Batman

Batman
Batman art

søndag 4. september 2016

Lady Shiva


Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes


 Ill.: Alina Urusov
 

Lady Shiva, alias Sandra Woosan/ Wu-San, ble introdusert for aller første gang i tegneserieheftet Richard Dragon: Kung Fu Fighter nr.5 (1975).

En av de aller første bidragsyterne til fortellingene om henne, var Dennis O’Neil. Han er også en meget kjent manusforfatter og redaktør for Batmanbladene.

Pre Crisis

Sandras historie begynte i den fattige delen av Detroit, der hennes søster Carolyn døde under mystiske omstendigheter. Sandra ønsket å lære seg selvforsvar, og hennes Sensei ble Richard Dragon. Hun ønsket å skifte navn til Shiva, noe hun mye heller ville hete i stedet for Sandra. Men da Richard Dragon trakk seg tilbake, fordi han ville leve for seg selv oppe i fjellene, skilte han også lag fra Shiva. Selv ville hun også følge sin egen vei.

Post Crisis

Her var Sandra og Carolyn allerede fortrolig med kampsport. Men en sentral skikkelse kommer; den onde David Cain. Denne mannen beundret kampferdighetene til Sandra, men Cain klarte å finne noe han så på som en svakhet: Når Sandra sparret med sin søster, hadde hun dårlig samvittighet for å være hardhendt. Såpass ond var Cain, at han drepte Sandras søster. Kun for å eliminere «angsten for å skade motparten». Dette gjorde Sandra rasende, og hun sverget hevn. Men Cain var medlem av Ra’s al Ghuls League of Assassins.  Med denne posisjonen klarte Cain å fange henne, samtidig for å inngå et kompromiss: Sandra kunne få et rikt liv og solidarisk fellesskap i ligaen til Ra’s al Ghul, men til gjengjeld måtte hun få barn med David Cain. Dette gikk hun med på, og hun fikk en datter, Cassandra Cain. Og Sandra byttet navn til Lady Shiva.

Cassandra Cain klarte som ung voksen å bli en midlertidig Batgirl, sjekk artikkelen min fra april 2016 om Batgirl.

En dag, etter å ha bygget et godt nettverk ute i verden, klarte Lady Shiva endelig å løsrive seg fra David Cain. Hun ble en leiemorder, og dyrt skulle det absolutt koste. For disse pengene skulle hun blant annet bruke til å lære seg så mange kampsporter som mulig. Ingen skulle være flinkere enn Lady Shiva i krigskunsten.

I hennes møte med Batman og Robin, har hun ikke vært i samme kategori som de faste kriminelle gjengangerne som f.eks. Riddler, Pingvinen eller Poison Ivy. Dette fordi hun kom fra League of Assassins, som har som mål å utslette all kriminalitet. Men for å oppnå dette, er de ikke redde for å bombe i stykker en (i deres øyne) høykriminell storby. Hun skal kjempe mot kriminaliteten, men kan derfor finne på å drepe folk, derfor kan hun havne i klammeri med Batman og Robin.

Da Batman klarte å lege sine sår fra kampen mot Bane i serien Knightfall, ville han noe mer enn bare å bygge seg opp. Han ville videreutvikle sin kampsportekspertise, og søkte hjelp fra selveste Lady Shiva. De skiltes heller ikke som fiender.

Hun har i en svært kort periode trent Tim Drake som Robin. Kortvarig fordi hun prøvde å lære ham at det er riktig å drepe- Og siden dette strider mot Batmans verdier, takket han nei til videre leksjoner fra henne.

Fordi Lady Shiva er en leiemorder, med filosofien til Ra’s al Ghul, kan derfor Batman aldri vite om hun kan finne på å gjøre noe galt.

Kilder: Bøker:
Greenberger, R. (2008) The Essential Batman Encyclopedia. New York: Titan Books
Internett:
Wikipedia. Engelskspråklig versjon.