Batman

Batman
Batman art

søndag 18. september 2016

Alt om Suicide Squad, del 1 av 3


En guide over mesteparten av Suicide Squads tegneserieutgivelser, fra Pre Crisis til New 52

Skrevet av Lars Bendik Klev Furnes

 






 
Suicide Squads aller, aller første medlemmer (Ill.:Ross Andru)

 

PRE CRISIS

Suicide Squad: The Silver Age Omnibus (Robert Kanigher 1959-1966)

 


Dette er aller første gangen Suicide Squad blir til. Dette har ingen ting å gjøre med Ostranders versjon, bortsett fra at Rick Flag junior er med i Post Crisis-eraen. Denne Pre Crisis-eraens Suicide Squad består av tapre kommandosoldater som skal utslette gjenoppståtte dinosaurer. Ingen superskurker i hovedrollene. Og en meget interessant analyse av dette, vil jeg nå beskrive:

-Suicide Squad tar i bruk teleportfunksjoner i flere ulike former: Karin Grace’s malerier, en hvals mage, og skyer. Da kommer de til en annen dimensjon, som er en dinosaurtid.

-Det brukes alltid alle slags typer bomber mot monstrene. Kan dette være et budskap om at for eksempel atomvåpen bør fortsette å produseres, siden de kan være nyttige hvis romvesener eller lignende skulle angripe verden? Verdt å merke seg er at dette var i kjølvannet av annen verdenskrig, og at i dag er atomvåpen noe de fleste land ønsker å eliminere.

-Den gigantiske hvite ape redder Suicide Squad fra dinosaurene. Menneskene stammer fra apene, og det kan i bladene være et hint til at menneskene skulle være fullstendig fri for dinosaurer.

Den hvite ape, som alltid er på Suicide Squads side. (Ill.:Ross Andru)

 

-Jess, dr.Evans og Rick Flag har alle følelser for Karin Grace. Men det er Flag som er hennes utkårede. Det er en undertrykket romanse mellom Rick Flag og Karin Grace, fordi:

-De vil ikke ha noe romanse på arbeidsplassen.

-Flag må ikke komme i konflikt med Jess og dr.Evans, siden han ser at de også liker henne.

Etter at Flag og co slutter å skildres i Omnibus del 1, får vi møte to nye helter: Mace og Morgan. De er bitre uvenner, men er tvunget avgårde på samme oppdrag for å ta dinosaurer. Da er det en ny interessant vinkling, og det er at i Ostranders versjon, og den påfølgende New 52, har temaer som både undertrykket og konfliktfylt romanse (Harley Quinn mot Jokeren og Deadshot), samt klare gruppekonflikter (særlig Deadshot mot Captain Boomerang, og Harley Quinn mot Duela Dent).

Dette albumet (Omnibus del 1) dekker perioden fra 1959 til 1966, og det finnes flere slike fortellinger på vei, som pr. september 2016 ennå ikke er lagt ut for salg.

 

The Three Waves of Doom (Robert Kanigher 1959)

Et overnaturlig fenomen oppstår, ved en plass i havet nært en amerikansk kyst. Nærmere bestemt en varmekule, som stiger opp fra sjøen og skremmer vekk de badende på stranden. Vannet blir glovarmt, og sanden blir til glass. Richard Montgomery Flag, faren til Richard Rogers Flag fra Ostranders versjon fra Post Crisis-eraen, introduseres for aller første gang i denne fortellingen. Rick Flag senior har hatt erfaring med slike varmeelement fra før av, da han kjempet mot japanerne under annen verdenskrig. Karin Grace introduseres (hun var også i Post Crisis-eraen, men da som en helt ny Karin Grace- som også var kjæresten til Rick Flag junior). Denne Karin Grace var en sykepleier som hadde tjenestegjort under annen verdenskrig. Noe skjebnesvangert skjedde da hun var om bord i et militærfly. I dette flyet var piloten hennes kjæreste. Så styrtet flyet i sjøen, og mannen døde i forsøket på å redde henne. I voldsomme bølger, måtte hun bruke en vrakdel fra flyet som flåte. Hun kom omsider til lands, og: Hun fikk en tapperhetsmedalje fordi hun hadde overlevd dette dramaet. Senere i karrieren kom hun i bekjentskap med Rick Flag. De ble kjærester, men han prøvde hele tiden å la jobb være jobb, og privatliv privat. Kjærligheten mellom dem ble derfor svært undertrykket. En annen faktor, var at kjæresteparet måtte ha med to vitenskapsmenn på laget i Suicide Squad: Jess og dr. Evans. Disse to mennene hadde også følelser for Karin. Derfor måtte Flag skjule romansen sin for de to mennene, men han mente også at jobben kom foran privatlivet.

