrådsledere i Louisianas kommunebygg diskuterer sammen med noen narkobaroner. De har en sleip plan. Denne narkoklanen heter Loa, og er inspirert av Voodoo.

Waller forklarer Barbara Gordon at Flo er død, og dette begynner den tidligere Batgirl å gråte av.

 

Dead Issue (John Ostrander og Kim Yale 1990)

 

Sarge Steel ringer Waller, og sier at Suicide Squad blir oppløst, med umiddelbar virkning. Hun får beskjed om å pakke sakene sine og gå. Steel sier at Checkmate kan overta, de er heller ikke noen skurkeliga.

Til og med Major Victory blir overtalt til å gå imot Waller, men siden han har sett hvordan gruppen hennes har reddet verden, tar han mye heller parti med henne. Han sier (som den patrioten han er) at han er fri og uavhengig, akkurat som den amerikanske borger skal være.

Men Waller er uunnværlig, og hører ikke på Steel. For en ny fare truer, denne voodoo-kulten Loa, som vil gjøre hele byen til zombier med sin forgiftede kokain. Så hun setter Poison Ivy og Deadshot opp mot denne Loa-kulten. Og det var en suksess, for kulten ble stoppet- for denne gang.

Albumet slutter med at Waller havner i fengsel- nettopp fordi hun var så standhaftig at hun aldri hørte på lederne i Pentagon.




 

Suicide Squad vol. 6: The Phoenix Gambit (John Ostrander og Kim Yale 1990-1991)

 
«The Phoenix Gambit Part One: Ashes» (John Ostrander og Kim Yale 1990)
 
Som nevnt i det forrige albumet, «Apokolips Now», er Waller havnet i fengsel på grunn av sin illojalitet mot regjeringen. Hun styrte Suicide Squad ‘helt Texas’, slik hun selv ønsket.
 
Men til fengselscellen kommer Sarge Steele, med et tilbud: Hun kan slippe ut mot at hun gjør et oppdrag for regjeringen. Hun skal tenke på det, men hun gjør seg kostbar: Både millionbeløp og presidentens benådning.
 
Selveste Batman involveres. I Gotham er en russisk mann drept ved en båthavn. Batman og politisjef Gordon undersøker liket. Batman finner ut av at russeren er drept på en veldig merkelig måte: Han er blitt ‘kastet som en golfball’ flere hundre meter av gårde, for så å lande på båhavnen. Gordon lufter sin teori om at en av Supermanns kaliber står bak, som Supermanns kryptonske fiende Zod. Men Batman skjønner at mordet er utført av en mye svakere person enn Zod. Med sin supercomputer finner Batman ut at det er Stalnoivolk (Ivan Illyich Gort) som står bak. Han har vært skildret før, i albumet «Suicide Squad.Vol.2: The Nightshade Odyssey», nærmere bestemt i nummeret «Red Pawn» (John Ostrander 1988). Stalnoivolk har nemlig vært en supersoldat for KGB. Batman sporer opp denne kjempen i Gotham, og de kommer i håndgemeng. Så dukker Steele opp, og stopper kampen, med pressmiddelet at han kan finnet ut av Batmans sanne identitet. Waller har nemlig spart på Batmans fingeravtrykk som Matches Malone, og har dette som pressmiddel- om Batman blander seg opp i det som Waller driver med.
 
Steele presser dermed Batman til å hjelpe Waller med litt av en utfordring. Waller slapp ut av fengselet, med presidentens benådning, men om hun er rik er ikke så sikkert. Men hun er unnskyldt og får holde på som før. Batman trengs til å få has på Poison Ivy, en kjent fiende av ham. For Waller vil bruke Poison Ivys evne til å forføre og hypnotisere et medlem som har slått seg fullstendig vrang: Count Vertigo. For Vertigo har det rablet for, der han har dannet et lite opprør i det fiktive landet Vlatava. Dette er pinlig for USA, og Waller vil stoppe dette. Selv om Batman innerst inne er motstander av det Waller driver med, så vil han allikevel bli med, siden han kjemper mot all urett.
 
«The Phoenix Gambit Part Two: Embers» (John Ostrander og Kim Yale 1990)
 
Så skal Vertigo stanses. Stalnoivolk bruker sitt golfball-kast, der han plukker opp en supersoldat som kan eksplodere. Denne mannen kastes som en golfball mot Vertigo, som klarer å sprenge i stykker hele kraftskjoldet hans.
 
Mari «Vixen» McCabe tilkalles av Waller. Nå har hun tatt seg en pause (hun er ingen kriminell, og kan komme og gå slik det passer henne) der hun er modell på en catwalk. Men etter at catwalken er over, frister Waller henne med at hun kan gjenforenes med Bronze Tiger. Dette klarer hun ikke å si nei til. Hun er med.
 
Nå skal Poison Ivy tilkalles. I det fiktive landet Puerto Azul, har hun forført en diktator med sin gift. Han gjør hva som helst for henne, og gir henne alt av rikdom. Men Batman dukker opp, han har slått ned livvaktene hennes. Han presser henne til å bli med på Wallers oppdrag. For hvordan skal Ivy fortsette med sitt spill? Hun har forført diktatoren, men hun vil ikke klare å komme seg ut av landet i live (med en rasende folkemengde mot henne), og kontoen hennes er fryst. Hun blir med.
 
Ben «Bronze Tiger» Turner tilkalles. Han er på en pub der han drikker og sturer til langt på natt. Waller og Vixen overtaler ham til å bli med for å ‘ha noe å gripe fatt i’. Han går med på dette. Men en tidligere rival av Bronze Tiger, ved navn Ravan, skal også bli med.
 
Captain Boomerang er ennå på den øde øyen. Han tror han kan lage seg en flyvende boomerang på størrelse med en halv hybel, og denne katapulten som er under boomerangen, skal liksom ‘få ham til å fly’ til Australia Sentrum. Denne flyvende boomerangen rikket seg ikke av flekken, men så kom Wallers menn med sitt helikopter for å hente ham. Dette alternativet er bedre enn den øde øyen.
 
Så starter oppdraget: Skape fred i Vlatava. Men de måtte ta økonomi-klassen på et vanlig passasjerfly.
 
«The Phoenix Gambit Part Four: Black Queens Mate» (John Ostrander og Kim Yale 1990)
 
Poison Ivy har nå kommet for å gjøre det hun skulle: Å forføre og hypnotisere Count Vertigo. Men som den skurken hun er, så har hun en agenda: Hun vil bruke dette til egen vinning. Nå har hun riktignok avledet Vertigo til å la Vlatava være i fred. Men, hun ønsker å eie Vlatava og styre landet etter egne behov og lyster. Altså: Poison Ivy har gått imot Waller, og driver ordrenekt på det groveste. Men, på denne tiden var det bare suspekte kriminelle som fikk bombearmbånd. Og Poison Ivy er i live selv den dag i dag.
 
Men de russiske diplomatene ga Wallers gruppe amnesti, siden Vertigo var nøytralisert. Og de hadde i kortene at Suicide Squad alltid ville finne på noe ramp, og de så mellom fingrene på Poison Ivys lille agenda- som dessverre gikk i vasken.
 
«Grave Matters» (John Ostrander og David M. DeVries 1990)
 
Dette nummeret er viet Captain Boomerangs bakgrunnshistorie. Coveret viser at han står seiret over en svimeslått Flash (på norsk kalt Lynet). Fordi Captain Boomerang er fiende av ham, står det en liten tagline : «Flashbacks». Nettopp fordi det er Captain Boomerangs flashbacks til sin fortid i Australia, og hans bitre nag til Flash.

 
Adam Cray som The Atom
 
Men først får vi en kort intro med at Ray Palmer (The Atom) er død (eller er han i live?) Men hans stedfortreder er Adam Cray, som er uunnværlig i denne sammenheng. For The Atom kan krympe seg ned til størrelse på mindre enn en maur. Da kan han overvåke, smyge inn i nøkkelhull og mye mer. Men nå til Captain Boomerang:
Han og Lawton er i Australia, for å delta i begravelsen til sin mor som nylig døde. Her i Australia kaller alle ham for George, det var hans barndomsnavn. Han var veldig knyttet til sin mor, og hun var den eneste gode pedagogen i denne røffe familien. For hans far drakk mye, og var voldelig. Han ga blaffen i at unge George var så flink til å lage boomeranger. Å drive med boomerangkasting var lille George sin virkelighetsflukt fra den traumatiske oppveksten. Etter begravelsen skal han og Lawton rekke et fly til Østen, der de har et oppdrag for Waller. Det vil George gjerne, siden han har nok av bitre minner (også flashbacks?)
 