Tilbake til naturkatastrofen på sjøen: Forsvaret angrep varmekulen, og den ble nå til is. Dette har gitt liv til en enorm dinosaur som går til angrep. Dinosauren er så stor at den klarer å gripe fatt i et militærfly oppe i himmelen. Suicide Squad måtte gå så drastisk til verks at de brukte en romrakett som agn for dinosauren. Uhyret løp etter gruppen som holdt på å gå inn i raketten, og lukket igjen døren like før dinosauren klamret seg fast rundt den. Med en rasende dinosaur klamret fast til raketten, kjørte de opp mot verdensrommet. De kjører såpass langt at den er nærme solsystemets ulike planeter. Dinosauren ble ristet av raketten, og sugd inn i en planetrotasjon.  Dinosauren vil derfor i all evighet sirkle rundt i solsystemet. Men: Dette får konsekvenser for neste nummer.

The Sun Curse (Robert Kanigher 1959)

Suicide Squad er fremdeles oppe i romskipet etter å ha ristet av seg dinosauren. Den undertrykte romansen utspiller seg inne i romskipet, der først Rick Flag og Karin Grace hvisker om de burde bli et par eller ikke, og så der Karin skal måle pulsen på Jess og dr. Evans. Da sier de at de har så høy puls, fordi en vakker kvinne er med på reisen. På sin retur til jorden, har dette skjedd: Inne i romskipet krymper de til så små som størrelsen av en finger. De lander i sjøen, og må bruke en fyrstikk-eske som flåte (!) Der blir de angrepet av en måke, og de skremmer den bort med å vifte med en brennende fyrstikk. Omsider sniker de seg inn på en utenlandsk militærbase (hvilket land de kommer fra, vites ikke). Men disse soldatene planlegger å angripe USA.  Siden de er så små, blir de ikke oppdaget, og dette utnytter de ved å sprenge hele militærbasen. Tilbake på hjemreisen, har de så vokst tilbake til normal størrelse.

Serpent in the Subway (Robert Kanigher 1959)

Suicide Squad er i Paris, på ferie. Igjen er Karin og Rick uenige om å bli åpne for de andre om sitt forhold, for så å bli et par. Rick stritter imot, jobben er viktigere. Gruppen tar så T-banen, der de inne i en tunnel blir angrepet av en gigantisk slange på flere hundre meter. Rick går ut av vognen og skyter, men kulene preller av på slangen. Selv skuddene fra det franske forsvaret, vil ikke klare å skade slangen. Den er nesten like stor som Eiffeltårnet, som den nå klatrer oppover langs. Det franske forsvaret kommer med helikopter, der Suicide Squad bidrar med å hoppe ut av helikopteret- for med en gigantisk plastikkpose som skal surres rundt slangens hode. Dette kveler slangen, som så dør. Jess og dr. Evans undres over om denne slangen er en etterkommer av dinosaurene, men det vites ikke. Siden bladene den gang var sensurert av Comics Code Authority, står det skrevet på slutten, en advarsel- Barn skal ikke leke med plastikkposer over hodet. Dette er selvsagt også lurt å informere om i dag.

The Creature of Ghost Lake (Robert kanigher 1960)

Professor Duane har eksperimentert med kjemikalier for å dyrke frem enda større frukt og bær. Men: Ved et uhell har noen dyr fått i seg disse kjemikaliene. Med katastrofale følger, gigantiske dyr går til angrep mot befolkningen. Igjen preller geværkuler av dem, og tyngre skyts behøves. Suicide Squad drar på liksom-ferie til Ghost Lake, der det spekuleres i at monstrene har bosatt seg, under havet. Noe som også er tilfelle: En gigantisk mann bor under vann, og angriper dem. En bombe må til for å eliminere monsteret.

Raid of the Dinosaurs (Robert Kanigher 1961)

Karin Grace er glad i å male kunstverk hjemme hos seg selv. Men hun har i det siste fått overnaturlige evner, nærmere bestemt Extra Sensory Perception. Dette har hun først fått greie på når hun ser at hun, i all uvitenhet, har malt en haug med dinosaurer. Derfor tilkaller hun teamet sitt. Jess og dr. Evans mener at de kan klare å gå gjennom et teleport-hull i maleriet. Noe som også gjøres. De kommer inn i en parallell verden der dinosaurer lever blant menneskene. Men før de kommer nær dinosaurene, klarer hele teamet å komme ut av teleport-hullet, tilbake til virkeligheten.

Threat of the Giant Eye (Robert Kanigher 1961)

En overlevende soldat fra et militærfly ligger i en sykehusseng. Han sier at han har blitt angrepet av noe uforklarlig. Da bringes Suicide Squad, der Karin lager en fantomtegning fra beskrivelsene til den syke. Denne tegningen viser en enøyd kjempe. Denne kjempen er en kyklop, en enøyd kjempe som ble omtalt i gresk mytologi. Dette må stanses: Suicide Squad flyr over ulykkesstedet, og hopper ned med fallskjerm når de ser kjempen. Kyklopen er over 20 meter høy, og kan bruke missilraketter som spyd. De klarer til slutt å drepe denne kyklopen.