Suicide Squad nr. 45-47 (John Ostrander og Kim Yale 1990)
 
I Østen: skurken Kobra hadde ikke rømt, men han har evnen til å teleportere seg over til andre steder mens han allikevel sitter i fengselet.
 
Bronze Tiger og Ravan har vært bitre rivaler, men er tvunget av gårde på samme oppdrag, her i en militær-gummibåt om natten. Men godt samarbeid er det i hvert fall ikke mellom George Digger Harkness og Floyd Lawton. For på flyplassen i Australia, insisterte George på at han og Floyd skulle ta seg noen drinker før de gikk til gate.  Men det grusomme: De kom for seint til gate, og da de skulle vise billett til damen i skranken- så hadde flyet lettet!
George er rasende og skriker, mens Floyd er mer sindig. Han fører George til et toalett, der han setter George skikkelig på plass: For Floyds koffert hadde selvsagt blitt lempet om bord i flyet, og der var Deadshot-drakten med sniper-geværet! Så sier Floyd til George: Av alle fremtidige ulykker som hender ham, er det George som er ansvarlig for. De er bitre uvenner. Men George kverulerer, og sier at Floyds temperament sikkert stammer fra urettferdige foreldre. Da sier Floyd Lawton noe som får ham til å bli fullstendig taus: Han har aldri hatt noen foreldre.
 
I Østen sitter Kobra i fengselet og smiler ondskapsfullt. Waller og østlige diplomater ser at noe må være galt. Så hun har bedt The Atom om å krympe seg ned til størrelsen av en maur, for å overvåke Kobra i sin fengselscelle. Der ser Atom at han har lange samtaler med seg selv. Men han snakker ikke med seg selv, for den kunstige intelligensen Dybbuk er i fengselet!
 

Dybbuk
 
Dybbuk er et grønt lysende hologram med fasongen av en mannskropp, omringet av datamaskinens null/ett-tall. Såkalt «Artificial Intelligence». Han er fanget av østlige diplomater, som tvinger ham til å hente inn alt av data. Men Dybbuk kan tenke selv, og kommer stadig med filosofiske motargumenter. Da ber de ham om å holde kjeft, og gjøre jobben sin.
 
Vixen blir såret av Ninjaer, og Bronze Tiger vil sende henne til sykehus. Mens Ravan, som er konsekvensetiker, sier at det er viktigere at verden reddes, enn at Vixens liv reddes. Ravan stikker av fra dem, i håp om å få sin fengselstid redusert av Waller.
 
Dybbuk har nemlig overtatt kontroll over østlige jetfly, for å fremprovosere krig. Vertigo tvinges av Waller til å stoppe flyene med sitt kraftskjold.
 
Dette reddet verden:
  • Vertigo dannet kraftskjold for å stoppe jetfly
  • Østlig helt overtalte Dybbuk til å ombestemme seg, og ikke høre på Kobras onde planer. Dybbuk trakk seg ut av jetflyene.
  • Atom svimeslo Kobra. Selv om han er på størrelse med en hånd, kan han allikevel slå folk rett ned, med en styrke sammenlignet med strongmen.

 

Kobra er igjen i fengsel, nå i et Magical Constraints-fengsel. Men: En soldat sier til Waller at Lawton og Harkness endelig kom frem, men med et senere fly. Waller håper denne unnskyldningen VIRKELIG bør være god!

 

«In Control» og «Out of Control» (John Ostrander og Kim Yale 1991)

 

Fengselspsykiateren LaGrieve sier at det er litt vel uetisk å sette tvangstrøye på Vertigo, og medisinere ham med en motgift- på isolat. Men Waller gir ham denne straffen fordi han har vært så illojal og rabiat.

 

En ny trussel: Cliff Carmichael har evnen til å styre andres tanker mot deres egen vilje, og få dem til å gjøre hva som helst for ham. Og han var ute etter Barbara «Oracle» Gordon. Han oppsøkte henne på hennes hemmelige adresse. Men Waller skygget ham, og slo ham rett ned. Barbara var nemlig forberedt på at Cliff skulle angripe, og hun hadde pistol på lur. Men som Batmans æreskodeks på å aldri bruke pistol, så innså hun at Cliff skulle fengsles, og ikke dø.