Master of the Dinosaurs (Robert Kanigher 1961)

Suicide Squad slåss mot en gigantisk flyveøgle av en dinosaur, som truer New York. De må gå helt opp til toppen av frihetsgudinnen for å komme nær den. Denne flyveøglen jobber for et ondsinnet romvesen som ønsker å eie verden. For han har flere flyveøgler, som skal stjele jetfly for ham, dette fordi han ønsker å reprodusere dem til egen vinning. Suicide Squad sender avgårde en bombe for å utslette romvesenet med flyveøglene.

Menace of the Mirage People (Robert Kanigher 1961)

Suicide Squad er i en ørken, der de rir på hester. En luftspeiling (på engelsk ‘mirage’) viser seg for dem: De ser en elv midt i ørkenen. Men de ser ikke syner, for når de går nærmere, ramler de med hestene ned i vannet. Under vann ser de en rekke gjennomsiktige, blåtone-fargede menn. De havner så i en luftboble der de må sitte rundt et bord med dem. Suicide Squad klarer ikke å eliminere dem, og disse luftspeilings-mennene forsvinner. Suicide Squad kommer ut av det med livet i behold.

The Prisoners of the Dinosaur Zoo (Robert Kanigher 1962)

Gruppen er i en båt, der en megahval sluker dem. Men inni hvalkroppen er det en teleportfunksjon, der de havner inn i en dinosaurdimensjon. Dette er mer en slags oppdagelsesferd enn de krigene de ellers havner i. De kommer så tilbake til virkeligheten, gjennom teleportfunksjonen.

Rain of Fire (Robert Kanigher 1962)

Denne gangen tas det en pause fra monsterjakt. Nå står de overfor en menneskelig skurk ved navn Sculptur Sorcerer.  Han har som spesialitet å forvandle folk til gullskulpturer, dessverre også Suicide Squad til disse skulpturene. Skurken er også alliert med klovnen Sneeko. Men en hjelpende kvinne, Karra, har evnen til å få vulkaners lava til å sprute over gullskulpturene som smelter. Gruppen er nå fri, og de skal nå arrestere Sculptur Sorcerer, med hans egen medisin: Alle kjeltringene blir fanget inni sine gullskulptur-former, og planen et at Karra skal smelte gullformene når de først er bak lås og slå. Slik at rømning blir umulig.

Tunnel of Terror (Robert Kanigher 1963)

Rick Flag var i sin fortid en marinebåt-soldat. Der kjempet han også mot havdinosaurer. Og han fikk der en meget verdifull beskytter: Den hvite ape. Hva denne apen bidro med, fortsetter i neste nummer.

Return of the Dinosaur Killer (Robert Kanigher 1963)

Rick Flag og en vitenskapsmann flyr nå inn i en teleporterende sky. Da kommer de inn i en dinosaurdimensjon. Der kjemper de mot dinosaurene med TNT-dynamitt. Den hvite apen kalles av dem for ‘Dinosaur Killer’. Apen er over 20 meter, og slåss mot en like høy dinosaur, og han beskytter Flag og vitenskapsmannen inne i sin hånd, mens apen holder dinosauren unna dem. De klarte å drepe dinosauren, og de er apen stor takk skyldig.

 

The Suicide Squad (Robert Kanigher 1964)

Tagline for Morgan og Mace: «A new combat team who hated each other- more than they did the enemy!»

To nye agenter, Mace og Morgan. (Flag og co er så langt ikke lenger med i Omnibus del 1). De er sendt til et øde islandskap der en dinosaur har våknet opp. De dreper den med en håndgranat. Men de krangler stadig med hverandre. Men til tross for dette får de jobben gjort.

Medal For a Dinosaur (Robert Kanigher 1964)

Dino, unntaket av dinosaurene de kjempet mot. Han var den snille flyveøglen. Her kaster han missilrakett mot fienden.(Ill.:Ross Andru)

Morgan og Mace er på nytt oppdrag. De kaster igjen håndgranater etter dinosaurene. Noe meget viktig, som hittil er helt nytt i Suicide Squad-heftene: Leserne får sympati for en dinosaur. En rosa flyveøgle som heter Dino, klekket seg ut av et egg, og med en gang det så Mace og Morgan, var det vennskap. Selv om Dino er kjøtteter, vil han la Mace og Morgan i fred, og hjelpe disse soldatene. En ondsinnet flyveøgle har dem i sikte, og Dino forsvarer dem- ved å gripe dem begge med sine vennlige klør, og fly dem i sikkerhet. Da Mace og Morgan er brakt til en strand, prøver Morgan å jage den vekk. Det er kun Mace som liker Dino, og flyveøglen berører nebbet vennskapelig på hans hjelm. Det er åpenbart Dino som er tiltenkt ‘Medal for a dinosaur’.

The Plane-Eater (Robert Kanigher 1965)

Derfor er Mace og Morgan uvenner: I ungdommen var Mace og Morgans bror deltakere i vinter-OL, som bobslede-utøvere.  Men Mace, som var bobslede-fører, klarte å skli ut av banen, slik at begge ramlet ut. Mace var den eneste som overlevde dette fallet. Morgan så dette uhellet, og ble forferdelig arg på Mace. Og attpåtil ble begge tvunget ut på samme Suicide Squad-oppdrag i militærtjenesten. Morgan er stadig arg på Mace, som tilbake, prøver å være ydmyk for å få til en forsoning. I dette nummeret er Morgan og Mace utsatt for en rekke farer, både mot to dinosaurer og japanske krigsfly. Dino redder dem alle tre gangene, og selv dette gir Morgan blaffen i. Han klarer ikke å se det gode i noen dinosaurer.

Gun Duel on Dinosaur Hill (Robert Kanigher 1965)

Denne gangen er det to nye medlemmer i Suicide Squad, der Morgan og Mace ikke er med. Wild One er en ung gutt. Sheriff er en voksen mann, som leder. Wild One har mindreverdighetskomplekser på grunn av sin unge alder, og han misunner hvordan den eldre lederen Sheriff alltid klarer å drepe dinosaurene. Wild One føler at han bare er til pynt, og at Sheriff alltid redder dem fra farene. Men han godtar til slutt dette hierarkiet.

The Tank Eater (Robert Kanigher 1965)

Nå er Morgan og Mace tilbake. Igjen blir de reddet av Dino fra dinosaurene. Og en ny karakter, steinaldergutten Caveboy, hjelper også til. Mace kommer med forslag til Morgan om ikke det hadde vært lurt å ansette Caveboy som et medlem av Suicide Squad- Dette avviser Morgan bryskt.

The Killer of Dinosaur Alley (Robert Kanigher 1965)

Morgan og Mace er sålangt ikke med lenger. For nå er det andre som skal skildres: Den unge eks-politimannen Stoner. Igjen en ung gutt som ikke vil bli betraktet som noen jypling. Han var en politimann, som klarte å se det gode i en halvkriminell mann ved navn Manny. Han hjalp Manny med å rømme, og ble så suspendert. I denne suspenderingsperioden ville han gjøre seg uunnværlig som agent for Suicide Squad. Også de militære overordnede i denne gruppen kjente til hans frynsete rykte som politimann. Nå sto han overfor en havskapning. Han fikk imidlertid en mulighet til å gjøre opp for seg fordi han ble suspendert: Da måtte han reise utenlands og arrestere Manny. Men så ble både Manny og Stoner, i jungelen, angrepet av en Tyrannosaurus Rex. Manny forsvarte Stoner mot dinosauren, men døde av det. Stoner deltok i begravelsen til Manny, der han ble benådet. Men han følte fremdeles at Manny var et godt menneske, han reddet tross alt livet hans i jungelen.

 

Tidbit for Tyrannosaurus (Robert Kanigher 1966)

Enda to nye som skildres: Soldaten Reed og roboten MAC. Til å begynne med var Reed svært diskriminerende overfor MAC, og så på ham som en blikkboks. Men MAC var smartere og mer menneskelig enn det så ut som. Og da MAC sprengte seg selv med en bombe inntil dinosauren for å berge Reed, ble det all respekt for den slags kunstig intelligens.

The Monster Who Sank a Navy (Robert Kanigher 1966)

Enda flere nye medlemmer: Hale Woods, Kenny Green og Talbot Peters. Sistnevnte hadde såpass krigstraumer fra kamp mot monstre, at han har fått ukontrollerbare latteranfall. Dette var såpass ille latteranfall at andre soldater måtte snakke for ham. Dette er et noe humoristisk innslag i serien.

 

The Million Dollar Medal! (Howard Liss 1966)

Den avsluttende fortellingen i dette albumet dreier seg om de to unge guttene Arnie og Tim, som verver seg til militæret. Før dette hadde de to deltatt på en del fester, og Arnie var den som følte seg sjenert og klønete på slike fester. Han mente at militæret ville styrke ham. Så begynte annen verdenskrig, og både Arnie og Tim kjempet mot japanere. Der kom de over flyveøgler. Det var også noe misunnelse over Tim, siden han hadde mer hell i det sosiale liv. Og det ble til at Arnie døde i strid mot dinosaurer. Tim mimrer: «Arnie made it! Not in the way he imagined it! But I- and thousands of guys like me- would give anything for the medal he got!» (Liss 1966, [s.15])